Bulova Mil-Ships – Ronilački satovi po želji američke mornarice

Prije više od šest desetljeća Bulova je američkoj vojsci isporučila prototipove ronilačkih satova koji su ubrzo pospremljeni u ladicu. Dva nova sata podsjećaju nas na ta herojska vremena

Tekst: Josip Cerovec Fotografije: Bulova

Pedesetih godina prošlog stoljeća nije bilo urarske tvrtke zvučnog imena koja se nije okušala u izradi ronilačkih satova. Jedan od najvećih pokretača inovacija bila je vojska, a na popisu tvrtki koje su po narudžbi izrađivale satove za njihove ronioce bila je i Bulova. U svibnju 1957. američkoj su mornarici isporučili šest prototipova, testiranih na dubinama do 392 metra. Projekt je na kraju stavljen u ladicu i Bulovini prototipovi desetljećima su ostali u tajnosti.

Bulova Mil Ships 2 1
Gotovo svaki element sata preslikan je s prototipa iz pedesetih godina prošlog stoljeća  

Novi ronilački sat Bulova Mil-Ships podsjeća nas na ovaj zaboravljeni projekt s dvije verzije koje se vanjštinom razlikuju tek u oko jedva primjetnim detaljima, a glavna je razlika u mehanizmima koji ih pokreću.

Bulova Mil Ships 4 1
Zaobljen safirni kristal nalik mjehuriću pridonosi jedinstvenom izgledu

Bulova je naime Mil-Ships izradila u dvije verzije. Limitirano izdanje pokreće provjereni automatik Sellita SW200 s rezervom snage od 38 sati pri brzini otkucaja 28.800 bph. Standardna varijanta koristi Miyotu 82S0, automatik koji proizvodi matična grupacija Citizen. Ovaj mehanizam otkucava na 21.600 bph, ali pritom nudi nešto veću rezervu snage od 42 sata. Obje verzije uparene su s najlonskim remenom po NATO standardima. Onaj koji na ruci drži verziju sa Sellitom crne je boje, Miyotina verzija je tamno plava.

Bulova Mil Ships 3 1

Bulova je kućište Mil-Shipsa izradila od nehrđajućeg čelika, pridržavajući se originala iz 1957. godine. Gotovo svaki element, od promjera 41 mm, do jednostavne završne obrade i nezaštićene krune, sve je to preslikano s prototipa iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Ekstremno zaobljen safirni kristal nalik mjehuriću pridonosi jedinstvenom izgledu sata. Poput prototipa iz pedesetih, sat koristi push-lock sustav koji se okreće samo jednom kada se pritisne prema dolje.

Bulova Mil Ships 5 1
Obje verzije koriste motiv ronilačke kacige na poleđini; onaj na ograničenom izdanju izraženije je teksture

Obje opcije koriste ugravirani motiv ronilačke kacige na poleđini. Razlika je u tome što limitirano izdanje sa Sellitom nudi mnogo detaljniju teksturu nego jednostavna površinska gravura modela koji pokreće Miyota. No, obje su varijante jednako vodootporne, do dubine od 200 metara. Brojčanik Bulova Mil-Shipsa vjerno slijedi izgled izvornog modela. Dizajn bez datuma elementarno je jednostavan, s tiskanim logotipom Bulova u starinskom stilu na 12 sati i jasno ispisanim indeksima u stilu ronioca. Dva modela optički razlikuje tek sitno ispisana oznaka “Swiss Made” na onome koji pokreće Sellita.

Bulova Mil Ships 7 1
Ograničena, skuplja verzija dolazi u posebnoj kutiji u obliku ronilačke kacige

Obje verzije dostupne su putem ovlaštenih prodavača. Standardni model s Miyotinim pogonom stoji 895 dolara, a ograničeno izdanje, pogonjeno Sellitom, izrađeno u tisuću primjeraka, košta 1990 dolara. No, ti su satovi uz to pakirani u stilizirane kutije u obliku ronilačke kacige, s prigodnom knjižicom i ukrasnom pločom. Više informacija potražite na internetskoj stranici Bulove. Trenutnu ponudu Bulova satova provjerite na Dicta stranicama.

Facebook

Društvene mreže