Raketa Avant-Garde limited edition: Ovo nije običan sat, to je umjetnost u pokretu

Tekst: Mladen Smrekar
Fotografije: Raketa

Ograničena serija Raketinih satova Avant-Garde slijedi tradiciju ruskih avangardnih umjetnika i eksperimentira sa šarenim apstraktnim oblicima na svakom pojedinom dijelu sata

Avangardna umjetnost nudi drugačiju viziju budućnosti, oslobođenu okova konvencionalno prihvaćenih pravila. Početkom 20. stoljeća ruski umjetnici poput Maleviča i Kandinskog odmaknuli su se od klasične umjetnosti i okrenuli šarenim apstraktnim oblicima. Za razliku od klasične umjetnosti gdje vam umjetnik obično nameće određenu poruku, ovaj novi oblik umjetnosti daje vam apsolutnu slobodu interpretacije. Putem koji je prokrčila ruska avangarda ubrzo su krenuli i mnogi drugi moderni umjetnici širom svijeta.

RAKETA AVANT GARDE 4
Raketa slijedi tradiciju ruske avangarde i eksperimentira na svakom pojedinom dijelu sata

Sat Raketa Avant-Garde slijedi ovu tradiciju i eksperimentira sa šarenim apstraktnim oblicima na svakom pojedinom dijelu sata: kazaljkama, brojčaniku, remenu, pa čak i samom mehanizmu. Sat je izrađen tako da podsjeća na avangardnu sliku koju svatko može slobodno protumačiti kako želi i pronaći njeno značenje, ovisno o trenutnom raspoloženju i mašti.

RAKETA AVANT GARDE 3
Ovaj sat ima tri geometrijska oblika koja se kreću iznad brojčanika i pokazuju vrijeme: trokut pokazuje sate, krug minute, a šiljak sekunde

No ova slika nije zamrznuta u vremenu, dapače. Kako vrijeme prolazi, slika se neprestano mijenja, animirana kružnim kretanjem geometrijskih oblika koji lebde oko brojčanika različitim brzinama. Svaki put kad pogledate zglob, vidjet ćete novu sliku kojoj možete dati drugačije značenje.

RAKETA AVANT GARDE 2
Kroz prozirno kućište vidi se mehanizam sata

Ovo izdanje, ograničeno na 300 primjeraka, temelji se na postojećoj Raketinoj kolekciji Avant-Garde, ali se od nje razlikuje crnim PVD kućištem, šarenim remenom, prozirnim stražnjim poklopcem i dekoracijama na automatiku. Ovaj sat ima tri geometrijska oblika koja se kreću iznad brojčanika i pokazuju vrijeme: trokut pokazuje sate, krug minute, a šiljak sekunde. Automatski mehanizam, u potpunosti proizveden u tvornici satova Raketa, ukrašen je avangardnim dizajnom otisnutim ne samo na rotoru već i na glavnom mostu tehnikom tiska koja se rijetko koristi u urarskoj izradi.

RAKETA AVANT GARDE 5
Proizvedeno u Rusiji, a prodaje se u cijelom svijetu, nažalost u samo 300 primjeraka

Raketini satovi limitirane serije stoje 1125 eura bez PDV-a, uz besplatnu dostavu širom svijeta.

Raketa Avant-Garde limited edition

Mehanizam: Kalibar: 2615, automatik
Funkcije: sati, minute, sekunde
Broj rubina: 24
Položaji ispitivanja: 4
Prosječna stopa odstupanja (sekundi/dan): -10 do + 20
Rezerva snage (h): 40
Frekvencija: 2.5 Hz
Dvosmjerno automatsko namotavanje: Da
Zaustavljač samonamotavajuće jedinice aktiviran tijekom ručnog namotavanja: Da
Dekoracija: tisak (rotor, glavni most)
Kućište: nehrđajući čelik / PVD crna – promjer 40,5 mm – razmak među lugovima 45 mm
Prednje staklo: Safir
Stražnje staklo: Mineralno
Rotirajući okvir: Ne
Otpornost na vodu: 5 ATM
Remen/narukvica: koža – širina 22 mm