BREITLING OBNOVIO I PROŠIRIO TOP TIME KOLEKCIJU MODELOM POSVEĆENOM FORD THUNDERBIRDU

Klasična linija legendarnih američkih sportskih automobila dobiva novog člana tima i više mišića ispod haube s dodatkom Breitling Manufacture Calibra 01

Tekst: Zoran Supina Fotografije: Breitling

Šezdesete su bile desetljeće eksperimentiranja, zabave, slobode i energije. Bilo da krstarite motociklom ili ubrzavate sportski automobil, živjeti život punom brzinom bio je svakodnevnica. Osnivač treće generacije Willy Breitling osjetio je ovu promjenu ritma i krenuo u dizajn nekonvencionalnog kronografa koji je uhvatio žar ere. Nazvao ga je Top Time.

43 Top Time Classic Cars CMYK
Najprodavanija kolekcija u 2021., Top Time Classic Cars, pokazala se tolikim uspjehom da Breitling nije imao izbora nego da je vrati – ovaj put s još više gasa

“Top Time je predstavljao odmak od tradicionalnog dizajna satova za generaciju koja je u svakom pogledu kršila konvencije”, kaže izvršni direktor Breitlinga Georges Kern. “Idemo za tim osjećajem slobode i zabave s kolekcijom Top Time Classic Cars inspiriranom 1960-ima, i oduševljeni smo što smo ponovno partneri s Fordom kako bismo predstavili novi model Thunderbird, zajedno s unaprijeđenim verzijama kronografa Ford Mustanga, Chevrolet Corvette, i Shelby Cobra.”

02 Breitling Top Time B01 Ford Thunderbird Ref. AB01766A1A1X1 CMYK
Breitling Top Time B01 Ford Thunderbird Ref. AB01766A1A1X1

STIL I BRZINA, SA SNAŽNIM NOVIM MOTOROM

Od samog početka, Top Time se vrtio oko akcije i brzo je postao omiljen među ljubiteljima oktana. Jedan od prvih kronografa koji su podjednako tražili i muškarci i žene, njegov hrabar, grafički dizajn preuzeo je časopise i ekrane. Omiljeni svjetski špijun, James Bond, čak je nosio iteraciju u filmu Thunderball iz 1965. Ta duhovita tradicija nastavlja se i danas s Breitlingom u partnerstvu s renomiranim proizvođačima motocikala i automobila. Stvaranje Top Time dizajna potpomognuto je brendovima kao što su Deus Ex Machina i Triumph Motorcycles za motocikle, Ford Thunderbird i Mustang, Chevrolet Corvette i Shelby Cobra za automobile.

32 Breitling Top Time B01 Shelby Cobra Ref. AB01763A1C1X1 CMYK
Breitling Top Time B01 Shelby Cobra Ref. AB01763A1C1X1

Ažurirana kolekcija Classic Cars sada uključuje model Ford Thunderbird s crvenim remenom i čistim bijelim brojčanikom koji privlači poglede na plavozeleni Thunderbird logo i crvene kazaljke kronografa. Četiri sata imaju boje i ambleme svojih pandana sportskih automobila iz 1950-ih i 1960-ih, a sada svi dolaze s novim motorom koji se može pohvaliti ispod poklopca: Breitling Manufacture Calibre 01.

22 Breitling Top Time B01 Chevrolet Corvette Ref. AB01761A1K1X1 CMYK
Breitling Top Time B01 Chevrolet Corvette Ref. AB01761A1K1X1

Ovaj izniman kućni mehanizam, čija je profinjena mehanika vidljiva kroz otvorenu stražnju stranu kućišta od safirnog kristala, pruža približno 70-satnu rezervu snage i 5-godišnje jamstvo. Predstavljen 2009., Breitling 01 Calibre jedan je od najcjenjenijih kronografskih mehanizama u branši, dizajniran za maksimalnu preciznost, pouzdanost i funkcionalnost. Kao i sa svim Breitlingovim mehaničkim kalibrima, svaki je ispunio rigorozni COSC certifikat. Uz to, morao je proći iscrpljujući niz internih testova udara, namatanja i guranja. Za smještaj kalibra, kućište Top Time je poboljšano i sada pruža povećanu otpornost na vodu od 100 m (10 bara).

