Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT 60th Anniversary Limited Edition

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Grand Seiko

Novi Grand Seiko izražava nepokolebljivi duh samuraja i kontinuiranu potragu Japanaca za vrhunskim urarskim radom na njegovu 60. godišnjicu

Od osnivanja brenda Grand Seiko 1960. lav je simbol istaknut na svakom njihovom modelu. Nije slučajno jer od početka Japanci žele stvoriti najbolji sat na svijetu, “kralja satova”. To je odražavalo ambiciju Grand Seiko tima da naprave sat što precizniji, izdržljiviji i ljepši, a lav je simbolizirao intenzitet njihove odlučnosti.

SBGC238
Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT 60th Anniversary Limited Edition, SBGC238

Dizajn ovog novog sata nadahnut je tradicionalnim japanskim oklopom koji su nosili samurajski vojskovođe tijekom razdoblja Sengoku, vremena obilježenog građanskim ratovima i društvenim previranjima od kraja 15. do početka 17. stoljeća. Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT 60th Anniversary Limited Edition, SBGC238 vrhunski je uradak koji dolazi u ediciji od svega 100 komada, a obilježava 60. godišnjicu brenda.

SBGC238 Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT 60th Anniversary Limited Edition

Indigo plava boja, u Japanu znana kao “Katsu-iro,” bila je omiljena boja oklopa koje su koristili samuraji i simbolizira hrabrost. “Katsu-iro” boja aplicirana je na brojčanik i s kućištem sata koje podsjeća na moćnog lava, sat izražava plemeniti duh borbenog ratnika. Prošivi krokodilskog remena u boji “Katsu-iro” u ružičastom su zlatu.

SBGC238Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT 60th Anniversary Limited Edition

Kućište sata zakošeno je prema unutra kako bi se osiguralo meko prianjanje na zglobu. Lugovi su ravnih površina bez izobličenja, a sve je obrađeno Zaratsu poliranjem. Izrađeno je od 18k zlata, a dimenzije su mu pozamašne, 44.5 mm promjera te 16.8 mm debljine. Vodonepropusnost seže do 200 m.

SBGC238 Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT 60th Anniversary Limited Edition

Brojčanik ima uzorak koji predstavlja grivu lava, no nama je više podsjećao na luksuzne meteorit brojčanike. Izgleda odlično, a raspored asimetričnog lica s podbrojčanicima znamo otprije. Na dva sata je 30-minutno odbrojavanje, na 4 sata 12-satno mjerenje, a na 9 sati sekunde čija kazaljka klizi meko zahvaljujući Spring Drive mehanizmu. Rezerva snage smještena je na 7 sati.

SBGC238 Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT 60th Anniversary Limited Edition

Straga ništa nije skriveno. Raskošni mehanizam vidljiv je kroz veliko safirno staklo. Uteg je ukrašen logom lava u 18k zlatu, a točnost mu je nevjerojatnih +/-0.5 sekundi na dan! Radi se o posebno podešenom kalibru 9R96 čija rezerva snage iznosi tri dana. Preciznost je osigurao dorađeni kvarcni kristalni oscilator.

SBGC238 Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT 60th Anniversary Limited Edition

Potpis edicije vidljiv je straga. “Limited Edition” i serijski broj otisnuti su na poklopcu kućišta, a “60th Anniversary 1960-2020” na safirnom staklu u roza zlatu. Grand Seiko Sport Collection Spring Drive Chronograph GMT 60th Anniversary Limited Edition ima referentnu oznaku SBGC238, a u prodaju kreće sredinom jeseni.

SBGC238 Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT 60th Anniversary Limited Edition
Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT 60th Anniversary Limited Edition dolazi u ediciji od 100 komada