Moćan klasik dobio najsnažniji motor, Top Time B21 Classic Cars Chronograph Tourbillon

Breitling svoje precizne kronografe obogaćuje velikim komplikacijama od 1940-ih, a sada se nadovezuje na tu tradiciju dodavanjem tourbillona kolekciji Top Time Classic Cars

Tekst: Andrej Brezovački Fotografije: Breitling

Breitling je prvi put predstavio seriju Classic Car u svojoj popularnoj liniji Top Time još 2021. Izvorna linija uključivala je tri iteracije opremljene ETA mehanizmima, ali u samo dvije kratke godine kolekcija se brzo razvila. Prošle je godine, Breitling dodao Ford Thunderbird u kolekciju zajedno s obnovljenim verzijama svojih modela Ford Mustang, Chevy Corvette i Shelby Cobra koji su modernizirani kućnim kronografskim mehanizmom, Manufacture Calibre 01 s COSC certifikatom. Sada Breitling ponovno podiže ulog s dodatkom tourbillona.

02 Breitling Top Time B21 Ford Mustang Ref. NB21251A1L1X1 RGB
Breitling Top Time B21 Ford Mustang Ref. NB21251A1L1X1

Top Time B21 Classic Cars Chronograph Tourbillon simbol je brzine i proslava Breitlingova pionirskog nasljeđa u niši luksuznih sportskih kronografa

Top Time B21 Classic Cars Chronograph Tourbillon opremljen je istim Breitling kalibrom B21 koji je debitirao prošle godine u Premier Tourbillonu. Breitling je u partnerstvu sa specijaliziranim proizvođačem mehanizama Manufacture La Joux-Perret razvio neobičnu kombinaciju tourbillona s kronografom. Ovo je prvi put da je švicarski proizvođač satova predstavio tourbillon u Top Time kolekciji, a kombinirat će se s nekim egzotičnim materijalima: kombinacijama bronce, keramika, titan za kućišta i orahovina na jednom od brojčanika.

“Oduševljeni smo što možemo predstaviti tourbillon u seriji Top Time Classic Cars. Ne postoji bolji izraz Breitlingove stručnosti u izradi preciznih satova koji kombiniraju funkcionalnost sa sofisticiranošću i stilom. Kao i automobili koje predstavlja, Top Time B21 Classic Cars Chronograph Tourbillon temelji se na svom dizajnu i motoru.”, Georges Kern, izvršni direktor Breitlinga

Stil i brzina

Kolekcija Top Time uvedena je 1960-ih kako bi zadovoljila zahtjeve ljudi s aktivnim stilom života. Osnivač treće generacije Willy Breitling želio je stvoriti nekonvencionalan kronograf koji je bio više vođen stilom nego tradicionalni satovi po kojima je Breitling bio poznat. Nazvao ga je Top Time, model koji je brzo postao favorit među ljubiteljima automobila i motocikala. Tijekom godina, Breitling se udružio s američkim proizvođačima klasičnih sportskih automobila kako bi uhvatio osjećaj žara i energije koja je obilježila 1960-e. Današnja kolekcija Top Time Classic Cars sastoji se od ažurirane suradnje s Ford Mustangom, Chevrolet Corvette i Shelby Cobrom.

06 Breitling Top Time B21 Shelby Cobra Ref. SB21251A1C1X1 RGB 1.jpg
Breitling Top Time B21 Shelby Cobra Ref. SB21251A1C1X1

Dizajn je moderan retro, s potisnicima kronografa u obliku gljive i dizajnom brojčanika gore/dolje s tourbillonom na 12 sati. Na 6 sati, brojač minuta kronografa zauzima “squircle” (djelomično krug, dijelom kvadrat) registar koji je posveta starinskim mjeračima s instrumentne ploče. Skala tahimetra kruži oko vanjskog brojčanika. Top Time B21 Ford Mustang ima brončano kućište od 43 mm sa stražnjom stranom od titana i zeleni brojčanik koji korespondira bojama prve generacije Ford Mustanga, proizvedenog od 1964. do 1974. Bio je to automobil koji je doista dočarao slobodni duh 60-ih. Top Time B21 Shelby Cobra ima kućište od crne keramike promjera 44 mm s stražnjom stranom od titana, od kojeg su i kruna, potisnici i kopča. Plavi brojčanik odgovara izgledu automobila koji je 1962. stvorio pobjednik Le Mansa Carroll Shelby, koji je spojio malu, laganu šasiju u britanskom stilu sa snažnim, pouzdanim američkim motor s malim blokom.

11 Breitling Top Time B21 Chevrolet Corvette Ref. SB21252A1Q1X1 RGB 1
Breitling Top Time B21 Chevrolet Corvette Ref. SB21252A1Q1X1

Top Time B21 Chevrolet Corvette ima kućište od crne keramike od 44 mm sa stražnjom stranom od titana, kao i kruna, potiskivači i kopča. Brojčanik od orahovine i trkaći remen od perforirane kože su počast upravljaču i umetcima na kontrolnoj ploči legendarnog Chevyja Corvette “Sting Ray” iz 1960-ih.

Breitling Top Time B21 Chronograph Tourbillon movement

Breitling je surađivao s proizvođačem specijalnih mehanizama Manufacture La Joux-Perret na razvoju B21. Radeći na frekvenciji od 28.800 a/h (4 herca), s rezervom snage od 55 sati, Breitling kalibar B21 ima COSC certifikat, a sam mehanizam je vidljiv kroz skeletonizirani oscilirajući utegom koji omogućuje pogled kroz stražnju stranu kućišta. Tourbillon sadrži kotač za ravnotežu, oprugu za ravnotežu i skretnicu u rotirajućem kavezu, postavljajući cijeli sklop u neprestano kretanje kojim se učinkovito poništava sila gravitacije, koja utječe na točnost sata u različitim položajima. Top Time B21 Classic Cars Chronograph Tourbillon vodootporan je do 100 metara i dolazi s Breitlingovim jamstvom od 5 godina. Sva tri modela dolaze po cijeni od 45.000 EUR.

Facebook

Društvene mreže