TAG Heuer lansirao dva nova sata u čast neprežaljene F1 legende

Tekst: Josip Horvat
Fotografije: TAG Heuer

Da još jednom oda počast jednom od najvećih F1 vozača svih vremena, ali i obilježi 25 godina od njegove prerane smrti, TAG Heuer je za svog neprežaljenog ambasadora Ayrtona Senu kreirao dva nova sata

Kako bi odao počast jednom od najpoznatijih prvaka Formule 1 i obilježio 25 godina od njegove prerane smrti, TAG Heuer lansirao je dva sata koji slave Ayrton Sennu, a uključuju i dizajnerske elemente koje podsjećaju na tri Sennine velike ljubavi – prema domovini, utrkivanju, ali i stilu satova koje je nosio. Nikad prežaljeni ambiciozni i neustrašivi Senna, naime, bio je i ostao legenda koja je ostavila neizbrisivi trag u povijesti Formule 1, ali i u povijesti TAG Heuera, jer je, među ostalim, 1991. godine bio i idealno zaštitno lice prvog izdanja brandove kampanje nazvane “Don’t Crack Under Pressure”, odnosno „Ne pucaj pod pritiskom“. Četvrt stoljeća nakon njegove tragične smrti, to partnerstvo i dalje živi, ovaj puta u dva nova atraktivna sata iz serijala Ayrton Senna Special Editions.

TAG Heuer Senna Special Editions 2019 min

TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Ayrton Senna Special Edition 2019 Limited Edition

Prvi iz novog specijalnog urarskog dvojca lansiranog Senni u čast nova je Carrera Calibre Heuer 02T Ayrton Senna Special Edition s referentnim brojem CAR5A99.FT6174. Satom i remenom dominira crna boja na koju su suptilno umetnuti detalji u žutoj i zelenoj boji zastave Sennine domovine. Brazilska zelena prisutna je kao šav na crnom kožnom remenu s gumenom podstavom, a žuta boja stiže straga u liku Senne u prepoznatljivoj trkaćoj kacigi na safirnom staklu poklopca sata te sprijeda u logotipu S na brojčaniku i SuperLuminova premazu na kazaljkama te logu i natpisu SENNA na mat crnoj keramičkoj luneti s tahometarskom skalom. Keramičko je i kućište promjera 45 milimetara, a brojčanik osim dva kronografska podbrojčanika na poziciji 6 sati krasi i crni lebdeći tourbillon.


CAR5A99.FT6174 SENNA SPECIAL EDITION 2019 min

Sat pokreće snažni kućni samonavijajući tourbillonski kronografski mehanički mehanizam Heuer 02T s COSC certifikatom koji broji 33 dragulja i 65 sati rezerve snage te oscilira na frekvenciji od 28.800 vibracija na sat (4 Hz). Staklo je safirno, a vodootpornost sata deklarirana je do 100 metara dubine.

DOS CAR5A99.FT6174 SENNA SPECIAL EDITION 2019 min

Ta Senni posvećena Carrera limitirana je na samo 65 numeriranih primjeraka, kao podsjetnik na broj prvih startnih mjesta koje je Senna izborio tijekom svoje velike karijere, a stoji 160.500 kuna.

TAG Heuer Formula 1 Calibre 16 Ayrton Senna Special Edition 2019 Limited Edition

Drugi ovogodišnji Senna specijalac je još sportskiji model – nova Formula 1 Calibre 16 Ayrton Senna Special Edition s referentnim brojem CAZ2017.BA0647. Sat ima 44-milimetarsko kućište od fino brušenog i poliranog čelika, safirno staklo i zatvorenu čeličnu poleđinu na kojoj su gravure koje podsjećaju na Sennu i prigodu povodom koje je sat lansiran. Brojčanik je jednostavan, sa tri kronografska podbrojčanika, datumom na poziciji 3 sata i crvenim obrubima oko lakiranih bijelih satnih markera, a okružuje ga čelična luneta s crnim PVD premazom na kojoj su tahometarska skala te crveni logo S i bijeli natpis SENNA. Narukvica je čelična, prava trkaća, s dvostrukom sigurnosnom kopčom i produžetkom koji omogućava da se sat nosi i preko trkaćeg kombinezona. I člancima koji izgledaju kao stilizirana slova S…

CAZ2017.BA0647 SENNA SPECIAL EDITION 2019 min

Sat pokreće kućni samonavijajući kronografski mehanički mehanizam Calibre 16 koji broji 25 dragulja i 42 sata rezerve snage te oscilira na frekvenciji od 28.800 vibracija na sat (4 Hz), a vodonepropusnost sata deklarirana je do ronilačkih 200 metara dubine.

DOS CAZ2017.BA0647 SENNA SPECIAL EDITION 2019 min

To Senni posvećeno specijalno izdanje modela TAG Heuer Formula 1 Calibre 16, također je limitirano, no TAG Heuer još nije objavio u koliko primjeraka, no jest cijenu, koja iznosi 24.300 kuna.

A prije 25 i više godina…

Velikog Ayrtona Senne uvijek se rado sjetimo, baš kao i činjenice da nije bio samo papirni ambasador branda, on je TAG Heuerove satove doista i stalno nosio na zapešću. Pamtimo na njegovoj ruci tako često prisutni čelični sat s diskretnim zlatnim detaljima i crnim kožnim remenom TAG Heuer 6000 Chronometer iz 1993. (ref. WH5151), a posebno kvarcni analogno-digitalni kronograf TAG Heuer S/el (Sports/elegance) u žutom zlatu s početka devedesetih (ref. S25.706C), isti model koji je, zgodno se sjetiti, tijekom 1991. i 1992. godine nosio i Sennin veliki konkurent na stazi Michael Schumacher (koji je prije Omege i Audemars Pigueta bio brand ambasador i TAG Heuera te kao takav tad reklamirao i već spomenuti model TAG Heuer 6000).

TAG Heuer Senna Shumacher Presure