Rolex noviteti – „Superlativne“ vizije u svakom detalju

Svojim najnovijim kreacijama Rolex potvrđuje svoju stalnu težnju za izvrsnošću. Stalno prisutan izazov koji se očituje u ambiciji brenda da usavrši svaku komponentu, preispita svaku metodu i ovlada svakim aspektom stručnosti u izradi satova

Tekst: Josip Cerovac Fotografije: Rolex

Rolexovi noviteti uvijek su u žiži interesa i predmet špekulacija koje prethode službenom predstavljanju. Novi modeli  ilustriraju želju za ponovljenim izumom uz očuvanje osjećaja kontinuiteta te primjenu inovacije uz svijest o tradiciji korištenjem tehnologije u odvažnosti stvaranja. Upravo kroz takve napore – potpomognute „superlativnom” vizijom koja prožima cijeli proces stvaranja do najsitnijih detalja nastaju uzorni satovi, isti koji s vremenom postaju ikone.

2023 Rolex Daytona Platinum 126506

OYSTER PERPETUAL COSMOGRAPH DAYTONA

Amblematični stil i tehnička izvedba modela Cosmograph Daytona učvrstili su njegov status ikone daleko izvan staza automobilskih utrka. Kako bi obilježili 60. godišnjicu sata, Rolex je osigurao da legenda živi osvježenjem čitave kolekcije, doradom visoke preciznosti koja uključuje kućište i lice sata, kao i sam mehanizam. Redizajnirani Cosmograph Daytona sada predstavlja još veći vizualni sklad i moderniji izgled. Grafika brojčanika ima novi balans. Graciozne linije svjetla elegantno se odbijaju od lugova i stranica redizajniranog središnjegdijela kućišta. Izvedbe s lunetom od Cerachroma krasi okvir od metalna koji je identičan onome kućišta.

2023 Rolex Daytona Calibre 4131

Novi Mehanizam 4131 uključuje Chronergy nemirnicu, amortizere Paraflex i novi oscilirajući uteg s optimiziranim kugličnim ležajem. Ovaj kalibar predstavlja novu estetiku za brend: krasi ga Rolex Côtes de Genève te izrezani oscilirajući uteg. Kod modela u platini950, oscilirajući uteg izrađen je u 18-karatnom žutom zlatu i vidljiv je nositelju kroz prozirnu stražnju stranu kućišta – prvi put u kolekciji Oyster Perpetual. Kroz ove brojne prilagodbe i evolucije, Cosmograph Daytona podsjetnik je da je potraga za izvrsnošću utrka bez cilja.

OYSTER PERPETUAL YACHT-MASTER 42

rolex yacht master titanium 1.jpg

Lagan i robustan, novi Yacht-Master 42, u RLX titaniju, saveznik je onih koji traže slobodu u pokret. Posebno prilagođen zahtjevima i pritiscima natjecateljskog jedrenja, stavlja urarsku izvrnost u službu sportskih postignuća. RLX titanij, posebno lagana legura s izvrsnim svojstvima otpornosti na koroziju i velikom mehaničkom čvrstoćom, koristi se za izradu kućišta i narukvice Oyster. Kombinacija poliranog, visokog sjaja i tehničkog satena ilustrira izvrsnost u tehnikama završne obrade. Zajedno proizvode suptilnu igru tekstura i svjetla između sjaja poliranog štitnika krunice, visokog sjaja na gornjim rubovima lugova i mat zrnatog tehničkog satenskog završetka. Novi Yacht-Master 42 je drugi sat u RLX titaniju koji je Rolex predstavio nakon Oyster Perpetual Deepsea Challengea, potvrđujući da je lakoća kvaliteta koju treba shvatiti ozbiljno.

OYSTER PERPETUAL SKY-DWELLER

2023 Rolex Sky Dweller Update new Movement new colours 5

Uz dvije vremenske zone i Saros godišnji kalendar, Sky-Dweller je elegantan i pouzdani suputnik svjetskim putnicima. Kolekcija je osvježena brojnim poboljšanjima koja ilustriraju ulogu koju izvrsnost igra čak i u najsitnijim detaljima. Estetski ukrasi dolaze u obliku novih opcija i kombinacija. 18-karatno bijelo zlato vraća se u verziju sa svijetlim crnim brojčanikom na narukvici Oysterflex, opremljenoj kopčom Oysterclasp i Rolex Glidelock sustavom za optimalnu udobnost. Nove boje brojčanika krase lice Sky-Dwellera: nježna mint zelena ponuđena na bijeloj Rolesor verziji i elegantna plavo-zelena na varijanti u 18-karatnom Everose zlatu s narukvicom Oyster.

