Jedinstveno ronilačko reizdanje, Mido Ocean Star Decompression Timer 1961

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Mido

Mido je predstavio reizdanje jednog od svojih najpopularnijih modela, Powerwind “Rainbow Diver” iz 1961., a nasljednik je u svakom detalju jedinstven i originalan poput izvornog sata

Kolekcionarima je dobro znan Powerwind “Rainbow Diver” prvenstveno zbog šarenog lica i dekompresijske skale u metrima i fitima. Reizdanje popularnog Mido sata pod nazivom Ocean Star Decompression Timer 1961 dolazi u limitiranoj modernoj reinterpretaciji od 1961 komada.

Mido Ocean Star Decompression Timer 1961
Mido Ocean Star Decompression Timer 1961

Službeni naziv Mido modela predstavljenog 1961. bio je Powerwind 1000, zbog vodonepropusnosti koja je sezala do 1.000 fita odnosno 300 metara. Nasljednik je ljestvicu zarona spustio na 200 m, sasvim dovoljno za rekreativno ronjenje. Kućište je naraslo s originalnih 38 mm na danas prihvatljivijih 40.5 mm.

Mido Ocean Star Decompression Timer 1961
Kompletna dekompresijksa skala u metrima i fitima rijetkost je među ručnim urama

Ono što osvaja na prvu je šareno lice sata isprepleteno raznobojnim koncentričnim krugovima koji predstavljaju vrijednosti dubine zarona i vremena potrebnog za dekompresiju. Radi se o postupku planskog izrona kako bi se kontrolirano oslobodio dušik koji pri tome nastaje. Nagli izron bez zaustavljanja na pojedinim dubinama mogao bi biti fatalan po svakog čovjeka. U ovom će slučaju same tablice biti manje važne i rijetko će se koji sat u stvarnosti za ronjenje i koristiti. Satove s dekompresijskim skalama kroz povijest nismo često susretali, no pamte se modeli manufaktura poput Vulcain, Buler i Cornavin Genève. Ovdje je primarna estetika brojčanika koja oduševljava posebnošću.

Mido Ocean Star Decompression Timer 1961
Poleđina novog Mido Ocean Star Decompression Timer 1961 s siluetom morske zvijezde

Mido Decompression Timer 1961 pogoni Caliber 80 koji je nastao na osnovi ETA C07.661 mehanizma i dolazi s impresivnih 80 sati rezerve snage. Mehanizam je skriven od pogleda čeličnim poklopcem kućišta na kojem je ugravirana morska zvijezda. Također između ostalih podataka svaki će sat imati svoj serijski broj od ukupnih 1961 komada.

Mido Ocean Star Decompression Timer 1961
Kruna je na zavrtanje i učinkovito zaštićena ispupčenjima na kućištu. Mido pisani logo vidljiv je na vrhu

Mido Ocean Star Decompression Timer 1961 dolazi na mrežastoj narukvici od čelika uz dva dodatna kožna remena. Krunica je odlično zaštićena ispupčenjima na kućištu, a luneta je rotirajuća sa 60-minutnim odbrojavanjem.

M026.807.11.051.00AMido Ocean Star Decompression Timer 1961
Osim mrežaste narukvice od čelika ovom su satu namijenjene i dvije izvedbe kožnih remena

Ocean Star kolekcija je jedna od najpopularnijih Mido linija nastala 1944. te je inspirirana svjetionikom na jugoistočnom vrhu stijene Gibraltara u Europa Pointu. Prvi put osvijetljen 1841. godine, ovaj poznati svjetionik smješten je na Gibraltarskom tjesnacu, gdje se sastaju Atlantski ocean i Sredozemno more. Ovo je područje poznato po svojim nepridvidivim uvjetima na moru, jakim strujama i magli, a svjetionik predstavlja pravog štitonošu mornara.

Mido Ocean Star Decompression Timer 1961
Caliber 80, dorađen ETA mehanizam s respektabilnih 80 sati rezerve snage

Uz ovakav brojčanik, vintage izgled te jedinstvenu dekompresijsku funkciju Mido Ocean Star Decompression Timer 1961 teško će proći ispod radara današnjim kolekcionarima. Uzme li se pri tome u obzir i prihvatljiva cijena koja će iznositi oko 1.100 EUR rasprodaja kompletne limitirane edicije neće biti upitna.