Novi Hublot MP-13 spojio tourbillon i retrogradni prikaz sati i minuta

Hublot ispisuje novo poglavlje u priči o MP-u – zbirci remek-djela koja utjelovljuju razornu, kreativnu i tehničku Haute Horlogerie, namijenjenu kolekcionarima koji žele otkriti urarstvo sutrašnjice

Tekst: Josip Cerovac Fotografije: Hublot

Dok neki možda izbjegavaju broj 13 zbog praznovjerja, MP-13 sigurno se ne može izbjeći! Prkoseći konvencijama i nesputan praznovjerjem, Hublot otkriva karakter svog najnovijeg modela. MP-13 promjera 44 mm u potpunosti je obložen brušenim titanijem i po prvi put objedinjuje dvije komplikacije – tourbillon i retrogradni zaslon – u jednom, jedinstvenom satu. Ali imajte to na umu, jer ovo nisu samo neke stare komplikacije. Za početak, tourbillon ima dvije osi — što je značajan podvig, budući da je Hublot jedan od samo nekoliko proizvođača satova koji mogu proizvesti dvoosni tourbillon u cijelosti u svojoj kući, nakon što je to prvi put učinjeno s MP-09 2017. Tourbillon dovršava punu rotaciju svake minute na jednoj osi i svakih 30 sekundi na drugoj. Dvije brzine unutar istog mehanizma stvaraju pogled koji je i hipnotičan i tehnički.

Hublot MP 13 Tourbillon Bi Axis Retrograde 913.NX .1170.RX LS 5 Horizontal original
Hublot MP 13 Tourbillon Bi Axis Retrograde ref. 913.NX .1170.RX dolazi u ograničenoj ediciji od 50 primjeraka

Kako bi dodatno poboljšao svoju magiju, Hublot je izradio tourbillon s dva profinjena atributa: skeletoniziran je i visi. Ovaj arhitektonski dizajn daje tourbillonu bestežinski položaj koji nedostaje tradicionalnijim verzijama. Uklanja gornji most i svaka se komponenta neštedimice smanjuje kako bi svjetlost prošla nesmetano. Kako bi se pojačao vizualni učinak, prostor oko tourbillona na 6 sati je otvoren i zaštićen je s obje strane antirefleksnim safirnim staklom.

„Četrnaest godina nakon inauguracije prve zgrade naše Manufakture, sada otkrivamo 13. MP mehanizam koji je u potpunosti proizveo Hublot. Kreativnost je ništa bez zanata i obrnuto. To je ono što naš integrirani poslovni model čini tako snažnim. U Hublotu se svaka ideja može gotovo trenutno razviti u inovativni urarski projekt koji dovodi do izvanrednih kreacija. Naši kolekcionari željno iščekuju izlazak svakog novog modela, od kojih svi utjelovljuju vrhunsku izradu satova, kao što je slučaj s novim MP-13.”, RICARDO GUADALUPE, HUBLOT CEO

Hublot MP 13 Tourbillon Bi Axis Retrograde 913.NX .1170.RX CU HR B DIGITAL original

Kao i uvijek, Hublot ostaje čvrsto posvećen osiguravanju svakodnevne upotrebljivosti MP-13 jamčeći rezervu snage od najmanje četiri dana ili 96 sati. Vjerojatno će imati najveću rezervu snage od bilo kojeg dvoosnog skeleton tourbillona trenutno na tržištu. Pa ipak, jamčiti ova četiri dana snage pokazalo se puno većim izazovom za ovaj model nego za šačicu sličnih tourbillona. To je zato što, u još jednom prvom slučaju, mehanizam koji pokreće nije samo retrogradan, već bi-retrogradan. Ove tri varijable (dvostruka os, bi-retrogradni, četiri dana snage) obično se nikada ne vide zajedno jer su retrogradni zasloni energetski intenzivni. A bi-retrogradna varijanta, po definiciji, još više. Još jedna značajka ovog jedinstvenog sata je da, dok se kazaljka za minute pomiče ravnomjerno, kazaljka za sate trenutno preskače s jednog sata na drugi, optimizirajući svakodnevno iskustvo za onoga tko ga nosi čineći brojčanik lakšim za očitavanje. MP-13 nudi 96 sati napajanja, s indikatorom rezerve snage koji se nalazi na 11 sati.

Hublot MP 13 Tourbillon Bi Axis Retrograde 913.NX .1170.RX FD HR B DIGITAL original

Ovo je također prvi put da je Hublot dizajnirao bi-retrogradni mehanizam za sate i minute što čini određivanje vremena vrlo intuitivnim, prirodnim i spontanim. Zaslon se čita s lijeva na desno, odražavajući mnoge stilove pisanja i putanju sunca. Mehanizam je također vrlo jednostavan za postavljanje, jer krunica na 3 sata ima samo jedan položaj. Prelamanje minuta automatski pomiče sate unaprijed. Hublot je dizajnirao mehanizam za navijanje samo u jednom smjeru, u još jednom nastojanju da osigura optimalnu jednostavnost korištenja. To sprječava lomove uzrokovane zakretanjem kazaljki unatrag, slabost svojstvena svim retrogradnim zaslonima od koje je Hublot želio poštedjeti svoje kolekcionare.

Hublot MP 13 Tourbillon Bi Axis Retrograde 913.NX .1170.RX LS 4 Horizontal original

Kao i svi modeli u seriji MP, MP-13 Tourbillon Bi-Axis će se proizvoditi samo kao vrlo ograničeno izdanje, sa samo 50 numeriranih primjeraka. Dizajniran u potpunosti od titana s crnim gumenim remenom, sat ima potpunu satensku završnu obradu i sadrži 374 komponente. Cijena? 165.000 eura.

Facebook

Društvene mreže