Graf von Faber-Castell – tradicija i savršenstvo

Tekst: Rene Sopina
Fotografije: Graf von Faber-Castell

Najstarija tvrtke na svijetu koja se bavi izradom pisaćeg pribora u svojem premium brandu nudi savršene olovke, nalivpera i pripadajući pribor dostojan svake, pa i najfinije ruke i najelegantnijeg radnog stola

Ideja umetanja tankog grafitnog štapića u drveni oklop stara je nekoliko stoljeća, a najstarija tvrtka na svijetu koja se bavi izradom pisaćeg pribora osnovana je 1761. godine. Faber-Castell tako broji  već 258. godinu postojanja, što je starost kojom se rijetko koja tvrtka može pohvaliti. Tradiciju standardizacije visokokvalitetnog pisaćeg pribora uveo je Baron Lothar von Faber koji je 1839. preuzeo vođenje obiteljske tvrtke. Njegove norme vezane uz dužinu, promjer i stupnjeve tvrdoće primjenjuju se i dan danas, a dizajnerska rješenje pravi su primjer jednostavnosti i svevremenske privlačnosti. Jedan od Lotharovih daljnjih nasljednika, Anton Wolfgang von Faber-Castell, u vremenu koje je donijelo i brojne suvremene, visokonapredne tehnologije, tvrtkinoj je ponudi dodao i premium brand Graf von Faber-Castell, iza kojeg se krije linija kućnih najluksuznijih proizvoda.

Njegovom je zaslugom i obična olovka kod Graf von Faber-Castella pretvorena u jednostavan luksuzan predmet koji sadrži sve elemente potrebne za savršeno skiciranje i pisanje. Njezina drvena obloga je izrađena od kalifornijske cedrovine, zaštitna kapa ujedno je i šiljilo, a gornji završetak olovke krije gumicu. Komplet dolazi u izvedbi od srebra ili platinaste pozlate.

Graf von Faber-Castell olovke

Kolekcije nalivpera i penkala Pen of the Year predstavljaju vrh kolekcionarskog pisaćeg pribora od svog uvođenja u ponudu 2003. godine. Radi se o limitiranim edicijama pisaćeg pribora dorađenog luksuznim i egzotičnim materijalima poput žada, sipine kože i jantara. Pero kod nalivpera Pen of The Year se izrađuje od 18 karatnog dvobojnog zlata.

Graf von Faber-Castell Pen of the Year 2019 Samurai

Uz Pen of the Year, vrlo su popularne i kolekcije Classic i Guilloche, koje svaka na svoj način predstavljaju jedinstvene uratke u svijetu pisaćeg pribora.

Graf von Faber-Castell Guilloche Ciselé fauntain pen

Stremljenje ka perfekciji očito je i kod tinte za nalivpera dostupne u deset boja, dok se pera nalivpera izrađuju i nude u čak sedam različitih veličina (širina), od extra fine do extra broad.

Faber Castell Ink green

Asortiman Graf von Faber-Castell se uz to ne sastoji samo od pisaćih instrumenata, nego i od nakita, desktop artikala i kožnog asortimana, također vrhunski dizajniranog i izrađenog.

Neizostavan dio svakog radnog stola, dakako, čine i dodaci za razne sitnice, olovke i nalivpera koja stoje na stolu, a Graf von Faber-Castell izrađuje ih od birane talijanske teleće kože, vrlo trajnog i postojanog materijala, kojeg u srcu Bavarske dorađuju ruke ponajboljih njemačkih majstora.

Graf von Faber-Castell Wallet

Kraljevski pisaći pribor

Neupitna kvaliteta i vrhunski dizajn proizvoda uz konstantne inovacije u tehnologiji izrade pisaćeg pribora osigurale su Graf von Faber-Castellu poziciju koju tradicijski nitko nikada neće oduzeti, pa ne slavnih osoba diljem svijeta. Koristi ga i Papa, a njime je potpisan i europski Ustav.