Frederique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture

Povodom 35. obljetnice od osnivanja tvrtke predstavljen je Frederique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture. Ovaj iznimno poželjan mehanizam koji prkosi gravitaciji, jako voljen među ljubiteljima satova, zahtijevao je mnogo stručnosti da bi se ostvario

Tekst: Andrej Brezovački Fotografije: Frederique Constant/Eric Rossier

Nakon tri standardne luksuzne izvedbe na red je došla četvrta, Classic Tourbillon Meteorite Manufacture referenca FC-980MT3HPT. Ovaj sat ujedinjuje najplemenitije od plemenitih metala, tourbillon i stupanj ručne završne obrade koji se obično nalazi samo na satovima koji koštaju šesteroznamenkasti iznos. Savršeni kvaretet čine reference ograničenog broja: čelik s brojčanikom srebrne boje (350 primjeraka), čelik s brojčanikom plave boje (350 primjeraka), 18-karatno ružičasto zlato s brojčanikom antracit boje (150 primjeraka) i najekskluzivniji, platina s brojčanik od meteorita (35 primjeraka).

Frederique Constant Classic Tourbillon Manufacture ref. FC-980MT3HPT
Frederique Constant Classic Tourbillon Manufacture ref. FC-980MT3HPT

Dok su čelične i zlatne reference predstavljene ranije 2023., platinasti model je potpuna novost. Frederique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture primjer je visoke stručnosti majstora urara koju susrećemo najčešće kod najboljih neovisnih proizvođača satova. Brojčanik Classic Tourbillon Meteorite Manufacture obučen je u Gibeon Meteorit iz Namibije. Pao je na Zemlju u prapovijesti, a ime je dobio po obližnjem gradu Gibeonu. Ovaj materijal, jedan od najskupljih dostupnih meteorita, odabran je zbog svog istaknutog uzorka isprepletenih linija.

Frederique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture ref. FC-980MT3HPT
Frederique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture ref. FC-980MT3HPT

Brojčanik od meteorita ima debljinu od 0,5 mm i obložen je rutenijem. Ovaj tretman daje epidermi brojčanika suvremenu paletu sivih nijansi i također sprječava bilo kakvu oksidaciju površine meteorita. Pregledne kazaljke u stilu lancina jasno prikazuju sate i minute. Svaki sat označen je indeksom u obliku suze, osim sati između 5 i 7 sati gdje se nalazi otvor tourbillona. I kazaljke i indeksi izrađeni su od čelika i ručno polirani do profinjenog sjaja.

Frederique Constant je poznat po otvorima na brojčaniku i kod osnovnih modela, a Classic Tourbillon Meteorite Manufacture podiže ovu ideju na višu razinu. Regulacijski organ i nemirnica nalaze se unutar rotirajućeg kaveza koji se svake minute okreće za 360°. Ova komplikacija, koju je patentirao Abraham-Louis Breguet 1801. godine, sprječava bilo kakve pogreške u položaju uzrokovane nepovoljnim utjecajem gravitacije.

Kalibar FC-980 prvi se put pojavio u čeličnim verzijama prošle godine. Radi na frekvenciji od 28 800 otkucaja na sat (4Hz), a mehanizam sa samonavijanjem sadrži 33 rubina. Pod pretpostavkom da je glavna opruga potpuno napeta, sat će raditi autonomno 38 sati. Oscilirajuća masa sastoji se od mjedi s volframovim dijelom smještenim na vanjskom rubu. Ovaj potonji materijal odabran je jer ima veću gustoću od 18-karatnog zlata, stvarajući veću inerciju prilikom nošenja, stoga učinkovitije pokreće glavnu oprugu. Svi dijelovi oscilirajuće mase obloženi su rutenijem, dajući suvremenu estetiku. Iako Frederique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture u biti dijeli isti mehanizam kao i nešto starija braća i sestre, njegova izvedba obuhvaća alternativne materijale i daleko superiorniju razinu završne obrade.

Mehanizam funkcionira u okvirima od -3 do +7 sekundi po danu, a deklarirana otpornost na vodu je od 50 m. Calibre FC-980 koji se nalazi unutar Classic Tourbillon Meteorite Manufacture uključuje razinu završne obrade koja nadilazi onu nekih drugih satova koji predstavljaju Haute Horlogerie. Komponente modela su pomno ukrašene, ne korištenjem automatiziranih metoda, već vještom upotrebom ruku. Štoviše, u skladu s vrhunskom izradom satova, ova se završna obrada proteže na svaki aspekt, bok i horizontalnu površinu, uključujući ona područja skrivena od pogleda. Potrebno je ukupno 120 sati rada za ukrašavanje svakog mehanizma prema ovom beskompromisnom standardu.

Frederique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture slavi prošlost

Otkako je osnovan 1988., Frederique Constant uživa u slatkom okusu uspjeha, svjedočeći eksponencijalnom rastu prodaje. Maison je stekao reputaciju po proizvodnji luksuznih satova klasičnog stila koji pružaju impresivan omjer kvalitete i cijene. Godine 2016. Citizen je kupio Frederique Constant Group, no švicarska tvrtka nastavlja slijediti istu uspješnu formulu kao i prije. Tvrtka je bila prva koja je usvojila tehnologiju silicija, materijala koji nosi nekoliko prednosti. Nadalje, švicarski Maison uložio je velika sredstva u CNC strojeve i drugu najsuvremeniju tehnologiju, što mu je omogućilo smanjenje troškova rada i isporuku impresivnih, ali pristupačnih satova.

Međutim, u slučaju Frederique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture, luksuzna marka ostavila je po strani mnoge moderne, automatizirane metode radije prigrlivši ručnu izradu najvišeg reda. Dobiveni sat slavi povijest Frederiquea Constanta i demonstrira nevjerojatnu vještinu majstora urara. Frederique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture ref. FC-980MT3HPT dolazi na tržište u ediciji od 35 primjeraka, a cijena mu iznosi 42.995 eura. Ostatak Frederique Constant ponude provjerite na Dicta stranicama.

Facebook

Društvene mreže