Citizen oživljava PROMASTER Mechanical Diver 200M

Reizdanje ronilačkog sata koji je pouzdanost potvrdio jedinstvenim šestogodišnjim bivanjem na dnu mora

Tekst: Zoran Supina Fotografije: Citizen

Krenuli su noviteti iz Citizena za ovu godinu. Nama najzanimljivija svakako je Promaster kolekcija koja donosi veliki povratak mehaničkog ronilačkog sata. Moderno reizdanje klasičnog Challenge Divera iz 70-ih pun je pogodak. Možda ponukani uspjehom japanskog konkurenta Seika čija ronilačka reizdanja nižu uspjehe u Citizenu su predstavili novi PROMASTER Mechanical Diver.

CITIZEN Promaster Mechanical Diver 200M NB6021 68L
CITIZEN Promaster Mechanical Diver 200M ref. NB6021 68L

Citizen ima svoje vlastito značajno naslijeđe iz kojeg crpi inspiraciju, a čini to na prilično jedinstven način s ovim najnovijim ronilačkim satom. Zanimljiva se priča veže uz pronađeni Challenge Diver proizvedenom 1977. Sat je otkriven 1983. u blizini Long Reef Beacha u Australiji i bio je prekriven školjkama, a očito je bilo da je potopljen nekoliko godina. Nakon pregleda, mehanizam je još uvijek otkucavao! Upravo je taj sat poslužio kao inspiracija za novi PROMASTER Diver.

Citizen Promaster Challenge Diver
Citizen Challenge Diver proveo je nekoliko godina izgubljen pod morem, no mehanizmu to nije nimalo naštetilo

Novi PROMASTER Diver opremljen je kalibrom 9051 premijerno predstavljenim prošle godine u Seriji 8. Izostanak Eco-Drive mehanizma razveseli će entuzijaste vjerne mehanici. Sat ima magnetsku otpornost od 16.000 A/m, a točnost mu se kreće između -10 i +20 sekundi dnevno.

citizen promaster 1977 challenge diver NB6021 17E 1

Kućište je izrađeno od super titanija i ima promjer 41 mm te debljinu od 12,1 mm. Vizualno, kućište je jednostavno poput pravog skin-divera, bez štitnika za krunu i samo jednostavnog iskosa koji se proteže duž linije lugova. Luneta je prerasla kućište te je dobila pomalo četvrtaste brojeve s oznakama minuta do 15. minute. Indeksi sati inspirirani su Challenge Diverom, a datum je na 3 sata.

CITIZEN Promaster Mechanical Diver 200M NB6021 17E Side scaled 1

Kazaljka sati ima izdubljenu bazu te Mercedes oko pri vrhu. Uretanski remen je standardan, a dostupna je uz nadoplatu i narukvica od titanija. Dvije su boje lica, crna i plava. Citizen PROMASTER Mechanical Diver bit će dostupan za kupnju kasnije ove godine, a detalji o cijenama još su neobjavljeni.

CITIZEN Promaster Mechanical Diver 200M NB6021 17E scaled 1

Ostatak Citizen kolekcije provjerite na Dicta stranicama. 

Facebook

Društvene mreže