Midov sat u vlasništvu Ettorea Bugattija prodan za 272.800 eura

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Mido

Ettore Bugatti je između 1926. i 1932. godine od Midoa naručio četiri ekskluzivne serije satova koji su oponašali izgled automobilskih hladnjaka. Bugattijev osobni primjerak, prodan na dražbi, bio je od zlata

I to se dogodilo: Midoov sat u osobnom vlasništvu Ettorea Bugattija aukcijska kuća Stanislas Machoïr prodala je za 272.800 eura. Klasični automobili i klasični satovi predstavljeni su u katalogu dražbe održane 17. travnja u francuskom Toulouseu. Ovaj jedinstveni sat Mido Bugatti ilustrira sve bogatstvo urarske vještine koju je Mido ponudio u prošlom stoljeću. Njihov uradak, jedan od najpoznatijih i najekskluzivnijih primjeraka iz njihove bogate baštine, bio je zasluženo najveća zvijezda ove aukcije.

Mido Bugatti Photographie levier de vitesse 2 Vintage Watch Story vws fr Cite de lAutomobile Collection Schlumpf
Mido Bugatti – Photographie levier de vitesse 2 – © Vintage Watch Story – (vws.fr) / Cité de l’Automobile – Collection Schlumpf

Patentirani oblik rešetke hladnjaka

Povijest nas uči da je Ettore Bugatti između 1926. i 1932. godine od Midoa naručio četiri ekskluzivne serije ručno namotanih satova u zlatnoj i srebrnoj boji. Ti su satovi oponašali izgled hladnjaka na Bugattijevim automobilima. Mido je ispunio zahtjev i odmah patentirao svoj dizajn. Gospodin Bugatti satove je pak darovao prijateljima, članovima obitelji te najzaslužnijim vozačima i mehaničarima. Ova ekskluzivna kolekcija, izrađena u manje od stotinu primjeraka, uključivala je i zlatni sat koji je zadržao sam Ettore Bugatti.

Mido Bugatti EB watch Face 2 Vintage Watch Story Cite de lAutomobile Collection Schlumpf. min

Potaknut uspjehom serije Bugatti, Mido je oblik kućišta prilagođavao mnogim drugim proizvođačima automobila, uključujući Alfu Romeo, Buick, Chevrolet, Chrysler i Rolls-Royce. Brojčanici ovih ručnih, stolnih i džepnih satova, poznatih kao “Montres de l’Automobiliste” (satovi automobilista)”,  bili su nadahnuti različitim dizajnom rešetki hladnjaka koji su krasili vozila tog doba.

MIdo1 16 Ad Motorists Watch 1920sMIDO

Više od stoljeća stručnosti

Osnovan 1918. godine, Mido se izborio za počasno mjesto u povijesti izrade satova, zahvaljujući kombinaciji bezvremenskog dizajna i tehničkih inovacija te upotrebe materijala vrhunske kvalitete. Krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća njegovi “Montres de l’Automobiliste” predstavljeni su kao elegantni komadi s mehanizmima koji jamče pouzdanost u svim okolnostima. Desetljeće kasnije, Mido se proslavio vodootpornim satovima koji su koristili vlastiti patent zaštite od vode te su u urarsku povijest ušli kao “Aquadura”.

imgonline com ua twotoone IOB3SmeFNS1Q4y

Midoovi satovi iz tog razdoblja tražena su roba među kolekcionara, od Mido Bugattija, koji se na dražbama često prodaju za peteroznamenkaste iznose, do legendarnog Ocean Star Decompression Timera iz šezdesetih.

Kategorije: Brandovi, Kolekcionarstvo, Mido
Oznake: , ,