VRIJEDNOST ZA NOVAC; Casio G-Shock Gulfmaster GWN-1000 – Robusna poslastica za ljetne dane

Nosili smo nama najatraktivniji ljetni G-Shock. Gulfmaster je morski model iz G-Shock Master G triologije zemlja, more i zrak (“Land, Sea, and Air”)

Tekst: Igor Sertić Fotografije: Tilia Speculum

Volim ljeto i more jer si, između ostalog, za svako ljetovanje priuštim sat s kojim ne moram brinuti o soli, suncu i moru. Najčešće su to Seikovi diveri, no ovog je ljeta odabir pao na Casio. Atraktivna žuta boja i morski prizvuk osvojili su me još pri prvom predstavljanju Gulfmaster GWN-1000 kolekcije 2015. godine, otkad taj model vrlo uspješno plovi tržištem.

Činjenica da na luneti ima skale od 10 do 1 na prvu će asocirati na Rolexov Yacht-Master II, no tu sve sličnosti prestaju. To uistinu nije isključivo regatni sat, jer brojne funkcije povećavaju njegovu upotrebljivost i mimo jedrilica.

Casio G-Shock GWN-1000-9AER sunčanje i punjenje baterija
Lice G-Shocka s referentnim brojem GWN-1000-9AER ujedno osigurava solarno punjenje baterija

Kao i kod svih ostalih satova i na ovom prije početka nošenja valja namjestiti točno vrijeme, no to se tu ne radi na klasičan način već sat valja staviti u način rada Time te tad pomoću izvučene krunice namjestiti sekundarku na našu vremensku zonu (odnosno na Paris, koji je ovdje izabran da označi tu zonu). Sat ima automatsku korekciju vremena preko radiovalova i to po sljedećim frekvencijama: 77.5 kHz (DCF77: Njemačka), 60 kHz (MSF: Velika Britanije), 60 kHz (WWVB: SAD), 40 kHz (JJY: Fukushima, Japan), 60 kHz (JJY: Kyushu, Japan) i 68.5 kHz (BPC: Kina). Sve se odvija automatski, a korekcije se vrše pet ili šest puta na dan, pa ne treba puno razbijati glavu o tomu pokazuje li točno vrijeme.

Casio G-Shock GWN-1000-9AER na listu banane
Metalna luneta vrlo je atraktivna, a i djeluje poput štita na ovom G-Shock modelu

Sat ima solarno napajanje, a veliki trostruki senzor na 9 sati detektira temperaturu, tlak zraka i visinu (od  -700 do 10.000 metara, s mjernom jedinicom od 1 m). Barometar mjeri u području od 260 do 1.100 hektopaskala te grafički prikazuje trendove za posljednjih 20 sati. Sat ima i digitalni kompas, po čijem aktiviranju funkciju magnetne igle koja pokazuje sjevera preuzima sekundarka, a odnosu spram istaknute točke (na 12 sati) ispisuju se na digitalnom ekranu u stupnjevima (od 0 do 359). A to ni izbliza nije kraj funkcija ovog sata, jer je na ekranu moguće očitati i trenutnu temperaturu, mjesečeve mijene, morske mijene, rezervu snage…

Casio G-Shock GWN-1000-9AER odostraga s spojevima remena i kućišta
Sa stražnje strane Casio G-Shock GWN-1000-9AER vidljiv je spoj remena i kućišta. Po forumima se nude zamjenski remeni, no oni su u ovom slučaju zbilja posve nepotrebno

Putnicima je osigurano 29 vremenskih zona, po želji programirate i po pet alarma dnevno, štoperica mjeri do 1/100, a kalendar je programiran do 2099. Brojčanik je trodimenzionalan, vrlo pregledan. Kazaljke imaju dodatni bijeli porub, na deset je sati podbrojčanik koji odrađuje neke funkcije sata, a na donjem dijelu veliki digitalni LCD zaslon. Uz sve to, pritisak na gornji desnim gumbom upalit će pozadinsko LED svjetlo na brojčaniku, kojeg se toliko dobro sjećam još iz osnovne škole i svog prvog digitalnog sata.

Casio G-Shock GWN-1000-9AER na grani masline u Istri
Senzor na lijevoj strani na 9 sati te velika krunica na desnoj preko koje se lako podešavaju funkcije

G-Shock modeli od premijernog predstavljanja 1983. prepoznatljivi su po svojoj robusnosti. Razvijani su s idejom da izdrže pad sa 10 metara visine, da su vodonepropusni do 10 bara te da im baterija traje najmanje 10 godina. G-Shock Gulfmaster GWN-1000 nadmašio je sve inicijalne pretpostavke. Premda velik po dimenzijama (kućište ima promjer od čak 44,9 mm i debljinu od 16,2 mm, a razmaka među lugovima je ovećih 55,8 mm), na zapešću ne djeluje preglomazno. Nije za malu ruku, no kako teži svega 101 gram neće predstavljati teret. Staklo je mineralno, ali spremno na torture, a vodonepropusnost deklarirana na 20 bara.

U žutoj izvedbi ovaj je Gulfmaster sve samo ne neupadljiv, no izgleda odlično i pokupio je brojne pozitivne komentare. Remen je dvoredno bušen, s kopčom sa dva jezičca te na ruci leži vrlo čvrsto,  a s obzirom na to da je integriran u kućište zaboravite na klasičnu promjenu remena. No, ako se baš zainatite, na forumima se mogu naći specijalisti koji nude zamjenske remene i za njega.

Casio G-Shock GWN-1000-9AER pod vodom do 200 m
Sat je vodonepropustan do 200 metara dubine, a između ostalog mjeri i temperaturu okoline

Nakon tri tjedna mora taj Gulfmaster mi se još više svidio. Nevjerojatno koliko korisnih funkcija pruža, kako je lagan i robustan te cjenovno vrlo prihvatljiv – stoji 2.700 kuna! Malo je satova u toj cjenovnoj kategoriji koji se mogu mjeriti s njim. Nije, doduše, sat koji ću nositi svaki dan, no kad će more i ljeto biti u pitanju neću puno razmišljati.

Casio G-Shock GWN-1000-9AER na bazenu
Sunčanje u ovom slučaju znači punjenje baterija…

Casio G-Shock Gulfmaster GWN-1000

Referentnca: GWN-1000-9AER

Promjer kućišta: 55,8 mm

Debljina kućišta: 17 mm

Težina kućišta: 101 gram

Vodonepropustnost: 200 m

Trostruki senzor s visinomjerom, barometrom i kompasom

Mjesečeve mijene, plime i oseke

Korekcija točnosti po atomskom satu preko radio frekvencija

Svjetska vremena u 29 vremenskih zona

1/100 sekunde štoperica

Odbrojavanje

Pametna krunica

Čelična luneta, staklo mineralno

Solarno punjenje

Radio frekvencije: 77.5 kHz (DCF77: Njemačka); 60 kHz (MSF: Velika Britanije); 60 kHz (WWVB: SAD); 40 kHz (JJY: Fukushima, Japan)/60 kHz (JJY: Kyushu, Japan); 68.5 kHz (BPC: Kina)

CIJENA: 2.700 kn

Facebook

Društvene mreže