Frederique Constant Runabout Chronograph Automatic – Dvije nove pomorske varijacije

Tekst: Zoran Supina
Fotografije: Frederique Constant

Ljeto je pravo vrijeme za pokazivanje dva nova, plavim brojčanikom ukrašena Runabout Chronograph Automatics modela koji nadopunjuju slavnu kolekciju Frédériquea Constanta

Horologija je dijete astronomije. Za promatranje zvjezdanog neba nijedan trenutak nije dragocjeniji od lijepih ljetnih noći, toplih i savršeno bistrih, na kakvoj plaži pored mora. Tamnoplava ili mornarski plava, naziv je boje koja krasi nove brojčanike Runabout Chronograph Automatics modela. Ova boja zaziva u sjećanje prvobitno partnerstvo između Frédériquea Constanta i Povijesnog društva Riva (RHS), udruge amatera i kolekcionara slavnog talijanskog broda, oda dolce viti, eleganciji i sportskom životu. Iz toga je rođena i kolekcija, stvorena 2009. godine i od tada se nudi u ograničenim serijama.

2021 Frederique Constant FC 392RMN5B4 Runabout Chronograph Automatic Front
Novi model u mornarski plavoj boji s okvirom od ružičastog zlata

Frédérique Constant odabrao je baš ovu plavu nijansu za ova dva nova modela, svaki u ograničenom izdanju od samo 888 komada. Mediteransko, jadransko plavo nebo i svemir: Runabout Chronograph Automatic poziva na putovanje, s nogama u vodi i glavom u zvijezdama.

2021 Frederique Constant FC 392RMN5B4 Runabout Chronograph Automatic Front2
Isti mehanizam, ali u kućištu od svijetlog čelika

Modeli dijele polirano kućište promjera 42 mm s dva potisnika za pokretanje, zaustavljanje i resetiranje štoperice. S okvirom od safirnog stakla protiv odbljeska, kućište ima giljoširani uzorak koji se poigrava s odsjajima svjetlosti poput Sunca na valovima.

2021 Frederique Constant FC 392RMN5B4 Runabout Chronograph Automatic Back
Ekskluzivnost modela zapisana je na poleđini, i to na dva mjesta

Čitljivost informacija jamče luminiscentni indeksi, arapski brojevi i velike, također luminiscentne kazaljke. Na 6 sati ističe se otvor za datum, uklopljen u štopericu, uz potpis kuće na 3 sata. Tamnoplavi remen od teleće kože s prljavo bijelim prošavom nose ovaj sat za zglobu.

side FC 392RMS5B6 web res 1200x

Dva se modela razlikuju odabirom materijala. Sportski i elegantan, prvi model s tamnim brojčanikom ima kućište u boji ružičastog zlata, čija se topla nijansa ponavlja u kazaljkama i indeksima. Drugi model nudi modernost i jednostavnost laganog, svijetlog čeličnog kućišta, također ponovljenog u konturama kazaljki i indeksa.

FC GIFTBOX WOODRUNABOUT FC 392RMG5B6 1800x
Svaki sat dolazi u posebnoj futroli s minijaturnom preslikom drvenog glisera, usidrenog u kutiji pored sata

Ekskluzivna priroda ovih izdanja, svako ograničeno na 888 komada, naznačena je na poleđini svakog modela i to na dva mjesta. Prvo, svaki je primjerak označen njegovim serijskim brojem. I drugo, tu je i originalni otisak službenu zastavu RHS na safirnom kristalu. Kroz njega će ljubitelji finog izrade sata moći detaljno cijeniti kalibar FC-392, jamac 55-satne rezerve snage, novog šampiona kolekcije; do sada su Runabout satovi nudili rezervu snage od 46 sati.