Oris Dive Control Limited Edition

Tekst: Rene Sopina
Fotografije: Oris

Na desetu godišnjicu ProDiver kolekcije predstavljen je ultimativni ronilački sat nastao u suradnji s profesionalnim roniocem Romanom Frischknechtom

U kategoriji za najzahtjevnije ronioce Oris je razvio ProDiver kolekciju koju redom čine satovi vodonepropusni do 1000 m, velikog promjera te s patentiranim Rotation Safety Systemom (RSS). U slučaju posljednjeg modela radi se o kućištu promjera 51 mm. Unatoč dimenzijama sat je lagan poradi uporabe Grade 2 titana presvučenog visoko otpornom DLC presvlakom. Ujedno je i 60-minutni kronograf s detaljima brojčanika u žutoj boji. Edicija ovog sata ograničena je na 500 komada.

Oris Dive Control Limited Edition
Velik, pregledan, lagan. S žutim remenom vrlo atraktivan

Glavni konzultant pri izradi sata bio je Roman Frischknecht, Švicarac, komercijalni profesionalni ronioc koji je proveo veći dio svoje karijere duboko pod morem. Posljedica toga je između ostalog i glavna značajka svakog ProDivera, Rotation Safety System, skraćeno RSS. Sistem je to koji zaključava rotirajući okvir za vrijeme urona. Prilikom testiranja vodonepropusnosti sat je bio podvrgnut tlaku od 125 bara i prošao suh.

Roman Frischknecht snimljen prilikom testiranja sata

Sat je velik zbog potrebe za dobrom vidljivošću, a markeri su u žutoj boji koja je jedna od najvidljivijih boja pod vodom. Neizostavan dio ovakvog sata je i ventil za ispuštanje helija, plina koji ronioci koriste tijekom saturacijskih urona, ali i plina čiji su atomi manji od atoma kisika pa se tako uvuku u kućište sata. Prilikom izrona isti bi oštetili sat ukoliko ne bi imali mogućnost otpuštanja.

Oris Dive Control Limited Edition

Oris Dive Control Limited Edition 500 komada s dodatnim remenom

 

 

Oris Dive Control Limited Edition

Referenca: 01 774 7727 7784

Limitirana edicija 500 komada

Materijal kućišta: višedjelni Grade 2 titan, crna DLC presvlaka, keramički minutni prsten

Promjer: 51.00 mm

Staklo: safirno, antireflektirajući premaz

Vodonepropusnost: 100 bar/1000 m

Mehanizam: Oris Cal. 774, osnova SW 500

Promjer: Ø 30.00 mm

Navijanje: automatsko, crveni rotor, rezerva snage 48 sati, frekvencija rada 4 Hz

Dodaci: vodonepropusna kutija, dodatni gumeni remen, alat za promjenu remena