BREITLING AEROSPACE B70 ORBITER povodom prvih 140 godina tvrtke

Datum predstavljanja nije slučajnost. Aerospace B70 Orbiter lansira se 21. ožujka 2024. — točno 25 godina od dana kada je Breitling Orbiter 3 izveo svoje povijesno slijetanje

Tekst: Andrej Brezovački Fotografije: Breitling

Osnovan 1884. godine, Breitling slavi svoju 140. godišnjicu. Obilježavanjem značajne godine, odaje se počast nevjerojatnim prvinama koje su definirale marku. Danas se obilježava 25. godišnjica prvog izravnog leta balonom oko svijeta predstvljanjem modela Aerospace B70 Orbitera. Svaki unikatni sat sadrži dio balona koji stvara povijest.

Sat je posveta pustolovini koja je proširila horizonte ljudskih postignuća - i, najbolje od svega, svaki sat sadrži komadić originalnog balona.
Sat je posveta pustolovini koja je proširila horizonte ljudskih postignuća – i, najbolje od svega, svaki sat sadrži komadić originalnog balona

Tijekom godine, Breitling će tu prigodu obilježavati pričama o svojim nevjerojatnim prvinama, od otkrića u mjerenju vremena u zraku, na kopnu i u moru, do prekretnica u održivosti. Za početak Breitling predstavlja sat koji odaje priznanje jednoj od tih značajnih prvina: Breitling Orbiter 3 prvi let balonom oko svijeta bez prestanka.

Proslavljajući ovo obilježje na njegovu 25. obljetnicu, Breitling, sponzor revolucionarnog putovanja, otkriva Aerospace B70 Orbiter.
Proslavljajući ovo obilježje na njegovu 25. obljetnicu, Breitling, sponzor revolucionarnog putovanja, otkriva Aerospace B70 Orbiter

“Od rođenja zrakoplovstva, Breitling je tu za sve one koji su gledali u nebo i usuđivali se sanjati,” kaže izvršni direktor Breitlinga Georges Kern. “Dok poštujemo pionirski duh misije Orbiter 3, ponovno potvrđujemo našu predanost da budemo na čelu budućnosti zrakoplovstva. Nebo nema granica, a nemamo ni mi.”

Dana 21. ožujka 1999., balonaši Bertrand Piccard i Brian Jones završili su odvažno putovanje, spustivši Breitling Orbiter 3 u egipatsku pustinju. Srušili su rekorde i prkosili očekivanjima, postavši prvi koji su bez prestanka oplovili svijet u balonu. Smatralo se posljednjim velikim letačkim izazovom 20. stoljeća. Ukupno je 11 timova istaknutih ličnosti izvelo 21 pokušaj. Sam Bertrand Piccard pokušao je dva puta 1997. i 1998. prije nego što je uspio u trećem pokušaju s Brianom Jonesom. Balonari su sletjeli u Egipat nakon što su prevalili 45.633 km u 19 dana, 21 sat i 47 minuta, ostvarivši najdulji let, i po udaljenosti i po trajanju.

Bertrand Piccard i Brian Jones
Bertrand Piccard i Brian Jones, dvojac koji je preletio svijet u balonu za 19 dana, 21 sat i 47 minuta prešavši 45.633 km

Breitlingovo zrakoplovno nasljeđe seže u 1930-e, kada je njegov odjel Huit Aviation razvio precizne instrumente u kokpitu i pilotske kronografe za vojne avijatičare. S usponom zračnih prijevoznika, Breitling postaje “službeni dobavljač svjetskog zrakoplovstva” sa svojim Navitimer kronografom, opremljenim računalnim kliznim računalom, idealnim za posade komercijalnih zrakoplova. Danas je Breitlingova profesionalna linija digitalno-analognih zrakoplovnih satova napravljena da služi pilotima u najekstremnijim uvjetima.

“Dvadeset i pet godina je generacija, ali tih 20 dana bilo je toliko intenzivno da se sjećam svakog aspekta leta kao da je bio jučer. Nije se radilo samo o letenju oko svijeta; radilo se o tome da pokažemo da možemo postići mnogo više nego što mislimo. Sada, kao i tada, moramo moći sanjati velike snove. Da izađemo iz svoje zone komfora. Biti razoran. Kada ovo razmišljanje primijenite na bilo koju temu, možete promijeniti svijet.” kaže Bertrand Piccard

Živi komad povijesti

Izdanje za 25. obljetnicu Aerospace B70 Orbitera—sa svijetlonarančastim brojčanikom u boji kapsule Orbitera 3—sadrži vlastiti dio povijesti: segment originalnog Breitling Orbitera 3 balona vidljiv kroz prozirnu stražnju stranu kućišta. Na stražnjoj strani kućišta također se nalazi logotip misije Breitling Orbiter 3 po obodu i natpis “First non-stop flight around the world 25th anniversary.” (Prvi neprekidni let oko svijeta 25. obljetnica)

Predstavljen na narukvici od titana ili crnom gumenom remenu s preklopnom kopčom, sat ima logotip misije Breitling Orbiter 3 na brojčaniku na 3 sata. Njegovi brojevi, indeksi i kazaljke presvučeni su luminiscentnim Super-LumiNova premazom, što ih čini čitljivima čak i pri slabom osvjetljenju. I kućište i dodatna narukvica izrađeni su od titana, robusnog materijala s najvećim omjerom čvrstoće i težine od svih metala. Također je nemagnetičan, hipoalergenski i vrlo otporan na koroziju, jamčeći svojim nositeljima snažan, siguran i udoban sat koji će im biti podrška – čak i na najtežim misijama.

Sat pokreće novodizajnirani COSC-certificirani Breitling Manufacture Calibre B70: termo-kompenzirani SuperQuartz™ analogni i digitalni zaslonski mehanizam koji pruža 10 puta veću točnost od standardnog kvarcnog sata. Ovaj mehanizam pokreće niz funkcija sata, uključujući kronograf od 1/100 sekunde (s funkcijama podijeljenog vremena i povratnog vremena), mjerač vremena, drugu vremensku zonu, dva alarma, funkciju kruga i vječni kalendar.

Facebook

Društvene mreže