Tag Heuer “Glassbox” – bezvremenske moderne ikone

Za 60. godišnjicu svog vječno modernog sata TAG Heuer Carrera, TAG Heuer predstavlja dva iznimna nova modela inspirirana kolekcionarski omiljenim “glassbox” dizajnom

Tekst: Zoran Supina Fotografije: TAG Heuer

Na salonu Watches and Wonders Geneva 2023, TAG Heuer je obilježio 60. godišnjicu globalne ikone: TAG Heuer Carrere. Šest desetljeća bezvremenski model švicarskog proizvođača satova definirao je dizajn satova visokih performansi, trkaći duh i kulturu uspjeha. Od svog predstavljanja 1963. godine, TAG Heuer Carrera postala je simbol težnje, postignuća i dobrog ukusa. Tijekom šest desetljeća pojavljivao se na zapešćima ikona, od Micka Jaggera preko Jamesa Hunta do Ryana Goslinga. Za 60. obljetnicu TAG Heuer predstavlja dva nova modela: TAG Heuer Carrera Chronograph i TAG Heuer Carrera Chronograph Tourbillon.

START UTRKE: Kako je rođena ikona

Priča o TAG Heuer Carreri postala je legenda. Počelo je ranih 1960-ih kada je mladi Jack Heuer, tek imenovan za izvršnog direktora tvrtke, otišao na 12 sati Sebringa na Floridi, utrku koju je mjerio Heuer. Tamo je upoznao gospodina i gospođu Rodriguez, čiji su mladi sinovi već bili na putu da postanu uspješni vozači utrka. Ispričali su mu o utrci pod nazivom Carrera Panamericana u njihovoj rodnoj zemlji Meksiku, nevjerojatno brzoj i iznimno opasnoj cestovnoj utrci koja je održana pet puta početkom 1950-ih prije nego što je otkazana. Jack, koji je imao neobičan smisao za iskorištavanje snage dobre priče, bio je zaintrigiran brzinom, emocijama i romantikom utrke, te je odlučio da bi to stvorilo dobro ime za jednu od njegovih novih linija kronografskih ručnih ura. Carrera je bila riječ s više značenja i mogla se prevesti kao “rasa”, “karijera” ili jednostavno “put”. Ovo je, zaključio je Jack, savršeno ime za sat trkaćeg duha namijenjen mladoj, elegantnoj, pokretljivoj generaciji u skladu sa sve slobodnijim ukusima 1960-ih.

Carrera Panamericana Poster HD

Jack je bio proizvodni inženjer sa specijalnošću u elektrotehnici, a studirao je na prestižnom Švicarskom saveznom institutu za tehnologiju u Zürichu. Bio je i kulturološki znatiželjan te se zainteresirao za rad brazilskog arhitekta Oscara Niemeyera i dizajnera namještaja Ludwiga Miesa van der Rohea, a čak je i uštedio da kupi Eamesovu ležaljku za svoju spavaonicu. U radu ove dvije ikone vidio je uvjerljiv spoj modernizma, funkcije, ljepote i sposobnosti stvaranja prepoznatljivog stila. Sve će se to prenijeti u dizajn satova koje je on nadgledao pa tako i na Heuer Carreru. Godine 1963. Heuer Carrera je imala svoj debi. Ovo je bio pažljivo osmišljen dizajn i jasan izraz Jackove filozofije. S jedne strane, bio je to alat, stvoren da bude koristan i funkcionalan, pa je njegov dizajn bio čist i čitljiv, bez ikakvih suvišnih elemenata koji bi odvlačili pažnju. S druge strane, također je bio moderan i inventivan.

Heuer Carrera 1963 2447 30
Heuer Carrera iz 1963. godine

Čistoća i jednostavna učinkovitost dizajna također su ga učinili prekrasnim, toliko da je kroz šest desetljeća TAG Heuer Carrera postala vječni favorit među kupcima i kolekcionarima satova, ikona industrije i nevjerojatna priča o uspjehu. Jackova nadahnuta vizija još uvijek je na snazi – i još uvijek moćna kao prije 60 godina.

