Frederique Constant Classic Power Reserve Big Date Manufacture 31. kućni mehanizam povodom 35. godišnjice tvrtke

Frederique Constant predstavlja svoj trideset prvi manufakturni kalibar, FC-735, u novoj izvedbi: Classic Power Reserve Big Date Manufacture

Tekst: Josip Cerovec Fotografije: Frederique Constant

Frederique Constant ističe se kao ženevska manufaktura koja je razvila 31 vlastiti kalibar u samo 35 godina postojanja . Osnovana kao obiteljska tvrtka 1988., nezavisna švicarska tvrtka za izradu satova postala je poznati igrač u švicarskom finom urarstvu između dvadesetog i dvadeset prvog stoljeća. Usred ove jedinstvene priče o uspjehu, nikada nije izgubljen iz vida osnovni cilj tvrtke: učiniti luksuznu izradu satova dostupnom po poštenoj cijeni. Novi Classic Power Reserve Big Date Manufacture slijedi isti put, oživljavajući Frederique Constantov trideset prvi Manufacture kalibar, FC-735.

2023 Frederique Constant Duo FC 735 Manufacture Caliber
Frederique Constantov trideset prvi Manufacture kalibar, FC-735

To je prvi kalibar tvrtke koji nudi veliki datum, mjesečeve mijene i indikator rezerve snage – sada za ukupno 50 sati. Potonji je označen na 9 sati tankom, posvećenom kazaljkom koja putuje duž luka označen od 0 do 50, završavajući u crvenoj zoni upozoravajući da je vrijeme za navijanje sata prije nego što se zaustavi. Nasuprot, između 2 i 3 sata, veliki datum ponosno pokazuje svoj zaokruženi dvostruki prozor, jedan za desetke, a drugi za jedinice. Ova ravnoteža dodatno je istaknuta blistavim, poetičnim mjesečevim mijenama na 6 sati na zvjezdano plavoj podlozi. Smješten u kućište od 40 mm, ovaj inovativni mehanizam koji je proizvela tvrtka u godini svoje 35. godišnjice ima tri komplikacije: rezervu snage, veliki datum i mjesečeve mijene.

2023 Frederique Constant FC 735MT3HPT Classic Power Reserve Big Date Manufacture Front SD
Frederique Constant Classic Power Reserve Big Date Manufacture FC-735MT3HPT – platina ograničena na 35 primjeraka, 25.995 EUR

Kako bi proslavili dolazak trideset prvog Manufacture kalibra Frederiquea Constanta i njegovu trideset petu godišnjicu, tvrtka je odlučila stvoriti ne jednu nego četiri varijante svoje nove Classic Power Reserve Big Date Manufacture. Cilj je zadovoljiti potrebe i preferencije iskusnih kolekcionara, a istovremeno ponuditi ljubiteljima finog urarstva dvije druge verzije.

Predstavljena su četiri izdanja. Prva dva, s kućištem od platine i brojčanikom od meteorita ili kućištem od ružičastog zlata i sivim antracit brojčanikom, dolaze u ograničenim izdanjima od 35 odnosno 350 primjeraka. Druga dva, s čeličnim kućištem i plavim ili srebrnim brojčanikom, činit će dio standardne kolekcije tvrtke. Kao i svi njegovi prethodni kalibri, Frederique Constant se pobrinuo da ovaj bude jednostavan za korištenje: tri komplikacije, funkcija podešavanja vremena i mehanizam za navijanje podešavaju se putem krunice na 3 sata. Bez potisnika, korektora ili olovki, mehanizam FC-735 je izuzetno moderan.

2023 Frederique Constant FC 735G3H9 Classic Power Reserve Big Date Manufacture Front SD
Frederique Constant FC 735G3H9 Classic Power Reserve Big Date Manufacture – ružičasto zlato ograničeno na 350 primjeraka, 17.995 EUR

Dobro osmišljen i dizajniran za svakodnevnu upotrebu, to je nastavak narativa Frederique Constanta: pristupačni satovi koji ne zahtijevaju nikakve posebne urarske vještine od strane nositelja. Tri su komplikacije skladno raspoređene unutar klasičnog kućišta tvrtke. S promjerom od samo 40 mm primjetne su novo dimenzionirane ušice i profil, kao i tanji indeksi sati. Potonji su, zajedno sa kazaljkama ručno brušeni. Kućište također ima otvorenu stražnju stranu, što svakom kolekcionaru omogućuje pogled na rad novog kalibra FC-735 Manufacture.

2023 Frederique Constant FC 735S3H6 Classic Power Reserve Big Date Manufacture Front SD
Frederique Constant FC 735S3H6 Classic Power Reserve Big Date Manufacture

Prva, najekskluzivnija verzija izlazi u ograničenom izdanju od 35 primjeraka u čast trideset pete godišnjice švicarskog proizvođača satova. Njegovo kućište od potpuno polirane platine sadrži brojčanik od meteorita, rijetku kompoziciju za Frederique Constant u čast izdavanja kalibra FC-735, na mornarsko plavom remenu od aligatora koji odgovara boji brojčanika. Drugi model, sa smeđim remenom od aligatora, ima kućište od ružičastog zlata i sivi brušeni brojčanik i ograničeno je izdanje od 350 primjeraka. Uz njih, Frederique Constant svojoj kolekciji dodaje dvije izvedbe novog Classic Power Reserve Big Date Manufacture . Ove neograničene verzije dijele isto kućište od poliranog čelika i plavi remen od aligatorove kože, s brušenim brojčanikom dostupnim u plavoj ili srebrnoj boji.

2023 Frederique Constant FC 735N3H6 Classic Power reserve Big Date Manufacture Front SD
Frederique Constant FC 735N3H6 Classic Power reserve Big Date

Ovaj trideset prvi kućni kalibar najnoviji je dodatak obitelji koja se već može pohvaliti obiljem inovacija i komplikacija. Po modelima cijene su slijedeće: FC-735MT3HPT (platina ograničena na 35 primjeraka) 25.995 EUR,
FC-735G3H9 (ružičasto zlato ograničeno na 350 primjeraka) 17.995 EUR te čelične izvedbe bez ograničenja količina, FC-735N3H6 (plavi brojčanik) i FC-735S3H6 (srebrni brojčanik) 4.795 eura. Ostatak ponude Frederique Constant satova provjerite na Dicta stranicama.

Facebook

Društvene mreže