Sedamdeset pet godina sportskih automobila Porsche: Porsche slavi priču o uspjehu

Godine 1948. Ferry Porsche ostvario je svoj san o sportskom automobilu: sa svojim timom proizveo je Porsche 356 ‘No. 1’ Roadster. Obilježio je rođenje legendarne marke i postavio temelje za uzornu priču o uspjehu, za legendu Porschea

Tekst: Press Fotografije: Porsche

Proslava je započela posebnom izložbom “Vođeni snovima. 75 godina Porscheovih sportskih automobila“, koja je otvorena 27. siječnja u sklopu izložbe „DRIVE. Volkswagen Group Forum’ u Berlinu i trajat će do 10. rujna 2023. Posjetitelji će imati priliku uroniti u vizije i pothvate Porscheove uspješne priče i zabilježiti vlastite snove i vrijednosti koristeći digitalni modul.

“75 godina Porschea stoji za pionirski duh, strast i snove. Slavimo s ljudima koji su inspirirani snovima,” kaže Oliver Blume, predsjednik Izvršnog odbora Porsche AG.

 

porsche 1
‘Driven by Dreams. 75 years of Porsche sports cars’ – nova prigodna izložba u sklopu ‘DRIVE. Forum Volkswagen Grupe u Berlinu

‘Driven by Dreams’ definira bit brenda. Nadalje, slogan odražava pristup s kojim ljudi koji stoje iza Porschea svakodnevno rade kako bi ispunili snove kupaca diljem svijeta.

Porsche Vision 357: hommage prvoj liniji Porsche modela, 356
Porsche Vision 357: hommage prvoj liniji Porsche modela, 356

Porsche Vision 357 – posveta modelu 356 – može se vidjeti po prvi put u Berlinu. Time tim Style Porsche donosi monolitni dizajn u sadašnjost i pokazuje moguće implementacije buduće filozofije dizajna: upečatljiv primjer je dosljedno poboljšanje svjetlosnog potpisa, koji je i progresivan i vizionarski u načinu na koji ukazuje na budućnost. Temeljni koncept odražava međuigru između tradicije i inovacije: kako bi danas mogao izgledati san Ferryja Porschea o sportskom automobilu?

“S Porsche Vision 357 stvorili smo vrlo poseban rođendanski poklon. Ističe važnost našeg DNK dizajna temeljenog na modelu 356,” kaže Michael Mauer, potpredsjednik Style Porschea. “Studija je pokušaj koherentnog spajanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Proporcije podsjećaju na povijesni model, dok detalji vizualizirati pogled u budućnost.”

Izgrađen na platformi modela 718 Cayman GT4 RS sa 500 KS Porsche Vision 357 predstavlja izvanredan sportski performanse automobila.

S23 0051 fine min

Obilježavanje se nastavlja kroz godinu

9. lipnja Porscheov muzej u Stuttgart-Zuffenhausenu otvara opsežnu posebnu izložbu. Porsche Njemačka će 10. i 11. lipnja istaknuti godišnjicu na ‘Festivalu snova’ na Hockenheimringu. U tamošnjem Porsche Experience Centru, proizvođač sportskih automobila izložit će povijest, sadašnjost i budućnost marke. Bit će tu izložbi vozila, ‘Dream Talks’, nastupa uživo, raznih tematskih iskustava i mnoštva daljnjih vrhunaca i fascinantnih iskustava za ljubitelje Porschea, članove Porsche kluba, automobilske zajednice, fanove i kupce svih dobnih skupina. Mlađi posjetitelji uživat će u prostoru ‘Kids World’. ‘Festival snova’ također nudi mogućnosti noćenja, s posebno određenim prostorom za kampiranje. A moto-sport će igrati glavnu ulogu: uz izravni prijenos utrke 24 sata Le Mansa, bit će prisutni i Porsche Carrera Cup Deutschland, Porsche Carrera Cup Benelux i ADAC GT Masters.

Aksel Lund Svindal (left) and Timo Bernhard next to the Porsche 919 Hybrid Evo.
Aksel Lund Svindal (lijevo) i Timo Bernhard uz Porsche 919 Hybrid Evo

Priča o uspjehu ’75 godina Porscheovih sportskih automobila’ također će se proslaviti u Petersen Automotive Museum u Los Angelesu, izložbi automobila na najvišoj nadmorskoj visini u svijetu na Grossglockneru i Švicarskom muzeju prometa u Luzernu. Štoviše, izložbeni materijali iz ‘Voženi snovima’ bit će odvezeni na više od 60 odredišta u Europi i SAD-u u ‘Heritage Trucku’ posebno dizajniranom za godinu obljetnice. Zaključak svjetskih aktivnosti je festival automobila ‘Rennsport Reunion’ u Kaliforniji od 28. rujna do 1. listopada.

S23 0057 fine 2 min

Šezdeset godina modela 911. i 100 godina Le Mansa

Također postoje još dvije velike obljetnice za slavlje u godini jubileja: 60 godina modela 911 i 100 godina 24 sata Le Mansa. Još od svog predstavljanja na Međunarodnom sajmu automobila (IAA) u rujnu 1963., 911 je zabljesnuo, a svojim kultnim dizajnom i neusporedivim iskustvom vožnje ugradio se u kolektivno sjećanje ljubitelja sportskih automobila diljem svijeta. Organizatori najpoznatije utrke izdržljivosti na svijetu također imaju razloga za slavlje: 10. i 11. lipnja obilježit će stotu obljetnicu 24 sata Le Mansa na Sartheu. Porsche ima posebno blizak odnos s francuskim klasikom izdržljivosti: najuspješnija je marka na Le Mansu, kao i jedini sudionik koji je bio zastupljen na 24-satnoj utrci bez prekida od 1951. Tijekom tog vremena tvrtka je skupila 110 klasnih i 19 ukupnih pobjeda.

 

Facebook

Društvene mreže