NOVI BEZVREMENSKI KLASIK

U susret 60. godišnjici Carrere, TAG Heuer stručnjaci preradili su i poboljšali njegov oblik, pripremajući ga za sedmo desetljeće upotrebe. Priča počinje s kućištem od nehrđajućeg čelika. S promjerom od 39 mm, ima univerzalnu kvalitetu, dok je ukupna ergonomija izbrušena i dotjerana, čineći sat što udobnijim za nošenje, čak i na različitim veličinama zapešća. Kućište je na vrhu sa safirnim kristalom u obliku kupolastih hezalitnih kristala koji se nalaze na modelima Heuer Carrera iz 1970-ih, samo što je sada kristal ponovno razvijen tako da krivulja neprimjetno teče preko skale tahimetra koja se proteže oko ruba brojčanika i ulazi u kućište. Na isti način, prirubnica i indeksi također su zakrivljeni, što dodatno pridonosi besprijekornoj estetici, koherentnosti i čitljivosti sata. Tahimetar se sada može očitati iz većeg raspona kutova.

7 JPG CloseUp V2 4 5

Jednako su izraženi novi potiskivači koji su oblikovani i postavljeni tako da budu što učinkovitiji za korisnika. U svom srcu, TAG Heuer Carrera ostaje iznimno profinjen sat, dizajniran za svrhu i definiran svojom funkcijom i svojom formom.
Pri lansiranju postoje dva modela: jedan s prepoznatljivim plavim brojčanikom na plavom kožnom remenu od teleće kože, a drugi s raskošnijim, crno-srebrnim brojčanikom “obrnute pande”, nadimkom danim crnim brojčanicima satova s visokim kontrastom bijelih ili srebrnih podbrojčanika.

4 JPG CBS2210.FC6534 SEDUC

Unutar obje iteracije TAG Heuer Carrera Chronographa nalazi se razvijena verzija kućnog automatskog kronografskog kalibra, Heuer 02. Nazvan TH20-00 i vidljiv kroz stražnju stranu kućišta sata od safirnog kristala, mehanizam sljedeće generacije sada ima oscilirajući uteg koji nudi dvosmjerno navijanje, dok su prethodne verzije pokretale glavnu oprugu mehanizma samo ako se rotor pomiče u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.
Ova evolucija, koju nadzire Carole Forestier, direktorica odjela za mehanizme TAG Heuera, značajnija je nego što se na prvi pogled čini. U svakodnevnoj uporabi pruža brže i pouzdanije navijanje, osiguravajući da sat radi bliže svojoj maksimalnoj rezervi snage od 80 sati i poboljšava preciznost dulje vrijeme dok je u upotrebi. TH20-00 također ima povišene standarde završne obrade, čime je u skladu s vizijom TAG Heuera za stvaranje tehničkih, ali elegantnih satova i mehanizama. Pridružuje se kalibrima TAG Heuer TH30-00 i TH50-00 u novoj seriji mehanizama.

2 JPG CBS2210.FC6534 FOCUS e1679804384838

Dva sata nude dva izraza iste zimzelene filozofije. Plavi model inspiriran je modernošću, dok crno-srebrni model snažnije nastavlja trkaći pedigre TAG Heuer Carrere. Suptilne razlike u primjeni pomoćnih ljestvica brojčanika pomažu u tome, kao i položaj datuma: na 6 sati na plavoj boji i pomaknut do 12 sati na crno-srebrnom modelu kako bi se napravio kronograf čije je očitavanje što je moguće čišće. Oba modela imaju petogodišnje jamstvo.

