Seiko predstavio prvi mehanički Prospex Diver s GMT funkcijom

Kombinacija ronilačkog sata i GMT funkcije nije rijetkost, no po prvi se put pojavljuje u Prospex kolekciji mehaničkih satova

Tekst: Zoran Supina Fotografije: Seiko

Još od svog prvog ronilačkog sata 1965. godine, Seiko je razvio nove tehnologije, značajke i dizajn koji su kolekciju ronilačkih satova Seiko Prospex učinili omiljenom među profesionalnim i rekreativnim roniocima diljem svijeta. Kroz više od pola stoljeća inovacija, Seiko je kontinuirano pomicao granice gdje sportski satovi, a posebno ronilački satovi, mogu ići i kako se mogu koristiti. Stalna poboljšanja tijekom desetljeća u pogledu sigurnosti, pouzdanosti, čitljivosti i jednostavnosti korištenja učinila su Seiko vodećim proizvođačem ronilačkih satova.

Seiko Prospex 1968 Diver Modern Reinterpretation GMT First Prospex Mechanical GMT Watch SPB383 2
Pokretan novim mehanizmom trodnevne rezerve snage, mehanički GMT ronilački sat pridružuje se kolekciji Seiko Prospex po prvi put

Seiko predstavlja novi mehanizam u dugovječnoj obitelji 6R koji ima GMT funkciju i rezervu snage produljenu na puna 72 sata. Kalibar 6R54 predstavljen je u tri nove Prospex kreacije koje su moderne reinterpretacije Seiko klasika iz 1968. GMT kazaljka može se postaviti neovisno u koracima od jednog sata bez prekidanja kazaljki za vrijeme dana i omogućuje korisniku da vidi, na prvi pogled, vrijeme u drugoj vremenskoj zoni. Sva tri sata vodootporna su do 200 metara, imaju Lumibrite na kazaljkama i svih 12 indeksa te imaju jednosmjerni okvir sa svjetlećom točkom. Svi su predstavljeni na novoj trodijelnoj narukvici od nehrđajućeg čelika s tankim profilom koji joj omogućuje da sigurno i udobno obuhvati zapešće.

Seiko Prospex 1968 Diver Modern Reinterpretation GMT First Prospex Mechanical GMT Watch calibre 6R54

Seiko će izdati tri izdanja svog prvog mehaničkog GMT ronilačkog sata. Prvo su dva sata koja će biti dio stalne kolekcije: SPB381 sa zelenim brojčanikom i zelenim keramičkim okvirom i SPB383 s crnim brojčanikom i crnim keramičkim okvirom. Oba imaju žutu GMT kazaljku. Bit će dostupni od lipnja 2023. po cijeni od 1700 EUR.

Seiko Prospex 1968 Diver Modern Reinterpretation GMT First Prospex Mechanical GMT Watch SPB381 3

Seiko također izdaje novo ograničeno izdanje Save the Ocean, referentni SPB385. Odlikuje se ledenoplavim brojčanikom zamršene teksture, ovaj sat prikazuje snagu polarnih ledenjaka koji oblikuju krajolike i morske krajolike Arktika i Antarktika, gdje je Seikova reputacija pouzdanih i izdržljivih satova iskovana 1960-ih i 70-ih godina, kada su avanturisti a istraživači su ih nosili na ekspedicijama na Sjeverni i Južni pol. Ograničeno izdanje sata dijeli isto kućište i narukvicu s druge dvije kreacije, ali dolazi s dodatnim remenom izrađenim u potpunosti od recikliranih plastičnih boca. Napravljena je tradicionalnom japanskom tehnikom pletenja pletenica Seichu. Sat s ledenoplavim brojčanikom dio je serije Save the Ocean, koja je napravljena kao podrška misiji Seiko Prospexa za doprinos boljem razumijevanju svjetskih oceana i njihovom očuvanju.

Seiko Prospex 1968 Diver Modern Reinterpretation GMT First Prospex Mechanical GMT Watch SPB385 2
Uz klasično stilizirane zelene i crne kreacije, koje se pridružuju glavnoj Prospex kolekciji, tu je i ograničena serija sata koja slavi 110. obljetnicu Seikovog i japanskog prvog ručnog sata

Seiko Prospex Save the Ocean model, reference SPB385, dolazi u ograničenoj ediciji od 4.000 primjeraka po cijeni od 1.900 eura.

Seiko Prospex 1968 Diver Modern Reinterpretation GMT First Prospex Mechanical GMT Watch SPB385 3
Seiko Prospex 1968 Diver Modern Reinterpretation GMT ref. SPB385

Facebook

Društvene mreže