Povratak prvog digitalnog sata, Hamilton Pulsara

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Hamilton

Hamilton Pulsar pridružio se popularnom trendu retro/vintage satova. Crveni LED ekran slavi prvih 50 godina

Kada je predstavljen 1970. Hamilton Pulsar Time Computer bio je prvi digitalni sat s LED ekranom u crvenoj boji te predstavljao pravo malo čudo. Njegovom premijerom izmijenio se način na koji gledamo i mjerimo vrijeme. Povodom 50. rođendana Hamilton je predstavio reizdanje s modernim preinakama.

hamilton pulsarpsr
Hamilton Pulsar iz 1970. bio je pravi svemirac među tadašnjim satovima

Iako ne bi očekivali retro izdanje digitalnog sata u slučaju Hamiltona ono je moguće. Njihov prvi model bio je čudo koje je prije pola stoljeća koštalo poput prosječnog obiteljskog automobila, imalo zlatno kućište i narukvicu te izrađeno u limitiranoj ediciji od 400 komada. Jedan od povlaštenih vlasnika budućeg klasika bio je Elvis Presley, a cool satu nisu odoljeli niti Jack Nicholson, Joe Frazier, Elton John i Keith Richards.

hamilton psr 3
Hamilton PSR oživljava dizajn prvog digitalnog sata, klasika svemirskog doba i novog očitavanja vremena

Sat je predstavljen 6. svibnja na press konferenciji u New Yorku, hotelu Four Seasons. Hamilton je predstavio sat koji je dobio ime Pulsar po pulsu neutronske zvijezde, ultra precizne frekvencije. Novinarima je izgledao poput instrumenta iz jednog od tada popularnih SF filmova, no radilo se o prvom praktičnom digitalnom satu.

hamilton psr 2
Hamilton PSR u čeliku nije limitirano izdanje dok je PVD tretiran u žutom zlatu ograničen na 1970 komada

Nakon ekstremno skupe P1 edicije 1973. na tržištu se pojavljuje dostupnija P2 čelična inačica koja je označila početak ere digitalnih satova. Sat je postao trenutni hit, uspjeh je bio fantastičan. Nakon pola stoljeća na tržište nam dolazi reizdanje Hamilton PSR i to u dvije izvedbe. Osnovna čelična koja nije limitirana te ona presvučena PVD žutim zlatom u ediciji od 1970 komada.

Hamilton PSR duo

Hamilton PSR je poput vremeplova. Podsjeća nas na vremena početaka digitalnog svijeta, no unatoč vremenskom odmaku i dalje osvaja svojim cool faktorom  koji mu se nemože osporiti.

Hamilton PSR Sketch