Seiko Astron Morning Star GPS Solar SSH145 i SSJ021

Kolekciji Seiko Astron GPS Solar pridružuju se dvije nove kreacije inspirirane zvijezdanim nebom u svitanje

Tekst: Rene Kotruljević Fotografije: Seiko

Bez sumnje nije pretjerano reći da je Seiko Quartz Astron, pušten u prodaju 25. prosinca 1969., bio ručni sat koji je promijenio svijet. Sa 100 puta većom preciznošću od standardnog mehaničkog sata, sat je bio taj koji je započeo demokratizaciju kvarcnog mehanizma koji će na kraju omogućiti precizno mjerenje vremena dostupno svima. Četiri desetljeća kasnije, 2012. godine, novi sat koji nosi ime Astron otišao je dalje od visoke točnosti, kako bi ultra-visoka točnost u različitim vremenskim zonama postala svakodnevna stvarnost. Najnovije modele krasi sjaj ranojutarnjeg neba, kada postupno počinje svijetliti iz tamne noći i odražava se u satu s potpuno crnim kućištem i narukvicom od titana u kombinaciji sa svjetlucavim gradacijskim brojčanikom.

seiko astron 1969 quartz
Seiko Quartz Astron 35 SQ iz 1969. proizveden je u svega 200 komada i prodavan isključivo u Japanu

Indeksi, kao i kazaljke sati, minuta i sekundi, ispunjeni su plavim Lumibriteom, što poboljšava čitljivost u uvjetima slabog osvjetljenja te oba sata se nude u ograničenom izdanju od 1.200 primjeraka svaki. Ljubičasti gradijentni brojčanik i zlatni detalji stvaraju bogat i elegantan izgled. Kućišta i narukvice titana imaju dodatni crni supertvrdi premaz dok su kristali safirni. Oba modela su vodootporni do 100 metara. Osim toga, svaki sat nudi mogućnost solarnog punjenja baterija i koristi prijem GPS signala za pomoć u prilagodbi vremenske zone. Čak i bez signala točnost je prilično impresivna s ±15 sekundi mjesečno. Rezerve snage traje do šest mjeseci s punim punjenjem i dok satovi rade, a sve postavke su spremljene do dvije godine kada se ne koriste.

SSH145 04
Seiko Astron Morning Star ref. SSH145

Započinjemo Seiko Astron Morning Star modelom čija je referenca SSH145. Ovaj sat koristi Seikov kućni kalibar 5X53, koji nudi brojne funkcije. Riječ je o vječnom kalendaru koji će ispravno raditi do početka 2100. godine. Dostupno je trideset i devet svjetskih vremenskih zona, a dvije su prikazane. Što se tiče funkcije vremenskih zona, sat omogućuje korisniku prebacivanje prikaza između glavnih kazaljki i onih na pomoćnom brojčaniku na 6 sati. Ovo je korisno tijekom putovanja kada može biti od pomoći za brzo prebacivanje između kuće i lokalne vremenske zone. Sat također ima komplikaciju kronografa, indikator rezerve snage i prikaz dana i datuma.

SSH145 03

Astron SSH145 ima formu kućišta poput ostalih modela iz kolekcije 5X. Promjerom od 42,7 mm i sa 12,2 mm debljine, veličina je sasvim prihvatljiva većini zapešća. Ovo izdanje Astron Morning Star, ref. SSH145 trenutno je dostupno za 2800 eura, no podsjećamo na ograničeno izdanje od 1200 primjeraka.

SSJ021 01
Seiko Astron Morning Star ref. SSJ021

Referenca SSJ021 dio je 3X Seiko Astron kolekcije the je opremljena kalibrom 3X62. Radio se o pojednostavljenoj izvedbi kalibra 5X53. Lice sata je jednostavnije jer su izostali podbrojčanici kronografa. Unatoč tome ne nedostaje informacija poput rezerve snage, vječnog kalendara te primitka GPS signals.

SSJ021 04

Dizajn kućišta Seiko Astron Morning Star SSJ021 vrlo je fasetiran. Kod njega se integrirana narukvica sjejno uklopila zbog oblika kućišta i okvira. Promjer kućišta je 41,2 mm, a debljina je točno 12 mm. Jednostavnost sputa i cijenu kota iznosi 2300 eura.

Kategorije: Noviteti, Brandovi, Seiko

Facebook

Društvene mreže