EKSKLUZIVNO: Nova kolekcija luksuznih pametnih satova Garmin Marq

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Igor Sertić, Garmin

Na svoj 30. rođendan Garmin je lansirao kolekciju Marq, a njegova ulaznica u svijet luksuznih pametnih satova pet je sjajnih modela za koje je već po imenu lako odrediti komu su namijenjeni

Još 20. veljače našli smo se u probranom društvu 70 novinara iz 25 zemalja svijeta okupljenih u Barceloni na prezentaciji nove Garminove kolekcije Marq. No, Garminov embargo na objavu ikakvih, pa i najmanjih informacija do 13. ožujka dosad nas je sprečavao izvijestimo o tom važnom novitetu.

Prvu Garminovu lukzusnu Smartwatch kolekciju u Barceloni smo imali priliku iskušati i na kopnu i na moru i u zraku…

Globalni igrač sa sjedištem u švicarskom Schaffhausenu, uredima u Americi te proizvodnim pogonima na Tajvanu, za 30. rođendan ušao je u svijet luksuznih pametnih satova. U segment dosad poznat po modelima poput TAG Heuerovog Connected Modulara ili hibridnih pametnih satova Frédériquea Constanta stigao je tako novi ozbiljni igrač. I to ne jedan, već njih pet: Marq Aviator, Marq Driver, Marq Captain, Marq Expedition i Marq Athlete. Lako je za detektirati kome je koji namijenjen, pa će ljubitelji letenja, utrkivanja, jedrenja, istraživanja i sporta lako odabrati svog favorita.

MARQ Aviator
Marq Aviator

Kolekcija nam je u Barceloni predstavljen kroz tri zanimljive aktivnosti, jedrenjem u društvu svjetskih prvaka i skipera s America’s Cupa, vožnjom trkaćih automobila s Nelsonom Panciaticijem (24 sata Le Mansa, podij 2013.) i Rénéom Metgeom, trostrukim prvakom Rally Dakara te letačkim segmentom u društvu Simonea Moroa, svjetski poznatog alpiniste i pilota helikoptera te Royal Airforce pilota Marka Manwaringa, čovjeka koji je odlučio obletjeti Zemlju avionom sklepanim u garaži.

1972. vs 2019. MARQ Aviator uz pametni pilotski sat prošloga stoljeća, Omegu Flightmaster
1972. protiv 2019. Marq Aviator uz pametni pilotski sat prošloga stoljeća, Omegu Flightmaster

Za nekoga tko je na prezentaciju došao s Omegom Flightmasterom na ruci, “pametnim satom” iz 1972. godine, Garminova je najava bila pravi izazov. Naime dosad sam o novodobnim, pravim pametnim satovima slušao hvalospjeve od svoje djece i jednog prijatelja koji trči, no nisam tome pridavao previše pažnje. No, već prvi susret s modelom Marq Aviatorom srušio je moje predrasude. To ni u jednom detalju nije slab, jeftin sat. Kvaliteta izvedbe, materijali kućišta i narukvice, kopča, gumbi, GMT luneta, safirno staklo… Tu su, dakle, svi se luksuzni elementi standardni kod klasičnih mehaničkih švicarskih satova, no dok se njihove komplikacije broje prstima jedne ruke u Marq Aviatoru se krije višestruka multifunkcionalnost za koju ćete si trebati dati puno truda i vremena da biste sve polovili.

MARQ Aviator upariv je sa svim Garminovim uređajima koje susrećemo u naprednim kokpitima aviona i helikoptera

Brojne funkcije namijenjene su stvarnim pilotima koji će sat moći upariti s Garminovim instrumentima smještenim u kokpit aviona, bilo da se radi o maloj Cesni ili najnovijem Airbusu. Sve ostale koristit će entuzijasti koji se vole igrati kartama s ucrtanim detaljima pojedinih aerodroma, NEXRAD radarom vremenske prognoze, Direct-To-Navigation… Sat pritom efektno kombinira narukvicu i kućište od titanija s keramičkom lunetom. U načinu rada pametnog sat baterija mu traje do 12 dana, do 28 sati u GPS načinu rada te 48 sati u UltraTrac načinu rada. Kućište mu teži svega 144 grama, a vodonepropuno je do dubine od 100 metara. I da, istovremeno pratite tri vremenske zone, jednu preko klasične GMT lunete, a preostale dvije na brojčaniku uz skraćenu oznaku zračnih luka na koje se vrijeme odnosi.

