Omega Speedmaster Moonwatch 321 Platinum

Početkom godine iz Omege su najavili povratak legendarnog mehaničkog mehanizma, kućnog kalibra 321 koji je svoju kvalitetu dokazao i u svemiru. Na dan spuštanja Apolla 11 na Mjesec predstavljen je u luksuznom kućištu od platine

Tekst: Josip Cerovec Fotografije: Omega

Kalibar 321 bio je prvi mehanizam koji se koristio u Omeginom Speedmasteru predstavljenom 1957. godine. Korišten je i u kasnijim modelima koji su putovali svemirom, uključujući i Speedmaster ST 105.003 (koji je testiran i odobren od NASA-e te nošen na ruci astronauta Ed Whitea tijekom prve američke šetnje svemirom) te Speedmaster ST 105.012 (prvi sat nošen na Mjesecu, 21. srpnja 1969.). Nakon dvogodišnjeg detaljnog istraživanja kalibar 321 ponovno je rođen, rekonstruiran tako da bude što je moguće više vjeran originalu, a na dan kad je prije pedeset godina čovjek prvi put nogom stupio na Mjesec Omega je objavila i slike modela koji će ga prvi ponijeti.

Omega Speedmaster Moonwatch platinub Calibre 321
Speedmaster Moonwatch Calibre 321 Platinum nije limitirana edicija, no nije niti jeftin…

Već i samo ime prvog sata koji je u sebi ponio reinkarnirani kronografski kalibar – Omega Speedmaster Moonwatch 321 Platinum – jasno govori da je za izradu kućišta korištena platina, odnosno, točnije rečeno specijalna legura platine Pt950Au20 u kojoj ima i zlata… Dizajn je inspiriran asimetričnom četvrtom generacijom Speedmastera s izvrnutim lugovima (ST 105.012). Tahometarska skala je na luneti od platine i crne keramike s graviranim oznakama koje su presvučene bijelim emajlom, a remen je crni kožni s bijelom kopčom od platine.

Omega Speedmaster platinum meteorit i zlato
Dizajn je inspiriran četvrtom generacijom Speedmastera, promjer kućišta je 42 milimetra, a vodootpornost 5 ATM

Lice sata je od oniksa duboke crne boje koja je u odličnoj harmoniji s indeksima od 18-karatnog bijelog zlata. Tri manja brojčanika izrađena su od listića meteora s Mjeseca i poveznica su sa samim slijetanjem na taj Zemljin satelit te na mehanizam 321 koji je služio svim astronautima koji su posjetili Zemljin satelit.

Omega Speedmaster povodom slijetanja na Mjesec izrađen od platine i Calibre 321
Rinkarnacija legendarnog samonavijajućeg mehanizma je vidljiva kroz veliko safirno staklo sa stražnje strane

Model ne stiže u limitiranom izdanju, no cijena će mu svakako biti limitirajući faktor za brojne ljubitelje Speedmastera – nije, doduše, još službeno objavljena, no za pretpostaviti je da će se kretati oko 55.000 eura.

Moonwatch s uskrslim povijesnim kalibrom ponijeti će referentni broj 311.93.42.30-99.001, a u prodaji bi se trebao naći već početkom jeseni

Facebook

Društvene mreže