Novo partnerstvo SWATCH x DISNEY x KEITH HARING FUNDACIJA

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Swatch

Swatch je u suradnji s fondacijom Keith Haringa predstavio tri nova modela koji na tržište stižu početkom sljedeće godine

Rijetki su umjetnici koji su u svom kratkom životu uspjeli ostaviti tako prepoznatljiv trag poput Keith Haringa, Amerikanca koji je obilježio uličnu umjetnost svojim pop art djelima i grafitima tijekom 80.-tih godina prošlog stoljeća. New York mu je bio baza gdje je studirao te vrlo produktivno stvarao od 1978. do 1990. kada je preminuo od komplikacija povezanih s AIDS-om. Haring je prvo partnerstvo sa Swatch satovima odradio 1986. kada je predstavljena limitirana edicija danas izuzetno traženih satova.

1986 swatch watch keith haring art list12 L
Prvo partnerstvo Swatch x Keith Haring iz 1986.

Nakon 34 godine Swatch u suradnji s fundacijom pokojnog umjetnika ponovno predstavlja kolekciju u koju se uključio i najpopularniji miš na svijetu, Miki Maus. Radi se o tri modela, svaki jedinstven po izgledu u prepoznatljivom stilu Keitha Haringa. I Disney zvijezda ponovno je oživjela.

Swatch Disney Mickey Mouse Keith Haring 4
Swatch Disney Mickey Mouse Keith Haring “Mouse Mariniere”

Ova, naravno, nisu originalni Haringovi radovi već je korištena njegova prepoznatljiva estetika koju potpisuje Keith Haring Studio čime je dobivena dovoljna autentičnost. Swatchu nisu strane suradnje s umjetnicima koji su obilježili pojedine njihove popularne modele. Ljubiteljima umjetnosti tako na neki način mnogi nedostupni umjetnici postaju dostupni. Dizajn sata asocijacija je koja ih povezuje.

Swatch Disney Mickey Mouse Keith Haring 2
Swatch Disney Mickey Mouse Keith Haring “Mickey Blanc Sur Noir”

Tri modela čine novu kolekciju. Najmanji je “Mouse Mariniere” čije kućište mjeri 34 mm, a karakterizira ga crveno-bijeli prugasti brojčanik. Ovaj je sat nadahnut je Mikijevim kratkim hlačama, a sadrži crno-bijelu sliku miša koja je na staklu. “Mickey Blanc Sur Noir” je jednostavan crno-bijeli portret Mikijeva lica s istaknutim skeleton žutim kazaljkama sati i minuta. “Electric Mickey” dramatičan je izraz Haringova stila zakrivljenih linija koje tvore Mikijevu sliku na brojčaniku. I ovdje su kazaljke žute. Posljednja dva modela dolaze u kućištu promjera 41 mm, a mehanizmi sva tri modela su kvarcni.

Swatch Disney Mickey Mouse Keith Haring 3
Swatch Disney Mickey Mouse Keith Haring “Electric Mickey”

Cijene za novu kolekciju Mickey Mouse x Keith Haring još nisu poznate, a satovi će biti dostupni od 7. siječnja 2021. Trenutnu ponudu Swatch modela provjerite na stranicama Watch Centra, satovi.com.