ORIS Big Crown Pointer Date x Fratello Limited Edition

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Fratello Watches/Oris

Oris Big Crown Pointer Date dobio je novu limitiranu izvedbu nastalu u suradnji s Fratello Watches, popularnim urarskim web stranicama

Ekipa iz Fratella imala je priliku u suradnji s Orisom kreirati posebnu izvedbu jednog modela i odabir je pao na svevremenski klasik, Big Crown Pointer Date. Vintage izgled dobiven je sjajnom kombinacijom kućišta od bronce i brojčanika u tamno crvenoj boji na istrošenom kožnom remenu. Rober-Jan Broer i njegova ekipa uspjeli su u namjeri kreiranja ovog specijalnog i jedinstvenog izdanja.

29602 0175477413188 Set horizontale 1

 

“S velikim ponosom predstavljamo Fratello × Oris Big Crown Bronze Pointer Date. Ova avantura stvaranja sata zajedno s Orisom je bila izvrsno iskustvo od početka do kraja. Ideju Michaela Stocktona o izradi brončanog sata s crvenim brojčanikom Oris je rado prihvatio. Posjet Hölsteinu, na primjer, dao nam je dodatnu inspiraciju za brojčanik. U svom urednom malom muzeju, Oris ima brojne vintage satove. Jedan od njih imao je “Anti-Shock” natpis na brojčaniku, što smo smatrali lijepim detaljem za razliku od uobičajenog “Automatic” potpisa.” Robert-Jan Broer

Oris Big Crown Pointer Date Fratello Edition Oxblood Bronze 7

Big Crown model dio je Oris obitelji od 1938. te sam naziv upućuje na inicijalnu pilotsku namjenu. Krune su bile velike kako bi piloti mogli u rukavicama korigirati vrijeme. Uporaba bronce u Orisu nije nepoznanica te se kod Big Crown Pointer Date x Fratello Limited Edition modela radi o uspješnoj nadogradnji sata kojim je obilježena 80. godišnjica Orisa, a kod kojeg je bila iskorištena kombinacija brončanog kućišta i zelenog lica.

Oris Big Crown Pointer Date Fratello Edition Oxblood Bronze 6

Kućište promjera 40 mm Oris Big Crown Pointer Date x Fratello Limited Edition modela identično je ostalim iz ove kolekcije, no detalji na tamno crvenom brojčaniku čine diskretnu, no vidljivu razliku. Indeksi datuma po vanjskom rubu te minutni prsten dobili su pozlaćeni ton koji se podudara s bojom kazaljki i Oris potpisom na brojčaniku. Također, umjesto uobičajenog natpisa “Automatic” iskorišten je u prošlosti upotrijebljen natpis “Anti-Shock”.

Oris Big Crown Pointer Date Fratello Edition Oxblood Bronze 3

Arapske bijele brojke odličan su kontrast podlozi i vidljive su u svakoj situaciji, a njihov font nas vraća u neka stara vremena. Isto je i sa svijetlim katedralnim kazaljkama.

imgonline com ua twotoone h5ww5t59nxV min

Staklo je kupolasto safirno, a sa stražnje je strane poklopac kućišta od nehrđajućeg čelika s upisanim brojem sata i natpisom “Fratello Limited Edition”. Oris Big Crown Pointer Date x Fratello Limited Edition dolazi u ograničenoj seriji od svega 300 primjeraka, a dostupan je preko Fratello ili Oris web stranica.

Oris BCBFW Wristshots.001 min

Svaki sat dolazi na sivom kožnom remenu s opcijom zamjenskog NATO remena koji dolazi u posebnom pakiranju. Kopče su klasične u bronci i s Oris logom. Na bronci će se tek s vremenom stvoriti patina kojom će svaki sat postati potpuno jedinstven. Možda ste si upravo pronašli nagradu za Božić?

Oris Big Crown Bronze FW PROD.006

Sat se može kupiti na stranicama Fratello web shopa po cijeni od 1.950 EUR.

ORIS Big Crown Pointer Date x Fratello Limited Edition  

Referenca: 01 754 7741 3188

Kućište: višedijelno brončano, brušeno i polirano, promjera 40 mm, debljina 12 mm, luneta s utorima, velika krunica, kupolasto safirno staklo s antireflektirajućim premazom

Vodonepropusnost: do 50 metara dubine

Brojčanik: bronca s pozlaćenim kazaljkama, obojene arapske brojke

Mehanizam: automatski Oris Calibre 754 (osnova Sellita SW-200), 28.800 otkucaja/sat (4 Hz), 38 sati rezerve snaga

Funkcije: sati, minute, sekunde, datum

Remen: siva koža, brončana kopča, zamjenski NATO

Cijena: 1.950 EUR

Kategorije: Brandovi, Noviteti, Oris