Novi tourbillon slavi 35. obljetnicu Frederique Constanta

Prvo pojavljivanje Frederique Constant na izložbi Watches and Wonders 2023. poklapa se sa značajnom obljetnicom brenda, koji ove godine puni trideset i pet godina

Tekst: Rene Sertić Fotografije: Frederique Constant/Eric Rossier

35. obljetnica je obilježena Classics Tourbillon Manufacture modelom. Dotični tourbillon, razvijen u cijelosti u tvrtki i ručno sastavljen u radionicama, dolazi ovdje u svojoj najboljoj urarskoj livreji: tri kazaljke smještene u 39-milimetarsko kućište od 18K ružičastog zlata i dostupan u ograničenom izdanju od samo 150 satova. Manufaktura  osnovana 1988. proslavu je poželjela započeti s fokusom na komad koji utjelovljuje njezino putovanje: Tourbillon Manufacture modelom. Prvi put predstavljen prije 15 godina 2008., mehanizam FC-980 odmah je postao jedan od razvojnih primjeraka tvrtke i korišten je za pokretanje ove potpuno nove Classics Tourbillon Manufacture.

2023 Frederique Constant Classic Tourbillon Manufacture FC 980G3H9 detail SD
Na 6 sati prepoznatljiv je tourbillon, veličanstveni izum za koji je prvi patent prijavljen 1801. godine, a svjedoči o sofisticiranom znanju u izradi satova

Kolekcija Classics utjelovljenje je etosa kojeg Frederique Constant nepokolebljivo slijedi otkako je utemeljen prije 35 godina: pružajući najbolje u tradicionalnj švicarskoj mehaničkoj izradi satova, u znak poštovanja prema povijesnom naslijeđu zanata. Novi Classics Tourbillon Manufacture stoga poštuje najbolje tradicije urarske umjetnosti do posljednjeg detalja. Kućište je izrađeno od 18K ružičastog zlata, plemenitog metala koji je uvijek bio rezerviran isključivo za ograničena izdanja Manufacture. Ovaj model neće biti iznimka: bit će napravljeno samo 150 satova, svaki zasebno numeriran. Prethodno ponuđeni u promjeru od 42 mm, svi satovi Classics Manufacture sada će biti smješteni u kućište od 39 mm u novom stilu s modernim, skladnim oblinama, za maksimalnu udobnost na zapešću.

2023 Frederique Constant Classic Tourbillon Manufacture FC 980G3H9 Photo©Eric Rossier Wristshot 1 SD

Frederique Constant se može pohvaliti visokim stupnjem integracije, s više od 30 vlastitih kalibara. Vrhunac je tourbillon, opremljen silikonskom nemirnicom i sidrom. Ovakva izvedba omogućava sve prednosti nemagnetskog mehanizma na koji ne utječu varijacije temperature, čime se pomaže da sat ostane točan, u skladu s izvornom zadaćom tourbillona. Diskretna kazaljka koja prolazi iznad tourbillon kaveza označava sekunde. Sam kavez – napravljen od 81 komponente – ima ugraviran pojedinačni serijski broj sata, koji se također nalazi na rubu stražnje strane kućišta sa poklopcem od safira koji otkriva kalibar FC-980. Mehanizam ima rezervu snage od 38 sati.

2023 Frederique Constant Classic Tourbillon Manufacture FC 980G3H9 closeup2

Novi Classics Tourbillon Manufacture ima profinjeniji izgled. Od 2008. otvor tourbillona ima prepoznatljiv oblik “zareza” – stil koji mu omogućuje da se čvrsto uklopi u brojčanik na dinamičan i neobičan način. Za ovo izdanje, međutim, zarez je zamijenjen savršenim krugom. Na brojčaniku, čistoća je ključna riječ, s apliciranim oznakama sati i ručno poliranim zlatnim kazaljkama redizajnirane da budu uže i duže. ) Brojčanik je antracit sivi, brušeni. Osim toga, satovi i kazaljke sada imaju dijamantno brušene rubove, osiguravajući najsvjetliji mogući sjaj.

2023 Frederique Constant Classic Tourbillon Manufacture FC 980G3H9 Mockup Front SD

Classics Tourbillon Manufacture dolazi na tamno mat smeđem kožnom remenu s preklopnom kopčom koja nosi grb Frederique Constanta, posebno rezerviran za Manufacture komade. Iako je slavljenje prošlosti sasvim lijepo, u dobi od 35 godina Frederique Constant još uvijek je mlada manufaktura s gotovo neograničenim potencijalom; i tako je osim svojih glavnih kolekcija, čiji je cilj ponuditi pažljivo izrađene, ali pristupačne satove, tvrtka postupno proširila svoju ponudu kako bi uključila više odabranih satova namijenjenih iskusnim kolekcionarima – a tourbillon je bez sumnje jedan od njih. Detaljnu ponudu satova Frederique Constanta provjeritena Dicta stranicama.

Frederique Constant Classic Tourbillon Manufacture Side FC 980G3H9 Mockup web res

Facebook

Društvene mreže