1 2023 Rolex Sky Dweller Update new Movement new colours 6

Tehnička evolucija očituje se i uvođenjem mehanizma koji sadrži najnovija dostignuća Rolexove tehnologije. Kalibar 9002 uključuje Chronergy nemirnicu i novi oscilirajući uteg s optimiziranom kuglicom za bolje performanse.

OYSTER PERPETUAL GMT-MASTER II

1 rolex gmt master II

GMT-Master II je ove godine dostupan je u dvije nove verzije – žutoj Rolesor verziji i 18-karatnom žutom zlatu s umetkom prstena Cerachrom u sivoj i crnoj keramici, potpuno nove kombinacije boje. Uzorna izrada potvrđena je izborom materijala i preciznošću završnih obrada, koji zajedno prikazuju sat u najboljem svjetlu. Skladan kontrast između svjetlucavog zlata narukvice Jubilee i dvobojnog prstena sa svojim tamnim, prigušenim tonovima dočarava putanju sunca i izmjenu dana i noći. Ovu eleganciju naglašava crni lakirani brojčanik i 24-satna kazaljka u 18-karatnom žutom zlatu. Ukazujući na prolazak vremena u drugoj vremenskoj zoni, naglašava našu povezanost sa svijetom.

OYSTER PERPETUAL EXPLORER 40

1 2023 Rolex Explorer 40 224270 2

Kolekcija Explorera proširena je dolaskom novog modela promjera 40 mm. Nudeći poboljšanu čitljivost, ovaj sat nosi sve kvalitete koje su Explorer, jedan od prvih profesionalnih Rolex modela, učinile referencom tijekom desetljeća postojanja. Jednostavan, robustan i otporan na koroziju, novi Explorer 40 je izrađen u čeliku Oystersteel, legure koju je razvio Rolex. Satenska obrada na središnjem dijelu kućištu, narukvici i kopči te odsjaj svjetla na ulaštenim rubovima kućišta poziv su da iznova pogledete ovaj kultni radni sat. Nenametljivi sklad nadopunjuje udobna narukvica Oyster opremljena kopčom Oysterlock.

OYSTER PERPETUAL

1 2

Oživljen bojama, vitalnočću i pozitivnošću, novi lakirani brojčanik Oyster Perpetual promjera 31/36 i 41 mm prošaran je šarolikim mjehurićima koji radosno ujedinjuju pet nijansi, predstavljenih u ovoj liniji 2020. Ovaj pjenušavi, euforični dizajn proizvod je majstorske tehnike. Dekoracija brojčanika provodi se u strogo kontroliranim uvjetima i iziskuje potpunu preciznost u svakom stadiju kako bi se stvorilo šaroliko čudo boja.

OYSTER PERPETUAL DAY-DATE 36

1 rolex day date 36 green aventurine dial 1

Novi Day-Date 36 pozdravlja brojčanike izrađene od ukrasnog kamena u svjetlucavim tonovima koji će dočarati ugođaj mediteranske obale. Zeleni aventurin, karneol i tirkiz upareni su sa satovima u 18-karatnom Everose, žutom i bijelom zlatu. Kristalizirani efekti, matrice i vene svojstveni ovom ukrasnom kamenju čine svako lice sata jedinstvenim umjetničkim djelom. Kamen otkriva svoje karakteristične osobine tek kada je obrađen do kraja. Zatim se izvodi individualna završna obrada svakog brojčanika kako bi se zadovoljili visoki zahtjevi kvalitete. Kao izraz Rolexove stručnosti u izradi brojčanika, novi satovi Day-Date 36 također su dokaz savršenog majstorstva brenda u umjetnosti postavljanja dragulja. Ovaj ekskluzivni spoj iznimnog kamenja, dragulja i plemenitih metala naglašava distinktivnost i eleganciju ovog prestižnog sata.

OYSTER PERPETUAL DAY-DATE 36

1 3

S ovim verzijama Day-Date 36, Rolex donosi neočekivani kreativni zaokret u jednom od kultnih modela. Prikazujući novu emociju svaki dan, sat unosi element spontanosti u svakodnevni život nositelja i omogućuje mu da u očitavanje vremena ulože i svoje promjenjivo raspoloženje. Otvor u obliku luka na 12 sati predstavlja kalendar inspirativnih riječi kao što su “Ljubav”, “Mir” i “Nada”. Prozor s datumom pak prikazuje repertoar emocija izraženih u 31 posebno dizajniranom emotikonu. Brojčanik ima nov i šaren motiv koji aludira na ideju da je život slagalica koju slažemo iz dana u dan, a svaki dio simbolizira ključni trenutak našeg postojanja. Ovaj zamršeni rad rezultat je zahtjevne tehnike champlevéemajliranja koju izvode Rolexovi izrađivači brojčanika koji su majstori svog zanata. Dobiveni oblici tvore lice mnogih nijansi koje odražavaju višestruku zagonetku naših života.

Facebook

Društvene mreže