Citizen obilježio prvih 50 godina uporabe titanija

Vjerovali ili ne Citizen je još prije pola stoljeća predstavio prvi ručni sat od titanija te uveo ovaj zahvalan materijal u komercijalnu uporabu

Tekst: Igor Sertić Fotografije: Citizen

Da vas je netko upitao o povijesti titanija među satovima sigurno se ne bi vraćali 50 godina unazad niti pomišljali o Citizenu. I jako bi pogriješili jer je upravo ovaj japanski proizvođač satova 1970. predstavio prvi sat čije je kućište bilo izrađeno od titanija.

Citizen Titanium Watches X-8 Chronometer
Citizen Titanium X-8 Chronometer iz 1970. bio je preteća u uporabi tatanija u urarstvu

Citizen je predstavio model X-8 Chronometer, pionira među satovima od titanija, materijala s kojim je Citizen eksperimentirao nekoliko godina prije komercijalne uporabe. Sivo mat kućište sadržavalo je 99.6% titanija, mehanizam je bio elektro-mehanički, a proizvedeno je manje od 2.000 primjeraka. Oznaka “X” predstavljala je nešto nepoznato dok je “8” simbol vječnosti. Njihova je kombinacija predstavljala bezgranične mogućnosti relativno nepoznatog materijala u to vrijeme. Sam titanij kompliciran je za obradu, no istovremeno vrlo čvrst, lagan, otporan na koroziju i antialergen. Jedina mu je mana bila osjetljivost na ogrebotine, no i to je s godinama ispravljeno.

citizen 1982 Citizen ProDiver Professional Diver 1300m
Citizen ProDiver Professional Diver 1300M iz 1982.

Titanij je vrlo teško prešati, strojno obrađivati i polirati, no u Citizenu nisu odustajali. Korozija je najizraženija u morskoj vodi pa ne čudi što je sljedeći korak bio ronilački sat. 1982. predstavljen je Citizen ProDiver Professional Diver 1300M koji je u to vrijeme držao svjetski rekord za serijske ronilačke satove. Neuništiv sat namijenjen najzahtjevnijim uvjetima saturacijskog ronjenja položio je sve testove. I dok kod njega grubi mat sivi izgled titanija nije predstavljao problem, za širu komercijalizaciju trebalo je ipak osmisliti rješenje kojim će se omekšati izgled sata te izbjeći ogrebotine na satu.

citizen 2000 Citizen ASPEC World Time Duratect
Modelom Citizen ASPEC World Time Duratect iz 2000. predstavljeno je rješenje kojim se odmaklo od grubog izgleda titanija

Duratec je službeno predstavljen 2000. na modelu Citizen ASPEC World Time, Eco-Drive vječnom kalendaru. Radi se o površini koja je otporna na ogrebotine, polirana te izvediva u raznim bojama. Bio je to međukorak ka finalnom rješenju, materijalu zvanom Super Titanium koji je čak 60 % lakši od čelika. Također, Super Titanium je pet puta otporniji na grebanje od čelika, a korozija je nepoznanica.

Citizen Super Titanium Watches 8
Citizen Super Titanium

Osim materijala, Citizen je unaprijedio i mehanizam, pa je model Calibre 0100 u Super Titaniumu predstavljen na Baselworldu 2019. impresionirao preciznošću koja iznosi +/- 1 sekunda na godinu! Radi se o najtočnijem solarnom kvarcnom ručnom satu. Njegov oscilator otkucava na 8.388.608 Hz što je 256 puta više nego klasični kvarcni modeli koji otkucavaju na 32,768 Hz. U usporedbi s mehaničkim satovima razlika je još drastičnija, nekoliko milijuna puta više otkucaja, a o točnosti ne treba niti govoriti.

citizen 0100 min
Citizen Calibre 0100 predstavljen prošle godine na Baselworldu čudo je preciznosti s točnošću od +/- 1 sekunde na godinu
Citizen Titanium 50
Titanij je vrlo teško prešati, strojno obrađivati i polirati pa zahtijeva posebna znanja i alate

Facebook

Društvene mreže