Louis Erard predstavio ograničenu seriju Grand Feu satova

Tekst: Mladen Smrekar
Fotografije: Louis Erard

Excellence Émail Grand Feu nudi bezvremenski čist dizajn s klasičnim emajliranim kazaljkama i brojčanikom

Završna obrada brojčanika emajliranjem umjetnost je za sebe u izradi satova, a malo se što u tome može mjeriti s tradicionalnom Grand Feu tehnikom. Iako se stoljećima koristi u horologiji, složenost i težina postupka značili su da će se primijeniti samo na vrhunskim luksuznim modelima. Louis Erard, neovisni švicarski brend s dugom tradicijom izrade pristupačnog luksuza, te se poslovne filozofije držao i kod izrade svog prvog velikog modela ove godine. Excellence Émail Grand Feu nudi bezvremenski čist dizajn s klasičnim kazaljkama i emajliranim brojčanikom. Radi se o satu koji će podići svako odijelo ispod čijeg će rukava viriti i privlačiti poglede.

Louis Erard Excellence Email Grand Feu Small Seconds 5

Iako je kućište od nehrđajućeg čelika dojmljivog promjera 42 mm, to je ipak klasični sat za klasični dress kod. Ispoliran, zaobljen, elegantno uskog okvira i ušica, čistih linija i tradicionalne forme, od safira i još k tome otporan na vodu do 50 metara dubine.

Louis Erard Excellence Email Grand Feu Small Seconds 7

Grand Feu je izuzetno nježna i složena završna obrada koja zahtijeva dobro oko i mirnu ruku. Fini silicijev prah, metalni oksid i kalij nanose na bakrenu podlogu sloj po sloj i peče na temperaturama većim od 800 Celzijevih stupnjeva. Uspije li postupak, krajnji rezultat uvijek je impresivan.

Louis Erard Excellence Email Grand Feu Small Seconds 6

Louis Erard je svoj sat ogolio od bilo kakvih natruha nepotrebnih tehnologija kako ne bi odvraćao pažnju s ove površine, s klasičnim chemin de fer izgledom brojčanika koji podsjeća na vremena širenja željezničke mreže, kad se točnost vlakova provjeravala džepnim satovima s istim ovakvim brojčanikom.

Louis Erard Excellence Email Grand Feu Small Seconds 1

Excellence Émail Grand Feu pogoni automatski kalibar Sellita SW261-1 respektabilnih performansi s 38-satnom rezervom snage pri brzini od 28.800 otkucaja/sat. Na ruci ga drži smeđi kožni remen od nubuka čija tekstura svemu dodaje ležerniji, moderniji štih.

Louis Erard Excellence Email Grand Feu Small Seconds 2

I šećer na kraju: sav taj luksuz vrhunske završne obrade stoji samo 3900 švicarskih franaka. No nosit će ga samo najbrži sretnici jer će ih Louis Erard izraditi samo 99 komada.