Nova generacija popularnog ronilačkog sata iz Orisa

Predstavljamo potpuno novu generaciju Oris Aquis kolekcije radnih ronilačkih satova koji se mogu nositi svaki dan

Tekst: Rene Kotruljević Fotografije: Oris

Oris je iznenadio potpuno novom generacijom modela Aquis koji predstavljaju veliko usavršavanje glavnih elemenata sata poput veličine, specifikacija, narukvice i remena te na kraju i samog pakiranja. Na prvi pogled vrlo slični, no detaljnija analiza otkriva značajne promjene kolekcije koja je svjetlo dana ugledala prije jedanaest godina, a suptilno dotjerana 2017. godine. Novi Aquis Date dolazi u tri veličine promjera: 43,5 mm, 41,5 mm i 36,5 mm. Sve tri veličine mogu se dobiti s Oris 733 automatic mehanizmom (koji se temelji na provjerenom Sellita mehanizmu), no verzija od 43,5 mm dostupna je dodatno s kućnim Oris Calibre 400 mehanizmom, modernim kalibrom koji dolazi sa servisnim intervalom od 10 godina i sa 5 dana rezerve snage.

Za 2024. Oris je obnovio Aquis nove generacije u potrazi za suvremenim dizajnom i visokim performansama
Za 2024. Oris je obnovio Aquis nove generacije u potrazi za suvremenim dizajnom i visokim performansama

Osnovni Oris 733 mehanizam je potpuno pouzdan, otkucava na 4 Hz i ima rezerva snage 38 sati. jamstvo mu istiće nakon tri godine. Calibre 400 ima rezervu snage od 120 sati i reguliran je za rad između -3/+5 sekundi dnevno. Osim toga, antimagnetski je otporan na 2250 Gaussa. Kod svih promjera kućišta su redizajnirana. Lugovi su ergonomičniji i kraći, štitnici krune redizajnirani tako da se sužavaju od krune i cjelokupni je dojam znatno uglađeniji. Završnoj obradi posvećena je veća pozornost. Na narukvici su središnje karike šire kako bi se naglasilo sužavanje vanjskih karika. Boje brojčanika uključuju plavu, zelenu (za dvije veće veličine) i crnu za modele sa 733 mehanizmom. Upcycle verzije dostupne su za sve veličine, a posebni MOP (Mother of Pearl) sedefasti brojčanici dostupni su za veličinu od 36,5 mm. Upcycle je novija iteracija modela Aquis koja koristi recikliranu plastiku za oblikovanje jedinstvenog i neponovljivog brojčanika.

Upcycle verzije dostupne su za sve veličine, a posebne su po korištenju reciklirane plastike za oblikovanje jedinstvenog i neponovljivog brojčanika
Upcycle verzije dostupne su za sve veličine, a posebne su po korištenju reciklirane plastike za oblikovanje jedinstvenog i neponovljivog brojčanika

Treća generacija Aquis modela preispituje gotovo svaki element kako bi poboljšala cjelokupno iskustvo. Kućište koje ima tanji osjećaj na zapešću zavarava jer njegove dimenzije zapravo pokazuju da je nešto deblje u usporedbi s drugom generacijom. Kod modela od 43,4 mm, debljina je 13,1 mm, što je 0,6 mm više, a  modeli od 41,5 mm i 36,5 mm su 12,9 mm odnosno 12,2 mm. Narukvica uključuje sustav za brzo otpuštanje i mikro podešavanje na zapešću koji Oris naziva Quick Adjust Clasp System. (Sustav za brzo podešavanje kopče) i Quick Strap Change kojim ju je moguće zamijeniti vrlo brzo. Brza prilagodba funkcionira pritiskom na dva gumba na kopči i klizanjem na obje strane kako bi se postigla optimalna udobnost. Prednost ovog sustava je da sat može ostati na ruci bez otpuštanja kopče. Kao i kod sustava za brzu promjenu remena, ova je značajka dostupna samo na modelima opremljenim jačim mehanizmom.

Prozor datuma smješten je na 6 sati, a podloga se poklapa s bojama samih brojčanika. Čak je i font za Aquis modele jedinstven. Calibre 400 prepoznat će te po natpisu 5 DAYS smještenom ispod oznake maksimalne dubine zagarantirane vodootpornosti od 300 metara. Krenemo li od naprednijeg mehanizma, Oris Aquis Date Calibre 400 košta 3,600 eura na gumenom remenu, 3,700 eura na narukvici i 3,750 eura za Upcycle izvedbu. Aquis Date u kućištu promjera 43,5 mm, 41,5 mm i 36,5 mm košta 2,200 eura na gumenim remenima, 2,400 eura na narukvici te 2,450 eura za Upcycle. Kompletnu ponudu Oris modela provjerite na Dicta stranicama.

Facebook

Društvene mreže