POKLONJENI STEVE MCQUEENOV HEUER MONACO POSTAO NAJSKUPLJI U POVIJESTI

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Tag Heuer

Haig Alltounian, mehaničar iz ekipe Steve McQueena na poklon je od slavnog glumca dobio Heuer Monaco koji je na aukciji “RACING PULSE” kod Phillipsa u New Yorku postigao rekordnu cijenu od 2.208.000 $

Dobili smo najskuplji Monaco u povijesti! Vezan je uz slavnog glumca Steve McQueena koji ga je poklonio svom osobnom mehaničaru Haig Alltounianu. Posljednji je to šest znanih primjeraka Heuer Monaca iz vlasništva legendarnog glumca, a na aukciju ga je izbacio Phillips u suradnji s Bacs & Russo koji su se već proslavili prodajopm najskuplje Rolex Daytone Paul Newmana.

Credit Photo by Bernard Cahier Getty Images min
McQueen u akciji, Le Mans 1971. (Credit Photo by Bernard Cahier Getty Images)

Aukcija naziva “RACING PULSE” se održala u New Yorku, 12. prosinca. Heuer Monaco, pozicioniran kao Lot 20, bio je jedna od zvijezda aukcije, uživo emitirane i s rekordnom mrežnom posjećenošću. Sat, koji je izvorno naveden kao “procjena na zahtjev”, otvorio se s ponudom od 200.000 američkih dolara. Nakon 7-minutnog rata nadmetanja, sat je na kraju prodan internetskom ponuđaču za 1.800.000 američkih dolara prije premije kupca, što je označilo novu rekordnu cijenu Heuera na aukciji i postalo najskuplji ručni sat Heuer ikad prodan. Entuzijasti iz cijelog svijeta ovaj su povijesni trenutak pratili putem interneta.

Heuer Monaco 1133 6 min

Za krajnjeg je kupca to značilo ukupnih 2.208.000 $, rekordan iznos za sat čija je priča započela predstavljanjem 1969. Bio je to prvi četvrtasti vodonepropusni samonavijajuči kronograf opremljen legendarnim Celibre 11 mehanizmom. Danas je referenca 1133 najtraženija među kolekcionarima. Jack Heuer dizajnirao je sat koji je naziv dobio po imenu staze Formule 1.

Heuer Monaco 1133 5 min

Steve McQueen odabrao je Monaco za sat koji će nositi na ruci tijekom snimanja filma koje je započelo 1970. u Le Mansu. Jednog od njih je poklonio osobnom mehaničaru, a vidljivo je to i iz posvete na poleđini sata: “TO HAIG Le MANS 1970”.

Heuer Monaco 1133 1 min