Swatch SISTEM KNIGHT YIM401, automatik za svakoga

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Swatch

Kolekcija automatskih satova iz Swatcha, Sistem51 Irony proširena je atraktivnim modelom Sistem Knight, YIM401

Pravu malu mehaničku revoluciju izazvao je Swatch kada je prije sedam godina najavio svoj prvi automatski mehanizam koji će se ugrađivati u njihove modele, a da pri tome cijena neće otići u nebo. Inovativan mehanizam se sastoji od svega 51 dijela, a svi su sklopljeni u cjelinu robotiziranim procesom kako bi se priča što više pojeftinila.

sc01 19 fw sistem51 irony lifestyle yim401 075 Original

Pri kreiranju mehanizma registrirano je čak 17 patenata, a rezultat je automatski mehanizam koji kuca na 3 Hz s 90 sati rezerve snage. Swatch Sistem 51 hermetički je zatvoren u kućištu te nisu predviđeni njegovi popravci, već kao što je slučaj i kod jeftinijih kvarcnih modela, jednostavna zamjena. Ovo je prvi švicarski automatski mehanizam čije je sastavljanje u potpunosti automatizirano.

 

YIM401 sa200 nvr

Swatch SISTEM KNIGHT YIM401 posljednji je u nizu automatskih satova. Monokromatski izgled daje mu na eleganciji kod koje je čelično kućište promjera 42 mm spojeno na remen od gume čiji uzorak podsjeća na pletene čelične remene. Kopča je klasična, a vodonepropusnost seže do 30 m.

SISTEM KNIGHT YIM401

Jednostavan izgled lica na kojem se ističu bijeli indeksi sati, a od dodatnih je komplikacija ugrađen datum na 3 sata. Swatch SISTEM KNIGHT YIM401 dostupan je i na stranicama Watch Centra, satovi.com, a cijena mu iznosi 1.179 kn. Ovo je odlična ulaznica u svijet mehaničkih satova, a također i sjajna alternativa kvarcnim satovima koja pri tome ne stoji malo bogatstvo.

Kategorije: Brandovi, Noviteti, Swatch