Koliko je sati na Marsu? Omega Marstimer zna

Mjesec više nije in. Omega je predstavila svemirski sat koji prati ritmove crvenog planeta

Tekst: Josip Cerovec Fotografije: Omega

Tvorci prvog sata nošenog na Mjesecu predvidjeli su sljedeći veliki skok s elegantnim novim Speedmasterom dizajniranim za mjerenje svakog trenutka na planetu Zemlji i Marsu. Napravljen u suradnji s Europskom svemirskom agencijom (ESA -European Space Agency), OMEGA Speedmaster X-33 Marstimer je sve što ime sugerira.

Omega Speedmaster X 33 Marstimer 011
OMEGA Speedmaster X-33 Marstimer

Snagu novom Marstimeru daje Omegin kalibar 5622. Vrlo precizan, termokompenzirani, kvarcni mehanizam, koji brzo i učinkovito upravlja mnogim digitalnim i analognim funkcijama sata. Jedinstveni kronograf od 45 mm, s kućištem od titanija grade 2, može pratiti vremena i vremenske zone, diljem našeg svijeta i na misterioznom crvenom planetu. Razvijen za pomoć znanstvenicima, Marstimer nudi niz vrijednih alata za one koji rade u području istraživanja svemira.

Omega Speedmaster X 33 Marstimer 010

Njegove funkcije, razvijene pod patentiranom licencom ESA-e, uključuju MTC funkciju za praćenje Marsovog solnog datuma i vremena na glavnom meridijanu, uzimajući u obzir činjenicu da je dan na Marsu 39 minuta dulji nego na Zemlji. Kao i inovativni solarni kompas za pronalaženje pravog sjevera na planeti Zemlji i Marsu. Nositelji također imaju pristup onim aplikacijama dostupnim na tradicionalnom Speedmaster Skywalkeru X33, kao što su MET (Mission Elapsed Time-Proteklo vrijeme misije), PET (Phase Elapsed Time), alarmi i vječni kalendar.

Omega Speedmaster X 33 Marstimer Ref.318.90.45.79

U skladu s Omeginim pogledom na profesionalne satove, on također obavlja svoje zadatke sa stilom. Njegov klasični crni brojčanik pruža kontrastnu pozadinu za višestruka analogna i digitalna očitanja, što je još jasnije pomoću simbola Zemlje i Marsa kako bi se razlikovalo koje se određene funkcije koriste. Oko brojčanika nalazi se oksalno anodizirani aluminijski okvir u boji crvenog hematita, koji podsjeća na Marsovu prepoznatljivu prašinu. Ova upečatljiva nijansa također je prisutna na kazaljci za sekunde, koja ima gradijent od crnog do crvenog hematita, dizajnerski kod koji označava status profesionalnog instrumenta.

Omega Speedmaster X 33 Marstimer 005

Okretanje sata otkriva se stražnja stranu kućišta s utisnutim u sredini poznatim natpisom Speedmaster i logotipom morskog konjića. Zaokruženo je riječima SPEEDMASTER X-33 MARSTIMER, ESA TESTED AND QUALIFIED. Svjedočanstvo legitimnosti partnerstva i integriteta sata.

Omega Speedmaster X 33 Marstimer 002

“Svatko tko je zainteresiran za svemir, pa čak i znanstvenu fantastiku, opsjednut je Marsom. To je izazvalo toliko znatiželje, toliko nevjerojatnih priča. Čak smo i stvorili ime za njegove imaginarne stanovnike. Tako je blizu, a tako daleko. Čeznemo hodati njegovom površinom. Biti ovdje na Zemlji i moći pratiti njezina kretanja daje izrazu sat potpuno novo značenje. Oduševljen sam ovim novim dodatkom slavnoj obitelji Speedmaster.” g. Raynalda Aeschlimanna, Omega predsjednik i izvršnog direktor

Omega Speedmaster X 33 Marstimer 006

Za one koji žele zamijeniti narukvicu od titana razreda 2 i 5, Marstimer također dolazi s namjenskim NATO remenom i alatom za promjenu remena. Oni su uključeni u posebnu futrolu koja ima znak crvenog planeta na svojoj unutarnjoj podstavi: reprodukcija Hebes Chasma, jedinstvenog kanjona strmih strana na površini Marsa.

Omegin ambasador Buzz Aldrin na ruci već ima novi model
Omegin ambasador Buzz Aldrin na ruci već ima novi model

Iako je do misije s posadom na crveni planet možda još godinama, novi Speedmaster X-33 Marstimer dostupan je sada, na više lokacija diljem Zemlje. Neophodan za profesionalce, svemirske obožavatelje i strastvene kolekcionare, moderan je za nošenje, uvjerljiv za rukovanje i savršen je pratilac legendarnog Speedmaster Moonwatcha.

Facebook

Društvene mreže