CITIZENOVA POSVETA AKROBATSKIM LETAČIMA BLUE ANGELSA

Citizenova pilotska perjanica oslanja se na solarnu energiju i višefrekventnu radio kontrolu vremena

Tekst: Andrej Brezovački Fotografije: Citizen

Citizen Skyhawk A-T Blue Angels JY8078-01L savršen je sat za ljubitelje preciznog vremena koje se prikazuje pomoću višefrekventne radio kontrole vremena. Ovaj model se napaja solarnom energijom (Eco-Drive), čime se eliminira potreba za zamjenom baterije. Zbog toga je ovaj model posebno pogodan za svakodnevno nošenje.

Citizen Skyhawk A-T Blue Angels JY8078-01L
Citizen Skyhawk A-T Blue Angels JY8078-01L

Kućište Citizen JY8078-01L izrađeno je od nehrđajućeg čelika i upareno je kožnim remenom. Unutar ovog kućišta radi kućni mehanizam Citizen U680, koji nudi apsolutno točno vrijeme zahvaljujući Radio-Controlled sustavu, odnosno sinkronizaciji vremena putem radio signala. Također se možete pouzdati u druge funkcije, kao što je indikacija baterije, sprječavanje prenapunjenosti, upozorenje o nedostatku punjenja s dvosekundnim skokovima sekundne kazaljke ili prebacivanje u način rada za uštedu energije.

JY8078 01L IMG02

Također možete koristiti funkciju štoperice, automatski kalendar koji prikazuje dan, mjesec i godinu, vremenske zone, ljetno računanje vremena, UTC, mjerač vremena, dvostruki alarm, osvjetljenje zaslona, način rada za uštedu energije, funkcije detekcije šoka ili, na primjer, klizač za jednostavne izračune kliznim pravilom.

2

Ovaj model pokreće Eco-Drive tehnologija, lagano napunjena baterija s rezervom vremena rada do 6 mjeseci, a čak do 42 mjeseca u načinu rada za uštedu energije. Ovo eliminira potrebu za zamjenom baterije. Vodootpornost ovog sata je 200 m, tako da može lako podnijeti kontakt s vodom, kao što je plivanje ili ronjenje. Brojčanik je zaštićen safirnim staklom koje pruža maksimalnu zaštitu od ogrebotina.

3

Ovaj pilotski model kreiran je u čast akrobatske grupe Blue Angels s njihovim logom na brojčaniku. Plavi anđeli izvode koreografirane zračne akrobacije koje su koreografirali piloti američke mornarice. Ovaj tim osnovan je 1945. kako bi skrenuo pozornost javnosti na mornaričko zrakoplovstvo. To je drugi najstariji akrobatski tim na svijetu, nakon francuskog Patrouille de France iz 1931.

Blue Angels letačka eskadrila

Blue Angels su američka letačka eskadrila, formirana 1946. godine što je uz francusku Patrouille de France iz 1931. čini najstarijom akrobatskom letačkom skupinom. Grupa leti na McDonnell Douglas F/A-18 Hornet avionima, u skupini od 6 aviona. Vrlo su popularni, imaju po 60 nastupa na godinu i vidi ih oko 11 milijuna gledatelja godišnje. Tijekom izvođenja programa zrakoplovi lete na međusobnoj udaljenosti manjoj od 2 metra, pri brzinama do 1100 km/h, nešto malo ispod 1 maha, a opterećenje koje piloti podnose tijekom pojedinih elemenata kreće se do 7,3 g. Suprotno prilično raširenom laičkom poimanju letenja, izuzetna koordinacija u izvođenju akrobacija nije rezultat preciznog očitavanja instrumenata niti pomoći modernih zrakoplovnih sustava. Piloti se isključivo oslanjaju na vlastitu procjenu položaja i udaljenosti od vodećeg zrakoplova na osnovu kojih moraju upravljati svojim zrakoplovom kako bi osigurali minimalno odstupanje od zadane pozicije u odnosu na ostale.

Facebook

Društvene mreže