Retro dvojac iz Longines Heritage Classic Tuxedo kolekcije

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Longines

Longines Heritage Classic Tuxedo modeli nastavak su popularnih reizdanja legendarnih modela ovog renomiranog proizvođača satova

Longines je tvrtka osnovana 1832. i jedna je od najstarijih među švicarskim urarskim proizvođačima pa joj posezanje za starim modelima gotovo nepresušna riznica i inspiracija. Heritage kolekcija iz Longinesa ne posustaje. Nakon Classic Sector Dial, Military 1938, Heritage Military i ostalih izdanja novi se modeli oslanjaju na izvedbe iz 1940.-tih, a pod nazivom Heritage Classic Tuxedo stižu nam komplikacije malih sekundi i kronograf.

Longines Originals vintage
Dva izvorna vinatage Longines sata, model s tri kazaljke iz 1945. te kronograf iz 1943.

Popularnost vintage modela ide na ruku Longinesu koji se nakon ronilačkih i vojnih izvedbi posvetio civilnim izdanjima. Naziv “Tuxedo” otkriva namjenu satova, prvenstveno za odijela, a isti se naziv povezuje i s dvobojnom crno bijelom kombinacijom boja na brojčanicima oba sata. Novi modeli dolaze pod nazivom ‘Longines Heritage Classic Tuxedo’

THE LONGINES HERITAGE CLASSIC TUXEDO SMALL SECONDS

Prvi izvorni model koji je bio inspiracija Longines Heritage Classic Tuxedo Small Seconds nastao je još za vrijeme trajanja Drugog svjetskog rata pa ne čudi mala dola vojnog izgleda. Elegantno kućište s izduljenim lugovima zadržalo je promjer od 38.5 mm što je za današnje navike malen promjer, no kada stavite sat takve veličine na ruku shvaćate da je puno prirodniji od 10 mm većih promjera. Površine cijelog kućišta su polirane, a lice sata dvobojno.

longines small sec
Longines Heritage Classic Tuxedo Small Seconds

Brojčanik ovog novog modela gotovo je identičan izvorniku i opravdava naziv “Tuxedo”. Sadrži srebrni opalinski središnji dio, s matiranom površinom te udubljenim i na rebrastoj podlozi postavljenim podbrojčanikom s malim sekundama. Na satu je izostao datum i bilo kakvo dodatno opisivanje modela pa je lice vrlo čistog izgleda. Vanjski porub izveden je u mat crnoj boji te sadrži obojene arapske brojeve u Art Deco stilu. Kazaljke su klasične, ispunjene Super-LumiNova kremastim premazom.

L2.330.4.93.0 BACK

Longines Heritage Classic Tuxedo Small Seconds opremljen je modernim automatskim mehanizmom, kalibar L893 koji predstavlja evoluciju ETA mehanizma. Pospješena mu je magnetska otpornost te podignuta rezerva snage na 64 sata, no nije vidljiv jer je straga poklopac kućišta od čelika.

small seconds longines
Longines Heritage Classic Tuxedo Small Seconds ref. L2.330.4.93.0

Longines Heritage Classic Tuxedo Small Seconds ima referentnu oznaku L2.330.4.93.0 te dolazi na crnom kožnom remenu s klasičnom kopčom uz očekivanu cijenu od 1.920 eura.

THE LONGINES HERITAGE CLASSIC TUXEDO CHRONOGRAPH

Drugi sat u Longines Heritage Classic Tuxedo kolekciji zavodljiv je kronograf koji u svakom detalju prati trendove iz 1940.-tih. Dva podbrojčanika i dvobojno lice tvore funkcionalnu i elegantnu uru koja po obodu ima upisan tahimetar. Kućište Tuxedo Chronographa je čelično promjera 40 mm, veličina koja je mnogima idealna.

2020 Longines Heritage Tuxedo Chronograph L2.830.4.93.0 1
Longines Heritage Classic Tuxedo Chronograph ref. L2.830.4.93.0 1

I kod ovog je modela središnji dio brojčanika opalinski srebrni, a takvi su i podbrojčanici. Vanjski prsten lica sata izveden je u crnoj boji s tankim arapskim brojevima u Art Deco stilu, a krajnji rub brojčanika uokviren je skalom tahimetra. U usporedbi s izvedbom Small Seconds kazaljke su drugačije. Satna i minutna presvučene su rodijem, a kronografske su u plavoj boji. I kod ovog modela izostao je pokazatelj datuma te suvišni potpisi koji bi opisivali model. Čak nema niti Super-LumiNova premaza.

2020 Longines Heritage Tuxedo Small Seconds L2.330.4.93.0 5
Čelični poklopac kućišta karakterističan je za oba sata iz ove Heritage kolekcije

Kalibar L895 također je evoluirana ETA 2892 s Dubois-Depraz modulom. Ovaj je automatski kronografski mehanizam posebno razvijen za Longines Heritage kolekciju. Opruga je silikonska, a rezerva snage 54 sata.

2020 Longines Heritage Tuxedo Chronograph

Longines Heritage Classic Tuxedo Chronograph referentne oznake L2.830.4.93.0 također dolazi na crnom kožnom remenu s diskretnim prošivom na vrhovima te klasičnom kopčom. Očekivana će cijena iznositi oko 2.880 eura.

LONGINES HERITAGE CLASSIC TUXEDO SMALL SECONDS & CHRONOGRAPH

LONGINES HERITAGE CLASSIC TUXEDO SMALL SECONDS
Kućište: promjer 38.5 mm, nehrđajući čelik, polirani, staklo safirni kristal, antireflektirajući premaz, čelični poklopac kućišta, vodonepropusnost 30 m
Brojčanik: srebrni opalinski i crni, arapske brojke, Super-LumiNova na kazaljkama sati i minuta
Mehanizam: kalibar L893, osnova ETA A31.501, automatik, silikonska opruga, 27 rubina, 25.200 otkucaja na sat, 64 sata rezerve snage, sati, minute, male sekunde
Remen: crni od teleće kože, klasična kopča
Referenca: L2.330.4.93.0
Cijena: 1.920 EUR

LONGINES HERITAGE CLASSIC TUXEDO CHRONOGRAPH
Kućište: promjer 40 mm, nehrđajući čelik, polirani, brušeni detalji, staklo safirni kristal, antireflektirajući premaz, čelični poklopac kućišta, vodonepropusnost 30 m
Brojčanik: srebrni opalinski i crni, arapske brojke, rodijem presvučene kazaljke, dva podbrojčanika, tahimetarska skala
Mehanizam: kalibar L895, osnova ETA A31.L21), automatik, modularni mehanizam, silikonska opruga, 37 rubina, 28.800 otkucaja na sat, 54 sata rezerve snage, sati, minute, male sekunde, kronograf, 30-minutni brojač
Remen: crni od teleće kože, klasična kopča
Referenca: L2.830.4.93.0
Cijena: 2.880 EUR