Presage obilježava 110 godina proizvodnje Seiko satova slaveći Japansku umiješnost

Četiri posebna sata proširuju Presage Craftsmanship kolekciju i obilježavaju 110. obljetnicu Seiko izrade satova. Svaki prikazuje tradicionalnu japansku rukotvorinu u kombinaciji sa Seikovim mehaničkim urarskim vještinama, stvarajući jedinstvenu ravnotežu ljepote i preciznosti

Tekst: Josip Cerovac Fotografije: Seiko

Povijest Seika započela je 1881. godine kada je Kintaro Hattori otvorio trgovinu za popravak i prodaju satova u Ginzi. 1913. njegova je tvrtka proizvela prvi japanski ručni sat, Laurel, i unaprijedila je umjetnost izrade satova u godinama koje su uslijedile kroz tehnologiju i obrt. Kolekcija Presage Craftsmanship baca svjetlo na tradicionalne japanske rukotvorine kroz živopisne brojčanike satova. Sa svakim od četiri zanata, različiti majstor i njegov tim pokazuju mukotrpnu vještinu potrebnu za uvježbavanje svoje tehnike na minijaturnom platnu koje je Seiko Presage brojčanik.

Seiko Presage Craftsmanship Series Arita Porcelain Dial Limited Edition SPB397 3

Za ovu posebnu obljetničku seriju, Seiko predstavlja ograničeno izdanje Presage sata u svakom od sljedeća četiri materijala: emajl, Urushi lak, Arita porculan i Shippo emajl. Satovi koriste novi oblik kućišta s profinjenim kutovima i elegantnim osjećajem za mjeru. Struktura ovog kućišta osmišljena je da istakne unaprijeđene brojčanike unutar njega, a istovremeno nudi tanji izgled zapešća. Svaki brojčanik ima novi dizajn s izmjeničnim rimskim brojevima i indeksima, dajući novi izgled poznatoj seriji klasičnih satova. A zahvaljujući dvostruko zakrivljenim safirnim kristalima, brojčanici izgledaju još bliže i čitljivije, donoseći doista upečatljiv izgled izloženoj izradi.

Seiko Presage Craftsmanship Series Shippo Enamel Dial Limited Edition SPB399 3

Bijeli emajlirani brojčanik koji će izdržati test vremena

Netaknuti bijeli emajlirani brojčanik koji su izradili majstor Mitsuru Yokosawa i njegov tim ima crveni rimski broj na 12 sati, asocirajući na originalni Laurel ručni sat iz 1913. godine.

Seiko Presage Craftsmanship Series Enamel Dial Limited Edition SPB393 2
Seiko Presage Craftsmanship Series Enamel Dial Limited Edition SPB393

Ispod brojčanika nalazi se kalibar 6R24, s prikazima za datum, dan u tjednu i rezervu snage. Predstavljen na crnom kožnom remenu, ovaj sat ostavlja klasičan dojam, a zahvaljujući emajliranoj izradi brojčanika, njegov upečatljiv bijeli izgled trajat će godinama koje dolaze.

Tradicionalni ulični pejzaž Kanazawe oživljava u Urushi laku

Urushi lak je stoljećima stara dekorativna umjetnost koja je praktički sinonim za japansko umijeće. Obično se nalazi na finim predmetima kao što su zdjele za juhu ili namještaj, Urushi oživljava na ovom brojčaniku kroz inovativnu metodu koja se koristi za postizanje ravne površine.

Seiko Presage Craftsmanship Series Urushi Lacquer Dial Limited Edition SPB395 2
Seiko Presage Craftsmanship Series Urushi Lacquer Dial Limited Edition SPB395

Bakrenasto smeđa nijansa inspirirana je uličnim krajolikom Kanazawe, grada evokativnog naziva koji znači “močvara zlata”, u prefekturi Ishikawa. Tamo majstor Urushija Isshu Tamura i njegov tim koriste tehnike za izradu nekih od najupečatljivijih Urushi lakova u cijelom Japanu. Poput sata s bijelim emajliranim brojčanikom, Urushi lak kreaciju također pokreće kalibar 6R24. Predstavljen je na tamnosmeđem kožnom remenu.

Spajanje tradicije i tehnike kroz Arita porculan

Nova boja slonovače ovog brojčanika nosi korisnika u Izumiyama Ceramic Stone Field u Ariti, malom gradu u prefekturi Saga koji je, nakon više od 400 godina povijesti, neodvojiv od japanskog porculana. Majstor Hiroyuki Hashiguchi i njegov tim izrađuju brojčanike u višefaznom procesu koji zahtijeva ogromnu vještinu i strpljenje, te nekoliko pečenja u užarenoj peći, kako bi se osigurala bogata boja, tekstura i dubina u godinama koje dolaze.

Seiko Presage Craftsmanship Series Arita Porcelain Dial Limited Edition SPB397 2
Seiko Presage Craftsmanship Series Arita Porcelain Dial Limited Edition SPB397

Mehanizam u ovom satu je Seikov kalibar 6R27 visokih performansi, s dodatnim brojčanikom na 6 sati za datum i indikatorom rezerve snage na 9 sati. Sat je predstavljen na tamnosmeđem kožnom remenu.

Duboko plavo more dočarano je Shippo caklinom

Intenzivna plava boja ovog brojčanika priziva u sjećanje golemi ocean. Dakle, čini se prikladnim da je umjetnost Owari Shippoa pokrenuta plavim tanjurom koji je u Japan stigao iz Nizozemske prije više stotina godina morem. Odatle se zanat razvijao na japanski način. Ono što izdvaja Shippo emajl je način na koji se polira nakon pečenja. Proces je složeniji zbog činjenice da je svaki brojčanik sata debeo samo jedan milimetar.

Seiko Presage Craftsmanship Series Shippo Enamel Dial Limited Edition SPB399 2
Seiko Presage Craftsmanship Series Shippo Enamel Dial Limited Edition SPB399

Majstor Wataru Totani i njegov tim ponavljaju postupak u više koraka ručnog glaziranja površine brojčanika, pečenja brojčanika i poliranja njegove površine kako bi se istaknuo karakterističan uzorak valova. Iako tanak, ovaj brojčanik ima lako vidljivu dubinu, poput oceana koji su nadahnuli njegov dizajn. Sat pokreće kalibar 6R27 čiji prikazi datuma i rezerve snage dodaju još jedan sloj vizualne intrige. Predstavljen je na tamnoplavom kožnom remenu.

Seiko Presage Craftsmanship Series Urushi Lacquer Dial Limited Edition SPB395 3

Sva četiri sata bit će dostupna od lipnja 2023. u Seiko buticima i kod odabranih maloprodajnih partnera diljem svijeta. Emajl, Urushi lak i satovi s porculanskim brojčanikom Arita bit će ponuđeni kao ograničena izdanja od 1.500 primjeraka. Sat s emajliranim brojčanikom Shippo bit će ponuđen u ograničenom izdanju od svega 800 primjeraka.

Facebook

Društvene mreže