Citizen Promaster Aqualand Chrono

Popularna Promaster ronilačka kolekcija proširena je Chrono modelima koji uz mjerenje dubine sada imaju i kronografsku funkciju

Tekst: Igor Sertić Fotografije: Citizen

Promaster ronilački modeli redom zadovoljavaju ISO standarde vezane uz vodonepropusnosti od 200 do čak 1000 metara. Uz Eco-Drive tehnologiju solarnog napajanja njihova kućišta ostaju zaštićena bez ikakvih potreba za zamjenama baterija. U ponudi su još od 1985. te su osvojili tržište inovativnim rješenjima izuzetno korisnim roniocima. Tako su, između ostalog, uveli digitalni dubinomjer. Od 1989. dio su Aqualand linije satova.

BJ2169 08E min

Već na prvi pogled jasno je da se ovdje radi o radnim satovima. Funkcionalnost je na prvom mjestu pa ne iznenađuju dimenzije kazaljki koje bi na nekom drugom modelu izgledale nezgrapno. Sve na ovim modelima podređeno je ronjenju i što jednostavnijoj kontroli funkcija. Brojčanik je dodatno opremljen kronografskim podbrojčanicima, a promjer kućišta narastao je na 46 mm.

Promaster Aqualand alternate2 1

Povratak analognom uključio je i prikaz dubinomjera koji kod ovog modela. Na širokom prstenu oko brojčanika ucrtana je skala dubina do 50 m. Pritiskom potisnika na 2 sata aktivira se ronilački mod, a kazaljka sekundi postaje pokazatelj dubine. Prati urone do 50 m što je velikoj većini ronioca sasvim dovoljno. Aqualand ima senzor vlage i automatski će aktivirati ovaj mjerač dubine kad se smoči.

BJ2167 03E min

Brojčanik je zasićen informacijama, no vrlo pregledan. Kronograf mjeri u sekundu 50 minuta, dubinomjer do 50 m, 12/24 skala na malom je podbrojčaniku smještenom na 9 sati, a tu su još i prozor datuma na 3 sata te indikator rezerve snage na 6 sati. Kazaljka minuta obrubljena je u crveno te poput satne kazaljke ispunjena svjetlećim materijalom.

Promaster Aqualand back

Dizajn brojčanika je osmišljen kako bi bio vrlo vidljiv, s mat crnom završnom obradom i širokim, srebrnim i bijelim indeksima sati. Vitka je samo kazaljka sekundi, crvena s točkastom pločicom na donjem dijelu. Tri su izvedbe Aqualand Chrono modela, a razlikuju se po boji na luneti koja može biti crvena, zelena ili svijetlo plava. Iste detektiraju prvih 20 minuta urona, a i preostale brojke na luneti su više nego čitljive.

 

citizen promaster bj216703e bj216803e bj216903e.feca620cd930

Silikonski remen više nema poput starijih izdanja, tablicu zarona jer je ista postala suvišna. Dvije su boje, plava i crna na klasičnoj kopči. Aqualand je opremljen mehanizmom Caliber B740. Osim što je solarno napajan pruža rezervu snage od nevjerojatnih 180 dana! Promaster Aqualand stavlja funkciju iznad stila. Sve na ovom satu stvoreno je za ronjenje, a ne da bi se uklopilo na svečano odijelo. Model uskoro stiže na naše tržište, a ostatak kolekcije provjerite na Dicta stranicama.

Facebook

Društvene mreže