H. Moser & Cie Streamliner Perpetual Calendar – Spoj dviju ikona

Filozofija iza ovog sata je komplikacije učiniti jednostavnima. Ovo je nesumnjivo najčišći, najgenijalniji i najpraktičniji vječni kalendar na tržištu, totalni Haute Horlogerie urara iz majstorske radionice H. Moser & Cie

Tekst: Mladen Smrekar Fotografije: H. Moser & Cie

Godine 2005. H. Moser & Cie obilježili su svoj povratak u Haute Horlogerie revolucijom vječnog kalendara s modelom Perpetual 1. Izrazito minimalističkog izgleda, nestručnom je oku izgledao kao običan sat s tri kazaljke i datumom. No, oni koji znaju u što gledaju, znali su da iza jednostavne vanjštine postoji nešto više; puno više.

 

Streamliner Perpetual Calendar 6812 1200 Soldat White Background 1 1
Streamliner Perpetual Calendar podsjeća na prve brze vlakove iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća po kojima je i dobio ime

Ove godine H. Moser & Cie vraćaju se svom mehanizmu s funkcijom trenutne promjene datuma u verziji s četiri središnje kazaljke i suvremenog izgleda. I ne samo to, ovaj sat postao je djelom njihove Streamliner kolekcije. I tako je Streamliner Perpetual Calendar spojio dvije ikone u jednom kućištu.

Streamliner Perpetual Calendar 6812 1200 Bridge Black Background 1
Iza jednostavne vanjštine postoji nešto više; puno više

Lansirana prošle godine, kolekcija Streamliner odmah je postala hit pa se činilo logičnim da baš Streamliner posluži kao izlog za novi mehanizam s vječnim kalendarom, razvijenim i proizvedenim u pogonima tvrtke H. Moser & Cie.

Remek-djelo jednostavnosti i domišljatosti

Ručno namotani kalibar HMC 812 ima karakteristike kao i kalibar HMC 341, kojem je dodana središnja sekundarna kazaljka s izravnim pogonom. Remek-djelo jednostavnosti i domišljatosti, HMC 812 koristi indekse za označavanje mjeseci pomoću male crveno-bijele središnje kazaljke. Ima zajamčenu rezervu snage od 168 sati, prikazanu u 10 sati na brojčaniku putem indikatora.

Streamliner Perpetual Calendar 6812 1200 Caseback White Background 1
Indikator ciklusa prijestupne godine postavljen je sa stražnje strane kućišta

Na 4 sata prozor prikazuje datum, u velikom formatu, zahvaljujući dva diska postavljena jedan na drugi, od 1 do 15 pa od 16 do 31. Prozor s datumom poravnan je s krunom pod neobičnim kutom koji je zahtijevao naginjanje brojeva za 26 stupnjeva.

“Flash Kalendar”

Datum se u tren oka mijenja točno u ponoć zahvaljujući “Flash Kalendar” mehanizmu trenutne promjene datuma i može se podesiti prema naprijed ili unatrag u bilo koje doba dana. U stalnoj težnji za minimalizmom, pokazivač prijestupne godine nalazi se sa stražnje strane kućišta.

HMC812 Perpetual Calendar Soldat White Background 1
Ručno namotani kalibar HMC 812 remek-djelo je jednostavnosti i domišljatosti

Vidljiv sa stražnje strane safirnog kućišta, kalibar HMC 812 ima ultra-suvremenu završnu obradu s tradicionalnim Moserovim dvostrukim vodoravnim prugama i antracitno sivim PVD premazom. Glavna ploča je mikroblastirana i ima antracit rodijsku oplatu.

Stavi “M” radi prestiža

Streamliner Perpetual Calendar evocira na prve brze vlakove iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća po kojima je uostalom i dobio ime. Njegovo čelično kućište promjera 42,3 mm vodootporno je do 12 ATM. Njegova kruna, smještena izvan središta, postavljena je na 4 sata i ukrašena je s prestižnom oznakom “M”.

Streamliner Perpetual Calendar 6812 1200 Lifestyle 05 1
Sjaj u tami: Globolight je inovativni materijal na bazi keramike koji u sebi sadrži i Super-LumiNovu

Uz rub brojčanika crveno-bijele oznake pokazuju sekunde, dok kazaljke sekundi, rezerve snage i mjeseci podsjećaju na one na brojčanicima nadzornih ploča automobila ili mjernih instrumenata. Proizvođač je odabrao trodimenzionalne zakrivljene kazaljke za označavanje sati i minuta, sastavljene od dva dijela i s umetcima od Globolighta, inovativnog materijala na keramičkoj bazi koji u sebi sadrži i Super-LumiNovu.

Streamliner Perpetual Calendar 6812 1200 Detail Black Background 1
Kruna, smještena izvan središta, postavljena je na 4 sata i ukrašena je s prestižnom oznakom “M”

Cijena ovog modela iznosi 49.900 CHF, a detaljnije ga proučite na stranicama manufakture.

H. Moser & Cie Streamliner Perpetual Calendar

Referenca: 6812-1200

Kućište: Čelik na vrhu sa safirnim kristalom s blagim kupolama; Promjer: 42,3 mm; Debljina bez safirnog kristala: 11,0 mm; Navojna krunica u 4 sata ukrašena ugraviranim slovom “M”; Prozirna navlaka za kućište; Vodootporan do 12 ATM

Narukvica: Integrirana čelična narukvica; Sklopiva kopča s ugraviranim logotipom Moser

Brojčanik: Blackor fumé s uzorkom sunčanih zraka; Logotip H. Moser & Cie. U prozirnom laku; kazaljke sata i minute s Globolight umecima; središnje sekunde, kazaljka rezerve snage i mjesečna kazaljka s bijelom naljepnicom

Mehanizam: Ručno namotani HMC 812 kućni kalibar; Promjer: 34,0 mm; Debljina: 6,3 mm; Frekvencija: 18.000 Vib/h; 33 dragulja; Rezerva snage: minimalno 168 sati

Funkcije: sati i minute; središnje sekunde s izravnim pogonom; vječni kalendar s datumom i mjesecom; veliki datum u 4 sata, brojke nagnute za 26°; indikator mjeseca preko crvene centralne kazaljke; pokazivač rezerve snage; indikator ciklusa prijestupne godine sa stražnje strane kućišta

Cijena: 49.900 CHF

Facebook

Društvene mreže