Glashütte Original predstavio svoj prvi godišnji kalendar – PanoMaticCalendar,

Komplikacija Annual Calendar po prvi je puta uvrštena u ponudu Pano kolekcije – PanoMaticCalendar, i to u zlatu i platini

Tekst: Zoran Supina Fotografije: Glashütte Original

Glashütte Original doslovno je originalan kada su pojedini modeli u pitanju. Izvedba brojčanika sve je nego standardna, a s PanoMaticCalendar modelom zaokružena je ponuda kompliciranih satova u ovoj kolekciji obzirom na to da smo već vidjeli brojne ostale izvedbe. Asimetrične izvedba godišnjeg kalendara opremljena je novim kućnim mehanizmom te dolazi u dvije luksuzne izvedbe, žutom zlatu ili platini.

Glashutte Original PanoMaticCalendar Annual Calendar 2022 red gold 1 92 09 02 05 62 5
Glashutte Original PanoMaticCalendar ref. 1 92 09 02 05 62 5

Za početak da pojasnimo razliku između komplikacija vječnog kalendara i godišnjeg kalendara. Komplicirani mehanizam vječnog kalendara (perpetual calendar) automatski uzima u obzir čak i prijestupne godine pa je korekcija datuma nepotrebna ponekad i stoljećima. Godišnji kalendar (annual calendar) dostupnije je rješenje kod kojeg je nužna korekcija datuma samo jednom godišnje, 1. ožujka. Inače automatski uzima u obzir mjesece s 30 i 31 danom. Idealan odabir uzmu li se u obzir praktičnosti, svakodnevne upotrebljivosti i dostupnost.

Glashutte Original PanoMaticCalendar Annual Calendar 2022 skeletonized platnium limited edition 1 92 10 01 03 62 3
Glashutte Original PanoMaticCalendar ref. 1 92 10 01 03 62 3

Novi PanoMaticCalendar krasi prepoznatljiv izgled jer cjelokupni dizajn kućišta dijeli s ostatkom modela iz Pano kolekcije. Proporcije su nešto izmijenjene uz diskretni dodatak jedne oznake kalendara. Asimetrični raspored uključuje brojčanike sati i minuta te malih sekundi smještene jednog iznad drugog uz preklapanje i stvaranje forme broja 8. Otvor koji prikazuje stanje mjesečeve faze smješten je na 2 sata, a prozor datuma na 4 sata.

Glashutte Original PanoMaticCalendar Annual Calendar 2022 red gold 1 92 09 02 05 62 3

Glashütte Original PanoMaticCalendar dolazi u dva izdanja, tehnički identična, no estetski drastično različita. Dijele isto kućište promjera 42 mm i debljine 12,4 mm uz vodootpornost od 50 m. Polirano je na gornjim površinama i brušeno sa strane te ima stakla od safirnog kristala obostrano. Remen je od aligatorove kože s atraktivnom mat površinom od nubuka.

Glashutte Original PanoMaticCalendar Annual Calendar 2022 red gold 1 92 09 02 05 62 9

Osnovni Glashütte Original PanoMaticCalendar je klasični model od 5N crvenog zlata i dio je stalne kolekcije. Uparen je sa zatvorenim srebrnim opalin brojčanikom, s kombinacijom mat i vinilnih ukrasnih uzoraka, te apliciranih indeksa i kazaljki izrađenih od zlata, s izuzetkom malih sekundi koje su od plavljenog čelika. Sve vrlo klasično i elegantno, tipično za kolekciju. Nosi se na smeđem kožnom remenu za topli izgled.

Glashutte Original PanoMaticCalendar Annual Calendar 2022 red gold 1 92 09 02 05 62 7

Drugo izdanje Glashütte Original PanoMaticCalendar ograničeno je na svega 150 primjeraka, a izrađeno je od platine. Kod ovog modela brojčanik je djelomično otvoren, otkrivajući neke od zamršenosti mehanizma ispod – kao što je mjesec ili dva diska Panorama datuma. Na ovom galvanski crnom brojčaniku s uzorkom u obliku vinila sačuvani su samo potrebne oznake. Avangardniji i i daleko moderniji, također ima koristi od tamno obloženog mehanizma i plavljenih čeličnih kazaljci. Nosi se na crnom kožnom remenu.

Glashutte Original PanoMaticCalendar Annual Calendar 2022 skeletonized platnium limited edition 1 92 10 01 03 62 2

Funkcija godišnjeg kalendara nalazi se ispod zakrivljeni prozor od safirnog kristala i koristi brojke za označavanje 12 mjeseci. Kristal je obojen u sivo ili crno, s jedinim izuzetkom brojeva mjeseca. Indikatori na mjesečnom prstenu ispod njega osiguravaju tako da samo jedna znamenka bude istaknuta bojom. Panorama datum se sastoji od dva diska koji se ne preklapaju, a koncentričnim postavljanjem su uvijek u istoj ravnini. Datum se podešava, poput mjeseca i vremena, pomoću krunice. Ovaj godišnji kalendar upotpunjuje plavo-zlatna mjesečeva faza, s preciznošću od jednog dana za 122 godine.

Glashutte Original PanoMaticCalendar Annual Calendar 2022 red gold 1 92 09 02 05 62 2

Identični kalibri nose oznaku 92-10 kod sata od platine te 92-09 kod zlatnog modela. Kao osnova poslužio je mehanizam iz PanoMaticLunar modela no tehničke dorade pretvorile su ga u stroj koji radi do 100 sati bez navijanja. S obzirom na tehničku potkovanost te upotrebljene plemeniti materijale cijene ne iznenađuju. Glashütte Original PanoMaticCalendar u 5N zlatu stoji 27,600 eura, a model u platini ograničene edicije 40,400 eura.

Facebook

Društvene mreže