Navitimer 8 – Breitling satovi u sjećanje na slavne dane avijacije

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Breitling

Pilotske ure ili navigacijski uređaji, svejedno, a može i oboje. Novi Navitimer 8 Breitling satovi spadaju pritom u sam vrh letačke ponude. a njihova čitkost i funkcionalnost podsjećaju nas na velike ručne kronografe kakvi su se nosili u tridesetim i četrdesetim godinama prošlog stoljeća

Breitling, legendarna tvrtka nadaleko poznata po svojim kronografima i neraskidivim vezama s avijacijom, predstavila je novu kolekciju pilotskih satova – Navitimer 8. Osmica u imenu podsjetnik je na Huit Aviation Department, 1938. godine osnovani odjel za izradu instrumenata u kokpitu zrakoplova, ali i klasičnih pilotskih satova za vojnu i civilnu upotrebu. Willy Breitling odabrao je ime Huit, francusku riječ za broj osam, zbog osam dana rezerve snage, koliko su klijentima nudili njegovi proizvodi.

Kolekcija Navitimer 8 predstavlja pet posebnih modela dostojnih nasljednika slavne urarske tradicije. Breitlingova dizajnerska škola uočljiva je na prvi pogled, a prate ih tehničke značajke prvih instrumenata iz kokpita i pilotskih ura. Kvaliteta izrade je, dakako, neupitna.

Breitling 1941 advertisement for the Huit Aviation Department.

Huit Aviation bio je na glasu da svoje proizvode provjerava nizom rigoroznih testova. Svaki se proizvod podvrgavao visokim temperaturama i trešnji prije no što bi se preciznost mjerača vremena provjerila osciloskopom. To se brzo pročulo u vojnim krugovima, pa je uoči Drugog svjetskog rata britansko Kraljevsko ratno zrakoplovstvo od Breitlinga naručilo veliku količinu kronografa.

Novi Breitling satovi vraćaju nas tako u vrijeme Huit Aviation Departmenta i pilotskog sata Reference 768 s rotirajućom lunetom i kazaljkama zašiljenih vrhova. Kako dolikuje, svjetleće kazaljke kreću se nad tamnim brojčanikom, što olakšava snalaženje u mraku. I velike, svjetleće arapske brojke na brojčaniku posuđene su s prvih pilotskih satova, baš kao i trokutaste oznake za sekunde te kazaljke nalik mačevima i kopljima. Luneta, nalik onima na modelima iz prošlosti, može se okretati na obje strane, a vremenski intervali lako se mjere pomicanjem pokazivača na željenu točku. U punom krugu ima 60 pozicija, za svaku minutu po jednu.

Svaki Navitimer 8 uz to je i vodootporan do dubine od 100 metara, a nude i rezervu snage od najmanje 40 do više od 70 sati, ovisno o modelu, a o modelu, dakako, ovisi i cijena, koja varira od 29.200 kuna na više.

A nova velika petorka je:

Navitimer 8 B01 Chronograph

Breitling Navitimer 8 B01 Chronograph

Automatski kronograf s kućištem promjera 43 milimetra pokreće Breitling Calibre 01 koji jamči rezervu snage veću od 70 sati. Brojčanik je obogaćen s tri podbrojčanika i kazalom datuma te zaštićen dvostruko antireflektirajućim safirnim staklom. Najvredniji primjerak serije dostupan je u dvije verzije: u kućištu od nehrđajućeg čelika s crnim ili plavim brojčanikom ili u izvedbi od 18-karatnog crvenog zlata s brončanim brojčanikom, svaki s uočljivim podbrojčanicima u kontrastnim bojama. Poleđina sata je transparentna, vidi se kroz safirno staklo, a remen od nehrđajućeg čelika ili krokodilske kože.

Navitimer 8 Unitime

Breitling Navitimer 8 Unitime

Ovaj sat namijenjen je svjetskim putnicima koji uvijek žele znati koliko je gdje sati, a svjetska vremena pokazuje zahvaljujući posebnoj kazaljci koja se lako namješta okretanjem krunice. Srce ovog COSC certificiranog kronometra je Breitling Calibre B35. Riječ je o samonavijajućem automatskom mehanizmu čiji dvosmjerni kuglični rotori i opruge jamče rezervu snage dužu od doista impresivnih 70 sati. Brojčanik je dostupan u crnoj i srebrnoj boji, 43-milimetarsko kućište je od nehrđajućeg čelika s transparentnom poleđinom, a remen ili čelični ili od krokodilske kože.

Navitimer 8 Chronograph

Breitling Navitimer 8 Chronograph

Kronografski Navitimer 8 krase podbrojčanici za 30 minuta i 12 sati, postavljeni gore i dolje, te podbrojčanik za sekunde, smješten na poziciji devet sati. Pokreće ga COSC certificirani Breitling Calibre 13, precizan u četvrtinu sekunde. Navija se automatski pomoću jednostranog kugličnog rotora koji jamči i autonomiju dužu od 42 sata. Nudi se s kućištem promjera 43 milimetra, i to u dvije verzije: od nehrđajućeg čelika (s čeličnim ili kožnim remenom) ili od čelika s neuništivim DLC premazom (s kožnim remenom).

Navitimer 8 Day & Date

Breitling Navitimer 8 Day & Date

Ovaj sat osim vremena na brojčaniku, da se to jasno iščitati i iz naziva samog sata, pokazuje i koji je dan u tjednu, što jasno piše u podbrojčaniku ispod oznake za 12 sati te datum u mjesecu, koji se pokazuje u prozoru iznad oznake za šest sat. Pokreće ga Breitling Calibre 45 čiji dvosmjerno navijani rotor jamči rezervu snage od sasvim pristojnih 40 sati. Brojčanik, plavi ili crni po izboru kupca, zaštićen je dvostruko antireflektirajućim safirnim staklom. Kućište koje mjeri 41 milimetar promjera i 11,19 milimetara visine izrađeno je od nehrđajućeg čelika, a na ruci ga i čvrsto, ali ujedno i mekano, drži kožnati remen sa sigurnosnom kopčom.

Navitimer 8 Automatic

Breitling Navitimer 8 Automatic

Ovo je ikona stila. Direktni nasljednik Breitlingovih satova iz tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća Unutar njegovog kućišta od nehrđajućeg čelika s rotirajućom koronom i pokazivačem kuca Breitling Calibre 17 koji zahvaljujući dvosmjernom rotoru jamči više od 40 sati rezerve snage. Brojčanik je dostupan u crnom i plavoj boji, a 41-milimetarski kronometar s COSC certifikatom nosi se na narukvici od nehrđajućeg čelika ili s kožnim remenom i kopčom.