Ofanziva iz Le Brassususa: stiže 16 luksuznih noviteta Audemars Pigueta

Čak 16 noviteta predstavljeno je u Le Brassusu, od Royal Oaka do automatskih kronografa, a najveće je iznenađenje dominacija zelene boje pa ne čudi niti Royal Oak “Jumbo” u platini s zelenim licem

Tekst: Mladen Smrekar Fotografije: Audemars Piguet

Šefovi proizvodnje Audemarsa Pigueta u švicarskom su Le Brassusu puna dva sata predstavljali novu garnituru satova za 2021. godinu, s time da će još modela predstaviti u jesen. Uz čak 16 novih modela tu je i novo partnerstvo s Marvel Comicsom. O čemu je točno riječ zasad ni slova, no iza ove suradnje stoji dugogodišnje prijateljstvo izvršnog direktora urarske kompanije s Donom Cheadleom, War Machineom iz filmske franšize “Avengers”.

RO Still Life Comics Vert JPEG

I što nam to novoga nudi švicarski proizvođač koji luksuzne mehaničke satove isporučuje od osnutka kompanije 1875.? Velika vijest bila je uvođenje ultra tankog modela Royal Oak “Jumbo” Extra-Thin koji na platinastom zelenom brojčaniku pokazuje samo vrijeme i datum. Preostala četiri Royal Oak modela, tourbilloni i kronografi, vrijeme pokazuju na klasičnim vaflastim tapissserie dezenima brojčanika.

RO 26534TI OO 1220TI 01 SDT JPEG

Tu je i robusni ronilac Royal Oak te glomazniji Royal Oak Offshore Selfwinding Tourbillon s flyback kronografom te dijamantne i zlatne verzije Royal Oaka. Predstavljena su i dva nova kronografa s keramikom u kućištu iz Code 11.59 serije koja je oduvijek bila svojevrsni alter ego ove sada već skoro stoljeće i pol stare marke.

Royal Oak “Jumbo” Extra-Thin 39 mm

Royal Oak “Jumbo” Extra-Thin 39 mm
Audemars Piguet Royal Oak “Jumbo” Extra-Thin 39 mm

Jumbo sans tapisserie? Velika promjena vidi se na prvi pogled jer umjesto valjkaste podloge brojčanik nove serije Royal Oaka nudi platinu koja sjaji pout zvijezde iz udaljene galaksije. Opremljen kalibrom 2121, ima rotor za navijanje od punog zlata vidljiv kroz naslon kućišta. Bio bi to težak materijal za nošenje kad ne bi bio raspoređen u tanak profil, 39 mm sa 8,1 mm. Elegantan i jednostavan, s upečatljivim zelenim brojčanikom, bit će tražena roba. Cijena mu je zasad nepoznata, ali se zato zna da će izraditi samo 100 primjeraka koji će se prodavati AP Housea, salona visoke urarske mode u gradovima poput New Yorka, Milana i Hong Konga.

RO 15202PT OO 1240PT 01 closeup GP08 JPEG

Može se birati između samonavijajućeg kronografa od 18-karatnog žutog zlata ili neke od tri iteracije Selfwinding Flying Tourbillona u titanu, 18-karatnom ružičastom zlatu ili titanu s okvirom od 18-karatnog bijelog zlata i smaragdima. Brojčanici svih tourbillona imaju klasični tapisserie uzorak. Svi su satovi dostupni od ovog mjeseca.

Royal Oak “Jumbo” Extra-Thin With Diamonds 39 mm

Royal Oak “Jumbo” Extra-Thin With Diamonds 39 mm
Audemars Piguet Royal Oak “Jumbo” Extra-Thin With Diamonds 39 mm

Ako se volite razmetati i uživate u blinganju, mora se priznati da AP ovdje nije štedio na dijamantima. Dva od tri nova Jumbo kompleta dragulja ukrašena su 18-karatnim bijelim zlatom te svijetloplavim ili crnim brojčanikom. Dostupan je i 18-karatni ružičasto-zlatni model sa svijetloplavim brojčanikom. Za ove modele još se ne zna ni kad će se točno pojaviti ni koliko će koštati, ali treba imati na umu da je svaki prekriven s 1102 dijamanta od otprilike 7,09 karata.

