GDJE JE KAMENA MAKIJA PRETVORENA U VINOGRAD

Spojili smo relativno mlad, no fascinantan i uspješan vinograd Korlat s istinskom legendom među terencima, Land Rover Defenderom, no u pomlađenom izdanju kod kojeg nije nedostajalo niti luksuza niti komfora. A nisu izostale niti ure…

Tekst: Igor Sertić Fotografije: Marko Devčić

Ka vinariji Benkovac uputili smo se krajem lipnja kada su temperature bile iznadprosječno visoke. Nas je putem pratilo 36° C, a do krajnjeg cilja, vinograda Korlat smještenog osam kilometara sjeverozapadno od Benkovca ista je porasla za stupanj. Na putu prema jugu vinograde ćete najlakše locirati prema vjetroelektrani Korlat, kompleksu od 18 vjetroagregata čiji su stupovi visoki 114 metara te imaju promjer rotora od 131 metra! Bila je to prilika da isprobamo i obnovljeni Land Rover Defender opremljen trolitrenim dizel motorom snage 250 KS.

Land Rover Defender Korlat
Makadam je najmanji izazov pred koji možete staviti Land Rover Defender. Veće je čudo vinograd. Korlat stvoren iz kamenjara

Malu ekipu predvodio je enolog Valentino Herceg čije smo zagorsko porijeklo detektirali već nakon prvih izgovorenih riječi. Relacija Špičkovina-Benkovac postala je dio njegove poslovne rutine, a položaj Korlat mjesto gdje kreira vrhunska vina. Vinograd je zasađen sadnim materijalom iz Francuske, a sortiment je Merlot, Syrah, Cabernet sauvignon, Cabernet franc i Mourvèdre. Po njegovim riječima, fascinantna priča ovog vinograda započela je početkom ovog stoljeća. Moćni strojevi pretvorili su kamenu makiju u vinograd površine 110 ha sa 530.000 loza.

Land Rover Defender Korlat Omega
Poslastica, zlatni Korlat Supreme 2013. uz Omega Seamaster Diver 300M Co-Axial Master Chronometer Chronograph 44MM, referenca 210.30.44.51.06.001, cijena: 63.200 kuna

Omiljeno okupljalište poskoka tako je pretvoreno u mladi vinograd koji je prve rezultate iznjedrio već nakon tri godine iako je taj period u prosjeku 5 do 6 godina. Već im je prva berba 2007. godine potvrdila opravdanost odabira lokacije i silnog truda u pripremu terena. Vino Korlat Syrah osvojilo je 2011. Veliku zlatnu medalju na VINITALY u Veroni. Novi Defender na prvu nas je osvojio. Sjajna dizajnerska kombinacija legendarnih detalja s prethodnika uz implementaciju mnogobrojnih modernih rješenja. Zadiranje u ikone kao što je Land Rover Defender nije nimalo lagan zadatak, no u ovom se slučaju stvarno uspjelo uz posebnu brigu o odavanju poštovanja izvornom modelu.

def 31

LUKSUZNO U VINOGRAD

Razočarat će se samo oni koji od ovog automobila očekuju radnog nasljednika. Maniri Defendera sada su znatno uglađeniji, komfor potpomognut zračnim ovjesom, a vozačko okruženje moderno. Nema tu više intervencija čekićem i kliještima ili pranja unutrašnjosti šmrkom. Iako bi pomislili da je putovanje autocestom ovakvom automobilu najslabija točka već prvi su nas kilometri razuvjerili.

def 17 min Korlat

Iako Defenderova forma nije prvak aerodinamike buka vjetra pri brzinama na autocesti niža je od očekivane i relativno prigušena. Do stare vinarije u Benkovcu, dovršene 1957. stigli smo održavajući vrlo dinamičan ritam vožnje. Građena po uzoru na vinarije s juga Francuske sastoji se od tri odvojena zdanja u kojima se vrši primarna prerada, njega i dozrijevanje. Zgrada Vinarije Benkovac atraktivna je i danas. Krov i dio pročelja zgrade prekriva divlja loza koji joj daje lijep i nesvakidašnji izgled, a k tome i osigurava hladovinu u velikome podrumu. Iz vinarije smo se uputili u vinograd, a ceste do njega su kao stvorene za Defender.

