ONLY WATCH 2021 – Na dražbama satova prikupljeno 100 milijuna eura

Čak 850 ljubitelja satova, okupljenih na dražbi u ženevskom Palexpo centru, nije šteedjelo novca kako bi se domogli unikatnih satova i tako pomogli istraživanje mišićne distrofije

Tekst: Mladen Smrekar Fotografije: ONLY WATCH


Deveto izdanje Only Watch humanitarne dražbe nadmašilo je sva očekivanja organizatora. Posljednja od tri dražbe održana je u Ženevi, gdje su predstavljena 53 ekskluzivna sata, namijenjena prodaji u dobrotvorne svrhe. Riječ je prikupljanju novca kojim bi se potpomoglo traganje za lijekom protiv mišićne distrofije. Ljubitelji satova koji su ispunili veliku dvoranu ženevskog Palexpo centra bili su široke ruke.

ONLYWATCH2021©G.Maillot point of views.ch 4163 1

U Ženevi je izlicitirano satova u vrijednosti 39 milijuna švicarskih franaka, čime se ukupna prikupljena vrijednost na Only Watch dražbama popela na više od 100 milijuna franaka, eura ili dolara, svejedno u kojoj valuti računali. Respektabilna brojka namijenjena za dobrotvorne svrhe.

ONLYWATCH2021©G.Maillot point of views.ch 4233 1

“Zadovoljstvo je vidjeti kako je poruka nade, odlučnosti i povjerenja u budućnost tako snažno odjeknula kako u zajednici urara koji su pridonijeli takvim remek-djelima tako i u zajednici ljubitelja satova i velikodušnih donatora iz cijelog svijeta#, rekao je Luc Pettavino, predsjednik Udruženja protiv mišićne distrofije i organizator Only Watcha.

Patek Philippe only watch 2021 1
Patek Philippe: prodan za 9,5 milijuna franaka

Ženeva je bila posljednja stanica svjetske turneje koja je 53 sata prethodno predstavila u Dubaiju, Tokiju, Singapuru i Hong Kongu.

FP Journe only watch 2021 1
F.P. Journe: prodan za 4,5 milijuna švicarskih franaka

“Prošli smo dug put. Nalazimo se na početku kliničkog ispitivanja terapijskog rješenja razrađenog zahvaljujući novcu koji je prikupio Only Watch. U vrlo bliskoj budućnosti 12 dječaka i mladića dobit će lijek za koji istraživači vjeruju da će ublažiti bolest”, rekao je monegaški princ Albert II. otvarajući dražbu u Ženevi.

FP Journe only watch 2021 1
Audemars Piguet: prodan za 3,1 milijun švicarskih franaka

Aukcija je ubrzo zahuktala, a licitacije su ponekad dosizale i astronomske cifre. Kupljeni su svi licitirani satovi, a njih pet prodano je za cijenu veću od milijun švicarskih franaka: Patek Philippe je tako prodan za 9,5 milijuna franaka, F.P. Journe je postigao cijenu od 4,5 milijuna, Audemars Piguet 3,1 milijun, Richard Mille je kupljen za 2,1 milijun franaka, a De Bethune x Kari Voutilainen je prodan za 1,3 milijuna švicarskih franaka.

Richard Mille only watch 2021 1
Richard Mille: prodan za 2,1 milijun švicarskih franaka

“Ovo je više od ostvarenja sna i tako snažan pozitivan signal. Za urare čiji je trud prepoznat i nagrađen. Za sretne kupce koji sada posjeduju jedinstvene satove. I za stotine tisuća pacijenata i njihovih obitelji koji se bore s posljedicama Duchenneove mišićna distrofija, kao i za istraživače koji su sve bliže rješenju”, zahvalio se svim sudionicima Pettavino.

de bethune
De Bethune x Kari Voutilainen: prodan za 1,3 milijuna švicarskih franaka

Dražba je organizirana uz pomoć najveće aukcijske kuće na svijetu Christie’s koja je organizatorima ponudila svoju ekspertizu u organiziranju ovakvih manifestacija. Kompletnu listu satova i ostvarenih cijena provjerite na Only Watch stranicama 

Facebook

Društvene mreže