Frederique Constant oživljava Classics kolekciju

Tekst: Mladen Smrekar
Fotografije: Frederique Constant

Frederique Constant udahnjuje novi život klasičnom urarskom poslu i luksuzne satove čini dostupnima što većem broju ljudi. Kultna kolekcija bezvremenskog šarma odjevena je u modernije ruho

Meke linije i uravnoteženi oblici, umjerenost i čvrsta mehanika izrade sata; kolekcija Classics sažima duh Frederiquea Constanta. Ažurirano ovogodišnje izdanje donosi nam tri varijacije Classicsa: Index Automatic, Quartz GMT i Quartz u ukupno 11 novih izvedbi.

Frederique Constant FC 303NB5B6 PR SD 1

Bez obzira na to kojeg su oblika, bačvasti, okrugli ili pravokutni, Classics modeli dijele neka obilježja, posebno naklonost rimskim brojevima, elegantan stil i uglavnom guilloché brojčanike koji otkrivaju ugrađene komplikacije: od datuma, dana i mjeseca, preko kronografa, do mjesečevih faza i tjedana.

Classics Index Automatic

Frederique Constant FC 303NV5B4 Hero Photo©Eric Rossier SD 1

Pet novih modela ove serije dolaze s mat plavim, bijelim ili crnim brojčanicima, a rimski brojevi ustupili su mjesto modernijim oznakama, obojenim luminiscentnim materijalom. Vitke i sužene kazaljke sada su u obliku mača.
Čelik krasi četiri kućišta promjera 40 mm, dok je peto pozlaćeno. Svaka varijacija pokreće se automatskim kalibrom FC-303, nudeći rezervu snage od 38 sati, uz remen od nubuka u smeđoj, crnoj ili plavoj boji, dok “čelični model” dolazi s odgovarajućom, čeličnom narukvicom.

Classics Quartz GMT

Frederique Constant Quartz GMT 1

Tri nova modela savršeni su partneri svjetskim putnicima. Svi dijele čelično kućište od 40 mm i kvarcni mehanizam koji pokreće tri kazaljke za sat, minute i središnju drugu vremensku zonu. Središnji GMT pokazivač s crvenom strelicom prikazuje drugu vremensku zonu, bilo gdje u svijetu i bez rizika od zabune je li tamo dan ili noć.

Frederique Constant FC 252DGS5B6B Detail 3 Photo©Eric Rossier SD 683x1024 1

Sve postavke daju se prilagoditi pomoću jedne krune; okretanjem u jednu stranu podešava se vremenska zona, okretanjem u drugom – datum. Jednostavno i intuitivno!Prvi model ima sivi brojčanik i smeđi remen od teleće nubuk kože, drugi ima plavi brojčanik i plavi remen, a tu je i sportskija varijanta, s crnim brojčanikom i čeličnom narukvicom.

Classics Quartz

Quartz

S tri nova Classics Quartz modela Frederique Constant potvrđuje svoju viziju bezvremenskih, pristupačnih i lijepo izrađenih satova. Unutar 40-milimetarskog čeličnog kućišta u kojem se nalazi posrebreni brojčanik u plavoj ili crnoj boji, dvije su kazaljke za sate i minute, zajedno s datumskim prozorom. Ovaj model ništa ne razlikuje od mehaničkog sata, od visoke razine završne obrade do kožnog remena ili čelične narukvice.