Korlat Merlot
Korlat Merlot 2018. uz Rado Captain Cook High-Tech Ceramic, referenca R32128202, cijena: 29.600 kuna

U VINOGRADU S POGLEDOM

Napokon makadam i vožnja van cesta! Defender je blisko povezan s Land Rover Discoveryjem, no ovjes mu je ojačan te ima veći razmak od tla. Bolji su mu i kutevi prilaza i odlaska pa mu strmine vinograda Korlat nisu predstavljale niti najmanju brigu. Bez problema smo prelazili i preoranim dijelovima uz vinograde i jarcima koji odvajaju pojedine parcele. Pri samome vrhu nestvarna slika velikih parcela vinograda s pogledom na more i pučinu. A iza leđa moderne vjetrenjače istoimene vjetroelektrane.

def 63

Trebalo je imati viziju, znanje i hrabrosti te se upustiti u Korlat avanturu koja danas predstavlja vrhunsku parcelu s potencijalom za 300.000 -350.000 litara vrhunskih crvenih vina. U vinograd smo se vratili s bocama koje je odabrao Valentino Herceg: Syrah, Cabernet sauvignon, Merlot i Merlot Boutique EKO. Syrah je najzastupljeniji, a Merlot Boutique najposebniji. Dobiva se tradicionalnom metodom prosušivanja grožđa na trsu kojom nastaju najbolja desertna vina. Posebnost Korlat vina su i boce čiji dizajn potpisuje Vanja Cuculić, dizajner i art direktor. Uspješan posao potvrdila je i nagrada osvojena već prve godine, prestižni Red Dot – svjetska nagrada za dizajn. Velika dvoznamenkasta brojka predstavlja godinu berbe i prikazana je različitim slikarskim i grafičkim tehnikama.

def 26
Korlat Cabernet sauvignon 2018. uz Breitling Premier B15 Duograph, referenca AB1510171C1P1, cijena: 73.880 kuna

Berbu 2018. krasi Op art – optička umjetnost koja je ujedno najsuvremenija u likovnom jeziku. Apstraktne slike grafike dok ih gledate stvaraju optičku iluziju i jedan moderni pristup koji savršeno opisuje karakteristike Korlatove berbe.

KAMEN PRETVOREN U VINO

110 hektara vinograda bilo je sasvim dovoljno za isprobavanje mogućnosti Defendera. Moramo priznati da su njegove sposobnosti impresivne. I kada pomislite da je pred njim pretežak zadatak on ga savlada trenutno. Sustav Terrain Response olakšava podešavanje automobila za različite uvjete i, u najvišoj postavci ovjesa za terensku vožnju on se s relativnom lakoćom probija kroz duboke kolotrage i penje se uz brdske puteve od makadama.

def 61

Zbog silnog kamenja i stijena na iskušenju su bile i gume, no u Zagreb smo se vratili bez potrebe za intervencijom na njima. Jedino što nas je otkrilo bili su veliki slojevi prašine po svakom kutku karoserije. Defender ima automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa koje uglađeno mijenja. Korlat je najprodavanije vrhunsko crno vino u Hrvatskoj, prepoznato i na kontinentu i u Dalmaciji. Kupci podjednako preferiraju i mono sorte i kupaže, a ovogodišnja potvrda kvalitete stigla je od ugledne institucije, Decanter World Wine Awards.

def 77

Radi se o najvećem i najutjecajnijem ocjenjivanju vina na svijetu koje svake godine okupi stručnjake iz cijeloga svijeta kako bi prosudili kvalitetu natjecateljskih vina. Korlat vina ove su godine osvojila tri medalje: zlato je osvojio Supreme 2013, dok su srebrom nagrađeni Syrah 2013 i Cabernet Sauvignon 2013. Nije mala stvar uzme li se u obzir da se radilo o rekordnoj godine po broju prijava, njih 18.500! Korlat Supreme Cuvee čine nastaje miješanjem triju sorti: Syrah, Cabernet sauvignon i Merlot. Nagrade nisu strane niti Land Roverovom ponovno osmišljenom Defenderu 21. stoljeća. Osvojio ih je više od 50 diljem svijeta.

def 43
Valentino Herceg, enolog, na ruci nosi Jaeger-Le Coultre Polaris Automatic, referenca Q9008180, cijena: 69.550 kuna

Facebook

Društvene mreže