Grand Seiko Spring Drive – Novo remek djelo japanske horologije

Tekst: Mladen Smrekar
Fotografije: Grand Seiko

U proizvodnom pogonu Grand Seika nadomak Achija, japanskog planinskog mjesta iz kojeg puca najljepši pogled na noćno nebo, čudotvorci iz Micro Artist Studija izradili su ultimativnu manufakturnu urarsku kreaciju

Visoko u planinama južnog dijela japanske regije Shinshu nalazi se Achi, selo poznato po spektakularnom pogledu na noćno nebo. Zahvaljujući visokoj nadmorskoj visini, udaljenosti od svjetlosnih zagađenja i čistom zraku, zvijezde iznad Achija toliko su jasne da vam se čini kako ih možete dodirnuti rukom. Platinasto kućište i kazaljke koje se tiho kreću tamnoplavim brojčanikom, preslikavaju svemir u novo remek djelo Grand Seika.

Grand Seiko Spring Drive 3
Grand Seiko Spring Drive Masterpiece Collection Seiko 140th Anniversary Limited Edition SBGZ007

Čim je 2019. predstavljen u čast 20. godišnjice Spring Drivea, kalibar 9R02 s ručnim navijanjem osvojio je naklonost ljubitelja satova. A sada, slaveći 140. godišnjicu osnutka tvrtke, Grand Seiko predstavlja novo remek djelo: Spring Drive kalibar koji su majstori Micro Artist Studija izradili u proizvodnom pogonu Grand Seika u Shiojiriju, nadomak Achija. Sat će biti dostupan u kolovozu u ograničenom izdanju od 50 komada.

Grand Seiko Spring Drive 5

Duboka plava boja brojčanika naglašena je nježnim svjetlucanjem koje podsjeća na sjaj zvijezda. Jedinstvena tehnika izrade i završne obrade koja kombinira utiskivanje, oblaganje i bojanje daje brojčaniku različit izgled, ovisno o kutu gledanja, baš kao i nebo iznad Achija. Kućište od platine 950 pažljivo je ugravirano uzorkom koji se preslikava u različitim smjerovima te obrađeno Zaratsu metodom finog poliranja zakrivljenih površina. Time se mijenja izgled sata u skladu s promjenama na nebu iznad Achija.

Profinjeni i tanki profil

Mehanizam tiho radi u profinjenom i tankom kućištu promjera 38,5 mm i debljine samo 9,8 mm. Kazaljke i oznake sata izrađene su od 14-karatnog bijelog zlata kako bi se osiguralo da njihov sjaj traje desetljećima. Naziv Grand Seiko, oznake minuta i sve ostale oznake urezane su u brojčanik.

Grand Seiko Spring Drive caliber

Svaki aspekt ovog mehanizma osmišljen je bez kompromisa. Pokazatelj rezerve snage nalazi se na stražnjoj strani mehanizma, obrubi mostova, rupe za rubine i vijci ručno su polirani do savršenog zrcalnog izgleda, a kaljeni plavi vijci pojačavaju dojam. Na pločici od 18-karatnog žutog zlata ugravirane su riječi “Micro Artist”, koje se mogu zamijeniti porukom po želji vlasnika. Mehanizam se pojedinačno namještaju i prilagođavaju vrhunski majstori kakav je Katsumi Nakata, vrhunski horolog s visokim odlikovanjima japanske vlade.

Grand Seiko Spring Drive 4

Izvanredna 84-satna rezerva snage kalibra 9R02 ostvarena je zahvaljujući dvostrukoj opružnoj cijevi u kojoj su dva glavna otvora paralelno postavljena unutar jedne cijevi i sustavu povratnog momenta. Sustav tu energiju koristi za premotavanje glavne opruge, što rezultira povećanjem rezerve snage, a aktivira se 48 sati nakon što je glavna opruga potpuno namotana.

Grand Seiko Spring Drive 2

Grand Seiko Spring Drive Masterpiece Collection Seiko 140th Anniversary Limited Edition dostupan će biti ok kolovoza u ograničenoj ediciji od 50 primjeraka i sa preporučenom maloprodajnom cijenom u Europi od 80.000 eura.

Grand Seiko Spring Drive Masterpiece Collection Seiko 140th Anniversary Limited Edition

Kalibar 9R02: opružni pogon s ručnim navijanjem; Rezerva snage: 84 sata; Točnost: ± 1 sekunda dnevno (± 15 sekundi mjesečno); Dvostruka opružna cijev i povratni moment; Pokazatelj rezerve snage; Broj dragulja: 39. Kućište i kopča od platine 950; Dvostruko zakrivljeni safirni kristal s antirefleksnim premazom; Otpornost na vodu: 3 bara; Magnetski otpor: 4.800 A / m; Promjer: 38,5 mm, debljina: 9,8 mm; Remen odkrokodilke kože s trostrukom kopčom; Ograničena naklada od 50 primjeraka; Preporučena maloprodajna cijena u Europi: 80.000 €