MARQ Expedition
Marq Expedition s kožnim remenom ručno izrađenim u Italiji

Ostatak kolekcije upoznao sam krajem dana na svečanoj promociji i večeri. Teško mi se bilo na prvu odlučiti za favorita, no na kraju je pobijedio Marq Expedition, ispred Captaina i Drivera. Ipak je on barem formom najsličniji meni tako dragim klasičnim mehaničkim satovima. Baš kao i ostatak kolekcije i on se diči kućištem od titanija promjera 46 milimetara i safirnim staklom. Titanij krasi iznimna čvrstoća i lakoća, a safirno je staklo ekstremno otporno na grebanje. Ekran je konstantno upaljen, čitljiv i na suncu, a od zajedničkih funkcija valja još izdvojiti GPS, napredne senzore otkucaja srca, koncentracije kisika u krvi, brojne aplikacije za sportske aktivnosti poput trčanja, bicikliranja, plivanja i skijanja. Funkcionalnost je nadopunjena ugrađenim spremnikom za muziku, Garmin Pay beskontaktnim plaćanjem, pametnim notifikacijama i naprednim bilježenjem dnevnih aktivnosti. Varijacije se odnose na lunete, narukvice te software koji determinira namjenu sata.

Cjenovno se Marq satovi smještavaju u premium segment, a najavljene cijene kretaće se od 11.790 kuna za najeftiniji Athlete do 19.590 kuna za najskuplji Driver. Svi na tržište stižu tijekom travnja.

Marq Driver

MARQ Driver, najskuplji sat u kolekciji
Marq Driver, najskuplji sat u kolekciji

Možda najatraktivniji član kolekcije kombinacijom titanija presvučenog DLC premazom, keramičkom tahografskom lunetom i istaknutim crvenim detaljima te silikonskom podstavom narukvice uz ubačenih 250 trkaćih staza diljem svijeta vozačko je čudo i adrenalinski stroj koji podržava vaše vozačke ambicije. Na stazi automatski bilježi prolazna vremena, a funkcija Track Timer omogućava vozaču praćenje konkurenata izračunom njihovih prosječnih brzina.

Silikonska podstava s unutarnje strane titanske narukvice Garmin MARQ
Silikonska podstava s unutarnje strane titanske narukvice

Marq Captain

Jedriličarki sat s plavom regatnom lunetom izvedenom u keramici stiže s narukvicom od pletenog najlona u tri plava tona. Regatno odbrojavanje potpomognuto GPS nadzorom skiperima će olakšati idealno pozicioniranje pred start utrke, a fdostupnost informacija o trenutnoj vremenskoj prognozi, brzini vjetra, temperaturi i plimi olakšat će svaku plovidbu.

MARQ Captain, keramička luneta, regatni mjerač vremena, pletena najlonska narukvica
MARQ Captain, keramička luneta, regatni mjerač vremena, pletena najlonska narukvica

Marq Expedition

Vintage model u ovoj modernoj kolekciji ima kompas lunetu sa 360° te kvalitetan u Italiji ručno izrađeni vacchetta kožni remen, udubljen s unutarnje strane kako bi bio što uidobniji na ruci. Među brojnim funkcijama istiću se barometar, visinomjer, kompas i TAPO mapiranje, a kompatibilan je i sa satelitskim komunikatorom inReach Mini pomoću kojeg je moguće slati i primati poruke bilo gdje u svijetu.

MARQ Expedition, jedini u retro tonu
Marq Expedition, jedini u retro tonu

Marq Athlete

Sportaš u sivome tonu i sa žutim detaljima doista je namijenjen pravim atletama. Tempira i prati vašu kondiciju, izbacuje statistike svakog treninga, vrijeme potrebno za odmor te brojne ostale biometričke informacije. Remen je gumeni i osigurava čvrsto prianjanje na ruku.

MARQ Athlete
Marq Athlete