50 godina TUDOR „snježne pahulje“

TUDOR obilježava prvih pola stoljeća od predstavljanja sada već kultne forme kazaljke znane pod nadimkom „snježne pahulje“

Tekst: Josip Cerovec Fotografije: Tudor

Danas slavne karakteristične značajke satova TUDOR, uglate kazaljke popraćene karakterističnim brojčanicima s kvadratnim oznakama sati, prvi put su se pojavile u TUDOR katalogu 1969. godine. Tada su krasile dva ronilačka sata, odnosno referentne oznake 7016 i 7021.

1 1969 reference 7021 Snowflake with roulette date min
1969. Tudor Submariner referenca 7021 Snowflake s rulet crvenim datumom

Ovaj dizajn bio je inovativan jer je omogućio da se na kazaljke i brojčanike nanese puno svjetlećeg materijala, čime se jamči izvrsna čitljivost u svim uvjetima. Devedesetih godina prošlog stoljeća, ljubitelji satova počeli su nazivati ​​sve TUDOR ronilačke satove koji prikazuju ovu konfiguraciju kao „snježna pahulja“ Submarinera (“Snowflake Submariners“), budući da je ovaj dizajn pomalo podsjećao na oblik djelomične snježne pahulje.

1 1973 reference 7021 Snowflake ad min
Oglas za Tudor Submariner iz 1973. “Snowflake” referenca 7021

Dizajn “snježne pahulje” postao je popularan kod kolekcionara koji su ga rano prihvatili i korišten je za široku upotrebu od strane ronilaca francuske mornarice sve do sredine 2000-ih godina. Neke od najvećih svjetskih mornarica također su ih odlučile koristiti za svoje ronioce, uključujući američku i kanadsku mornaricu, kao i talijansku i mnoge druge.

1 Snowflake hour hand pattern 1 min
Već 50 godina prepoznatljiv uzorak “snježne pahulje”

Prvi put predstavljena 1969. godine i korištena do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, isključivo za ronilačke satove, konfiguracija “snježne pahulje” ponovno se našla u kolekciji Tudor, predstavljenoj na Baselworldu 2012. godine, zajedničkim predstavljanjem popularnih modela Black Bay i Pelagos. Danas je to najcjenjeniji i najpoznatiji element TUDOR dizajna, koji se može vidjeti u linijama Black Bay i Pelagos.

1 BB CHRONO Snowflake hour hand min
Tudor Black Bay Chrono i satna kazaljka “snježne pahulje”

Istražite kolekciju TUDOR satova u Mamić 1970 butiku u Ulici Frane Petrića 7 u Zagrebu koji je ponosan član međunarodne mreže Tudor zastupnika.

 

1 Snowflake hour hand pattern 2 min

www.mamic.com.hr

Facebook

Društvene mreže