5 JPG Profil V2 1 1 1

Pažljiviji pogled otkriva da nova Carrera Chronograph nastavlja duh originala iz 1963., kombinirajući razmatranja koja se na prvi pogled čine proturječnima. Na primjer, gledana u presjeku, silueta sata je fluidna zahvaljujući besprijekorno zakrivljenim rubovima kupolastog safirnog kristala, ali također uglata zbog zategnutih bokova kućišta i mišićavih, avangardnih ušica. Dizajneri TAG Heuera radili su na uravnoteženju brušenih i poliranih površina jedne pored druge, tako da je vizualni dojam sata baršunast i siguran. U isto vrijeme, pažljivo nanesene završne obrade na te kutne rubove znači da su glatki na dodir. Učinak je zapanjujući: ergonomski, ali oštri dizajn koji je precizan, ali profinjen, tehnički, ali elegantan.

Prvi “glassbox” s tourbillonom

Ovaj elegantni novi model služi kao sestrinski sat kolekciji prethodno predstavljenih TAG Heuer Carrera tourbillon modela s većim, sportskijim dizajnom kućišta. Slijedi ista načela dizajna i dijeli osnovni oblik s novim TAG Heuer Carrera Chronograph modelom, samo što ima brojčanik podignut otvorom na 6 sati koji otkriva tourbillon kavez.vPrvi put usavršen prije više od 200 godina, tourbillon je kontinuirano rotirajući kavez koji okružuje izlazni otvor i dizajniran je za suzbijanje utjecaja gravitacije na točnost mehaničkog mehanizma. Čak i danas, malo je urara ovladalo njegovom složenom formom, a TAG Heuer je među elitnom skupinom proizvođača koji su to uspjeli. Novi sat pokreće TAG Heuerov kućni tourbillon mehanizam, TH20-09. Automatski mehanizam s kronometrom također ima funkciju kronografa i podržan je rezervom snage od 65 sati.

9 TAG Heuer Carrera Chronograph Glassbox Tourbillon 005

Svaki element sata je profinjen kako bi odražavao mehaničku ljepotu tourbillona. Na primjer, zahvaljujući zakrivljenom safirnom kristalu i fluidnom obliku novog TAG Heuer Carrera Chronograph Tourbillona, ljepota tourbillona sada se može promatrati iz šireg raspona kutova. A na brojčaniku, prirubnica i indeksi suptilno su zakrivljeni kako bi zrcalili i nadopunjavali rub kristala, poboljšavajući elegantan dojam sata. Daljnji detalji pomažu poboljšati cjelokupni izgled i čitljivost sata. Duboki azurni podbrojčanici okruženi su srebrnim prstenovima visokog kontrasta, čineći očitanja kronografa što čitljivijima. Na isti način, ljestvica minuta koja se proteže oko vanjskog ruba brojčanika isprekidana je vatreno narančastim detaljima iznad svake oznake sata. Posljednji, gotovo nostalgični detalj je središnja kazaljka za sekunde kronografa, oštrog, trokutastog oblika inspiriranog instrumentima na kontrolnoj ploči trkaćih automobila iz 1960-ih.

10 TAG Heuer Carrera Chronograph Glassbox Tourbillon 003

Čak i s tako profinjenim detaljima, sat je nedvojbeno najviše karakteriziran svojom elegantnom, bezvremenskom paletom boja: nehrđajući čelik za kućište od 42 mm, plavi brojčanik s potpisom TAG Heuer Carrera s okruglom brušenom završnom obradom i plavi remen od teleće kože. Stražnja strana kućišta od safira predstavlja TH20-09. Nasljeđe originalnog dizajna Jack Heuera jasno je vidljivo u ovim satovima. Bezvremenski su, ali moderni, precizni, ali profinjeni, elegantni, ali tehnički, ergonomski, ali upečatljivi, i funkcionalni, ali lijepi. Oni su, ukratko, bezvremenske moderne ikone.

8 TAG Heuer Carrera Chronograph Glassbox Tourbillon

Facebook

Društvene mreže