SIHH 2019. PRVI POGLED: Novi Santos-Dumont i Santos De Cartier

Cartier svoju dugovječnu Santos kolekciju uskoro upotpunjava sa tri nova modela, kvarcnim Santos-Dumontom te automatskim Santos de Cartier kronografom i skeletonom

Tekst: Igor Sertić Fotografije: Cartier

Tko zna kako bi priča išla da se jednog popodneva za vrijeme ručka u Parizu Alberto Santos-Dumont nije požalio svom prijatelju Louisu Cartieru kako mu je nezgodno tijekom pilotiranja vaditi džepni sat i očitavati vrijeme. Louis nije gubio vrijeme te mu je u kratkom roku predstavio rješenje, Santos-Dumont prvi ručni pilotski sat kvadratnog oblika čije nasljednike predstavljamo.

Cartier Santos Dumont
Luksuz i kvarcni mehanizam? Moguće kod Cartiera

Pokazani su nam na SIHH-u, a kako koji, bit će službeno lansirani u travnju ili svibnju.

Prvi je klasični Cartier Santos-Dumont. Dizajnerski se nije znatno promijenio, ali velika je novost da ima štedljivi kvarcni mehanizam. Dorađen je kako bi se smanjila potrošnja energije, pa mu uz pojačanu bateriju autonomija rastegnuta na čak šest godina. Elegancija sata je, dakako, neosporna, no u ovom segmentu kvarcni mehanizam nam je nešto što bi ipak radije preskočili…

Kronograf je već druga priča. Jednim gumbom smještenim na 9 sati pokreće se i zaustavlja mjerenje vremena – praktično rješenje koje podržava kućni automatski mehanizam 1904 CH MC. A kako je Cartier i poznat po brojnim opcijama, tako i Santos de Cartier Chronograph može biti sav u ružičastom zlatu, u kombinaciji čelika i ružičastog zlata ili sav od čelika (s karbonskim ADLC premazom) te s čeličnim, kožnim ili gumenim narukvicama.

Santos de Cartier Chronograph

Izmjene narukvica su vrlo jednostavne zahvaljujući lani patentiranom sustavu QuickSwitch, nevidljivom mehanizmu koji uranja u kućište sata. Metalna se narukvica krati jednostavno bez alata SmartLink sustavom podešavanja, a dimenzije kućišta su “extra-large” – širina je 43,3 mm, visina 51 mm, a debljina 12,5.

I na koncu tu je i model Santos de Cartier Skeleton Noctambule, sa 39,8 mm širokim čeličnom  kućištu s karbonskim ADLC premazom i mehaničkim mehanizmom na ručno navijanje (kućni kalibar 9612 MC).

Santos de Cartier Skeleton Noctambule

Ta efektna Noćna ptica (što Noctambule i znači na francuskom) posebna je i po intenzivnoj primjeni Super-LumiNova pigmenata na mostovima skeletona koji su oblikovani u obliku rimskih brojeva. Detalj je to koji nije vidljiv tijekom dana, no noću efektno mijenja lice sata.

Facebook

Društvene mreže