Nova moderna reinterpretacija Seika 62MAS – Seiko SLA065

Seiko je predstavio novu reinterpretaciju proslavljenog ronilačkog sata iz 1965. godine s brojčanikom koji evocira stoljetnu sinergiju tehnologije i pomorstva. Sat dolazi u ograničenoj ediciji od 1300 primjeraka po cijeni od 3000 eura

Tekst: Zoran Supina Fotografije: Seiko

Seiko 62MAS (autoMAtic Selfdater) bio je prvi ronilački sat tvrtke Seiko, a predstavljen je 1965. Dizajniran je za pouzdanost i čitljivost u teškim uvjetima, a koristila ga je Japanska istraživačka ekspedicija na Antarktiku od 1966. do 1969. Ovaj je model postavio Seiko na put među vrhunske ronilačke satove.

SLA065 b and original RGB
Nekad i danas, izvorni model lijevo i moderno reizdanje SLA065

Seiko SLA065 je, u usporedbi sa SLA017, narastao u promjeru na 41 mm umjesto 39 mm, a debljina mu iznosi relativno visokih 13,1 mm. Uzorak brojčanika novog ronilačkog sata nadahnut je astrolabom, drevnim navigacijskim alatom koji su pomorci, možda uključujući i neke od onih koji su se hrabro probijali po stjenovitim obalama Fournoija, koristili za određivanje geografske širine i vremena svoje lokacije na temelju položaja zvijezda i sunca i tako navigirali.

Seiko Prospex SLA065 Save The Ocean Limited Edition
Seiko Prospex SLA065 Save The Ocean Limited Edition

Kao dio Prospexove misije doprinosa većem razumijevanju i očuvanju svjetskih oceana, Seiko pruža financijsku i drugu podršku odabranim pomorskim dobrotvornim organizacijama. Jedan od njih je projekt podvodne arheologije čiji je cilj istraživanje povijesnih lokaliteta kako bi se njihova kulturna baština zaštitila za buduće generacije. Među tim nalazištima je i jedno u blizini grčkog otoka Fournoi gdje leže mnogi brodovi koji su potonuli u 4. stoljeću. Istraživači ih istražuju i iskopavaju kako bi saznali više o pomorskom trgovačkom sustavu u Sredozemlju u to vrijeme.

Caliber 8L35 RGB

Iako dizajn sata odražava njegovu baštinu, svaki aspekt ove nove kreacije potpuno je ažuriran u specifikacijama i izvedbi. Sat pokreće kalibar 8L35, razvijen posebno za ronilačke satove i ručno sastavljen od strane Seikovih najvještijih majstora. Krutost i točnost mehanizma osiguravaju najviše moguće razine performansi u najzahtjevnijim okruženjima, kako na kopnu tako i pod vodom.

1 SLA065 e RGB

Ivica između gornjeg i bočnog dijela kućišta, kao i površina oko lunete, Zaratsu su polirani do zrcalne završnice bez izobličenja kako bi se postigla moderna oštrina. Svih 12 indeksa sati imaju izdašan premaz Lumibritea, kao i kazaljke, a kristal je dvostruko zakrivljeni safir s antirefleksnim premazom na unutarnjoj površini kako bi se osigurala visoka čitljivost iz svakog kuta. Remen je izrađen od silikona za veću čvrstoću i udobnost. Novi član Save the Ocean kolekcije bit će dostupan kao ograničeno izdanje od 1300 primjeraka od veljače 2023. u Seiko buticima i kod odabranih maloprodajnih partnera diljem svijeta.

Seiko Prospex SLA065 Save The Ocean Limited Edition

Mehanizam: Caliber 8L35, automatski
Frekvencija: 28,800 vibracija na sat (8 otkucaja u sekundi)
Rezervasnage: 50 sati
Rubina: 26

Kućište: od nehrđajućeg čelika sa super-tvrdim premazomSpecifications:
Dvostruko zakrivljeno safirno staklo s antirefleksnim premazom na unutarnjoj površini
Poklopac kućišta i kruna na uvrtanje
LumiBrite na kazaljkama i indeksima
Vodonepropusnost: 200 m
Magnetska otpornost: 4,800 A/m
Promjer: 41.3 mm, Debljina: 13.1 mm
Silikonski remen
Maloprodajna cijena: € 3,000
Ograničenaedicija: 1,300 primjeraka

Facebook

Društvene mreže