13 Breitling Top Time B01 Ford Mustang Ref. AB01762A1L1X1 CMYK
Breitling Top Time B01 Ford Mustang Ref. AB01762A1L1X1

Elementi dizajna uključuju perforirani kožni trkaći remen, ljestvicu tahimetra za mjerenje brzine i kontrastne “squircle” (ne sasvim četvrtaste, ne sasvim okrugle) podbrojčanike koji podsjećaju na vintage instrumente na instrumentnoj ploči. I baš kao i njegov stilski vođen prethodnik iz 1960-ih, kućište Top Timea od 41 mm od nehrđajućeg čelika udobne je veličine za ljubitelje automobila i satova svih boja.

44 Breitling Top Time B01 Ford Thunderbird Ref. AB01766A1A1X1 CMYK

Ford Thunderbird

Ford Thunderbird predstavljen je 1954. na prvom poslijeratnom sajmu automobila u Detroitu. Bio je reklamiran kao kabriolet zabavan za vožnju, a njegova prisutnost se osjećala kroz njegov luksuzni dizajn, čvrstu građu i dramatičnu stražnju peraju. Kod Thunderbirda se nije toliko radilo o životu u brzoj traci, koliko o krstarenju u udobnosti i stilu. Prve dvije generacije i dalje su modeli koji se najviše skupljaju, s nadimkom “Classic Bird” (1955.-1957.) za rane dvosjede i “Square Bird” (1958.-1960.) za kasnija izdanja s četiri sjedala.

45 Breitling Top Time B01 Ford Mustang Ref. AB01762A1L1X1 CMYK

Ford Mustang

Prva generacija Ford Mustanga, proizvedena od 1964. do 1974., bila je kompaktna i uglađena. Uz neke modele prilagođene obiteljima i druge idealne za sportaše koji vole brzinu, postao je automobil izbora za vožnju cestama u modernoj Americi 1960-ih. Također se pojavio u nekim od najpopularnijih filmova tog doba. Ova živuća legenda još uvijek se proizvodi, ali ljubitelji automobila znaju da su najzgodniji od svih bili oni prvi modeli koji su uhvatili slobodni duh šezdesetih.

47 Breitling Top Time B01 Chevrolet Corvette Ref. AB01761A1K1X1 CMYK

Chevrolet Corvette

Chevrolet Corvette druge generacije, od 1963. do 1967. godine, najtraženija je verzija američke legende. “Sting Ray”, kako je bio poznat, uzeo je inspiraciju iz prototipa trkaćeg modela iz 1959. godine. Već 60 godina plijeni maštu ljubitelja automobila diljem svijeta svojom savršenom kombinacijom karoserije niskog profila i snažnog motora koji pruža performanse bilo na cesti bilo na stazi. Ostao je klasik do danas.

46 Breitling Top Time B01 Shelby Cobra Ref. AB01763A1C1X1 CMYK

Shelby Cobra

Početkom 1960-ih, pobjednik Le Mansa Carrol Shelby zamislio je automobil koji kombinira britanski dizajn s američkim trkaćim inženjeringom. Stvorio je Shelby Cobru, sportski automobil koji je na genijalan način spojio malu, laganu šasiju sa snažnim, pouzdanim motorom velikog bloka. Kada je predstavljena 1962., Cobra je odmah doživjela uspjeh i postala jedini američki sportski automobil koji je osvojio europsku seriju utrka FIA Svjetskog prvenstva proizvođača. Originalna Shelby Cobra ostaje nevjerojatno brza i kolekcionari je cijene do danas.

Facebook

Društvene mreže