Stigao novi Speedmaster Moonwatch s lakiranim bijelim brojčanikom

Već poznat kao najprepoznatljiviji kronograf na Zemlji, OMEGA Speedmaster Moonwatch lansiran je u svom najnovijem izdanju – ovaj put s lakiranim bijelim brojčanikom inspiriranim istraživanjem svemira i slavnim naslijeđem kolekcije

Tekst: Andrej Brezovački Fotografije: Omega

Šuškanje je započelo još prošle godine kada je prvo izdanje uočeno na zapešću brend ambasadora Daniela Craiga, proslavljenog ulogom besmrtnog agenta 007 na izložbi Planet Omega održanoj u New Yorku. Sada je karte otvorene te je dizajn konačno i službeno otkriven, slijedi prodaja…

OMEGA brand ambassador, Daniel Craig, at the Planet OMEGA Exhibition in New York.
OMEGA brend ambasador Daniel Craig i početak priče o bijelom Moonwatch modelu, studeni 2023., New York

Najizrazitija značajka sata je njegov rijedak bijeli brojčanik. Kada je originalni Speedmaster prvi put stvoren 1957. godine, jedan od glavnih ciljeva dizajnera bio je proizvesti zaslon vrhunske čitljivosti. Dakle, bijele kazaljke i indeksi na crnom brojčaniku. Na ovoj novoj verziji suprotna kombinacija boja ima isti rezultat. Ne samo da je Omega proizvela ovaj novi brojčanik u bijeloj boji s crnim detaljima i novim apliciranim indeksima, već su dizajneri također dodali istaknuto ime Speedmaster u crvenoj boji i dali cijeloj površini sjajni lakirani završetak. To je po prvi put da je ova tehnika ikad korišten na stepenastom brojčaniku Moonwatcha.

Zašto bijelo? Primarna inspiracija za ovaj novi izgled su bijele i crne boje svemirskih odijela astronauta – posebno onih koja se koriste tijekom aktivnosti izvan broda (EVA – extravehicular activity), kao što su šetnje svemirom. Uostalom, autentična veza, jer Speedmaster Moonwatch službeno nose astronauti NASA-e od 1965. godine i poznat je kao prvi sat nošen na Mjesecu. Osim toga, crvene linije su također prikazane na odijelima od Apolla 13 1970. da bi označile čin zapovjednika.

Postoji još jedan poseban razlog za bijelo. Godine 1969. Omega je stvorila prototip Alaska I kao dio svog tajnog NASA-inog projekta dizajniranja savršenog svemirskog sata. Nakon mjeseci eksperimenata, odabran je bijeli brojčanik jer pruža posebno učinkovit koeficijent toplinske refleksije. Crveno ime Speedmaster na novom modelu također je znak zaštitnog crvenog kućišta koje je okruživalo originalni sat Alaska I.

Sat je identičnog promjera od 42 mm izrađen od nehrđajućeg čelika te uparen s udobnom i vintage narukvicom od nehrđajućeg čelika s pet lučnih karika po redu. Klasičan izgled s poliranim i brušenim detaljima. Dostupne su još dvije verzije, uključujući jednu na crnom mikroperforiranom kožnom remenu s crvenim i bijelim šavovima i drugu na antibakterijskom gumenom remenu s uzorkom površine mjeseca u pozitivnom reljefu na donjoj strani za veću udobnost i estetiku.

Za ljubitelje Moonwatcha, crni anodizirani aluminijski okvir svakog sata dobio je poznatu oznaku “Dot over Ninety” na ljestvici tahimetra, dok iznutra sat pokreće koaksijalni Master Chronometer Calibre 3861, najmodernija verzija legendarnog kalibra 321 kojem su vjerovali astronauti na Mjesecu. Novi bijeli brojčanik Omega Speedmaster Moonwatch Professional postaje dio stalne kolekcije, a uskoro će biti dostupan u prodaji. Cijene su 9.000 eura za model na čeličnoj narukvici, što je 100 eura više od crne izvedbe i 8.600 eura za opcije s remenima.

Kategorije: Noviteti

Facebook

Društvene mreže