Royal Oak Offshore Diver 42 mm

Royal Oak Offshore Diver 42 mm
Audemars Piguet Royal Oak Offshore Diver 42 mm

Ovo je prvi veliki redizajn Royal Oak Offshore linije ronilačkih satova. Pokreće ih potpuno novi kalibar 4308, uključujući rotor od 22-karatnog ružičastog zlata, vidljiv kroz kućište. Mehanizam je zasnovan na Code 11.59 modelima. Brojčanici su sivi, mornarsko plavi ili maslinasto zeleni, i na njima je sve podređeno podlozi na kojoj je od imena kompanije ostao tek njen diskretni logo. Kućišta su od nehrđajućeg čelika, pod vodu mogu do 300 metara i imaju 60 sati rezerve snage.

Audemars Piguet Royal Oak Offshore Diver 2021 2

Satovi odsad imaju odvojive narukvice pa će se gumeni remeni moći zamijeniti onima od bež, smeđe ili crne kože. Cijena je još uvijek nepoznata, ali isporuka slijedi u rujnu.

Royal Oak Selfwinding Chronograph 41 mm

Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding Chronograph 41mm Calibre 4401 2021 edition 26239OR 1 min
Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding Chronograph 41 mm

Zlato kud god da pogledate. Svaka pojedinačna verzija novog samonavijajućeg Royal Oak kronografa izrađena je u kućištu od 18 karatnog ružičastog zlata. Od istog su materijala i kronografi na čokoladno smeđim ili tamnoplavim brojčanicima. Remenje odgovara nijansama na brojčaniku.

Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding Chronograph 41mm Calibre 4401 2021 edition 26239OR 5
Tu je i najnoviji interni integrirani samonavijajući kalibar 4401, vidljiv kroz kućište. Svi su satovi dostupni od ovog mjeseca.

Royal Oak Offshore Selfwinding Flying Tourbillon Flyback Chronograph 43 mm

Audemars Piguet
Audemars Piguet Royal Oak Offshore Selfwinding Flying Tourbillon Flyback Chronograph 43 mm

Ako im na račun odmah uplatite 245.000 švicarskih franaka, već u lipnju na vašu će adresu stići jedan od samo 100 primjeraka sata koji u novom kućištu promjera 43 mm kombinira dvije velike komplikacije, flyback tourbillon i flyback kronograf. Kalibar 2967, izvorno izrađen za kolekciju Code 11.59, prilagođen je veličini kućišta i redizajniran s detaljima od brušenog i ručno poliranog titana presvučenog crnom PVD završnom obradom. U satu ima i rodija i 22-karatnog zlata no unatoč svom tom dragocjenom teretu, raspolaže sa 65 sati rezerve snage i vodootporan je do 100 metara.

ROO26622TI GG D002CA 01closeupGP19JPEG jpeg

Novo kućište od titana od 43 mm naglasak stavlja na ergonomiju, a remenje se može mijenjati, a da ne bi bilo sumnje tu je i ugravirana poruka “Royal Oak Offshore Limited Edition of 100 Pieces” koja jasno govori koliko je primjeraka ovog sata na cijelom svijetu.

Code 11.59 Selfwinding Chronograph 41 mm

Code 11.59 Selfwinding Chronograph 41 mm
Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding Chronograph 41 mm

U svibnju stižu dva samonavijajuća kronografa Serija Code, od 18 karatnog bijelog ili ružičastog zlata i s crnim keramičkim brojčanikom. Razvijeni u suradnji s obiteljskom tvrtkom za precizne komponente Bangerter, keramički dijelovi izrađeni su od cirkonijevog oksida u prahu i veziva tajne recepture. Oblikovani su pomoću CNC strojne tehnologije i sinterirani na 1400 Celzijevih stupnjeva. Moglo se i jednostavnije, ali to sigurno nikad nije bila namjera urara Audemars Pigueta.

imgonline com ua twotoone 845KSBEg2SZy0X9 min

Facebook

Društvene mreže